Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

METKOVSKO LJETO

Na Terasi Ljetne scene večeras koncert Kvarteta tuba ‘XL’

Objavljeno prije

U sklopu programa Metkovskoga ljeta na Terasi Ljetne scene GKS-a Metković u petak, 22. srpnja u 21 sat koncert će održati Kvartet tuba ‘XL’.

Koncert organizira Ustanova za kulturu i sport Metković, a omogućili su ga Ministarstvo kulture i medija RH te Grad Metković. Ulaz je slobodan.

Sveznalica 7400xXpx

Biografija kvarteta:

U želji da se našoj sredini što više približe svjetski izvoditeljski trendovi, Krunoslav Babić je utemeljio 2002. godine Kvartet tuba XL, prvi takav komorni sastav na ovim prostorima. Budući da se tuba ponajprije smatra orkestralnim glazbalom, želja im je bila pokazati da i taj instrument može muzicirati komorno pa čak i solistički.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Širok repertoar sastava seže od djela starih majstora (da Palestrina,Bach,Händel itd.), klasike i romantike sve do suvremenih skladatelja i jazza, disca i rocka. Uz izvođenje izvorne literature za kvartet tuba, takvi sastavi posežu i za obradama velikih hitova barokne i klasične glazbe. Autori aranžmana su vodeći limeni puhači druge polovine XX. stoljeća, solisti glasovitih europskih i američkih orkestara ili sveučilišni profesori. Uz Jeana-Francoisa Michela, ,Davida Werdena ili Johna Fletchera,u promicanju literature za tubu i eufonij osobito se ističe Amerikanka Gail Robertson , Mike Forbes i John Stevens.

Članovi kvarteta tuba XL nakon završenih glazbenih akademija redom su se profesionalno usavršavali kod najpriznatijih stručnjaka u svijetu kao što su R. Bobo, M. Culbertson, J. Bazsinka, W. Hilgers, D. Perantoni, B. Slokar, R. Vlatković i drugi. Nakon nekoliko početnih koncerata publika je prepoznala kvalitetu i posebnost ovog ansambla te za sobom ima već sad velik broj koncerata u zemlji i inozemstvu (Njemačka, Italija, Slovenija, SAD, Malesya, Thailand, Australia, itd.)

Kvartet XL do sada je snimio i izdao i četiri nosača zvuka 100 i 101% TUBA pod etiketom Aquarius recordsa, 102% TUBA pod etiketom izdavačke kuće Cantus sa djelima vodećih hrvatskih skladatelja posvećenih i napisanih upravo za Kvartet“ XL“ te također i autorski CD iz pera Mladena Tarbuka “ Tuba’s revenge “ posvećen u cijelosti glazbi za tubu. Članovi kvarteta XL profesionalno su angažirani na solističkim pozicijama u vodećim hrvatskim orkestrima te orkestrima u regiji.

XL Kvartet danas čine glazbenici Viktor Kirčenkov na Wagner tubi, Mario Šincek na Euphoniju, Jurica Rukljić i Krunoslav Babić na Kontrabass i Bass tubi.

DOM ZA ODRASLE OSOBE I REHABILITACIJU METKOVIĆ

Održan sastanak na temu nadogradnje zgrade te proširenja smještajnih kapaciteta

Objavljeno prije

Dom za odrasle osobe i rehabilitaciju Metković posjetili su tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš, saborski zastupnik Ivan Ćelić, pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

S ravnateljicom Doma Vjekoslavom Soldo održali su sastanak na kojem su razgovarali o nadogradnji zgrade Doma te proširenju smještajnih kapaciteta.

Sveznalica 7400xXpx

Naime, Dom u Metkoviću jedina je ustanova u vlasništvu RH na ovom području za smještaj odraslih osoba s invaliditetom te starijih i teško bolesnih osoba. Za obje kategorije postoji lista čekanja s velikim brojem zahtjeva za smještaj. Postojeći kapacitet za smještaj odraslih osoba s invaliditetom je 20, a za starije i teško bolesne osobe 36 korisnika.

Na sastanku je istaknuto kako bi se nadogradnjom zgrade Doma Metković povećali smještajni kapaciteti za 40 korisnika, odnosno za 30 mjesta za starije pokretne i teže pokretne osobe te 10 mjesta za osobe s invaliditetom. Također, u okviru smještajnih kapaciteta za osobe s invaliditetom osigurala bi se dva mjesta za privremeni smještaj koji bi mogli koristiti roditelji koji imaju status roditelja njegovatelja za vrijeme korištenja svog godišnjeg odmora ili u slučaju neke krizne situacije.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Inače, Dom Metković, osim usluge smještaja, pruža i socijalne usluge poludnevnog i cjelodnevnog boravka te uslugu psihosocijalne podrške djeci s teškoćama u razvoju i odraslim osobama s invaliditetom.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije