Ostanimo u kontaktu

DAN DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine nagrade županije dobili Stjepan Šešelj i KUD Metković

Objavljeno prije

Svečana sjednica Županijske skuprštine, Foto - Dubrovački vjesnik (18)

Povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića u Kazalištu Marina Držića održana je svečana sjednica Županijske skupštine.

Nagradu za životno djelo Dubrovačko-neretvanske županije dobili su Oliver Dragojević i Stjepan Šešelj, Nagradu za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije dobili su Vlado Onofri i Hrvatska glazba Potomje, a Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobili su Petar Baničević, KUD Metković i Narodna glazba Smokvica.

Tom se prilikom okupljenim predstavnicima Vlade RH, gostima te predstavnicima društvenog, kulturnog i političkog života obratio dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

– Čestitam svima Dan Dubrovačko-neretvanske županije i blagdan Sv. Leopolda Bogdana Mandića, našega nebeskog zaštitnika. Ove godine ne slavimo sasvim običan Dan naše županije. Ove je godine dvadeset i peta obljetnica njenog osnivanja. Također je 25 godina od uspostavljanja županijskog ustroja u Republici Hrvatskoj.Uvijek smo govorili da je ovaj regionalni ustroj dobar. Uvijek smo zastupali stajalište da je ustroj koji je osmislio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman optimalan za Hrvatsku. To je potvrdila i Vlada premijera Andreja Plenkovića kojaiza njega čvrsto stoji. 13. travnja 1993. god održana je prva sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije. Otad plovi županijski brod u izazovnoj plovidbi boreći se za boljitak naših sugrađana i naših gospodarstvenika. Početak je bio obilježen mukotrpnim oporavkom od teških razaranja nanesenih agresijom i okupacijom dijelova županije, kojima su opustošena područja Konavala, Župe, Primorja i dijelovi Grada – istaknuo je župan te nastavio:

– Državnim programom obnove i marljivošću naših ljudi podigli smo iz pepela stradala područja. Vratili smo turizam, ojačali poljoprivredu, osnovali sveučilište, izgradili luke, popravili ceste… Na taj smo način, unatoč ratnim štetama, uspjeli sustići najnaprednije regije u zemlji i danas smo u krugu pet najuspješnijih hrvatskih županija. Ostvarujemo iznimna postignuća u turizmu, u čemu smo ponajbolji u Hrvatskoj, a Dubrovnik se ravnopravno nosisa svjetskom turističkom elitom. Među najboljima smo u zemlji u korištenju fondova EU, koje smo od prvog dana prepoznali kao najvažniji i često jedini dostupan izvor financiranja naših projekata. Ponajbolji smo u gospodarenju pomorskim dobrom. Proizvodnja mandarina u dolini Neretve dosegnula je veličinu od 100.000 t godišnje i postala važan hrvatski izvozni proizvod i brend. Vinari naše županije proizvode najbolja hrvatska crna i bijela vina. Proizvodi naše marikulture na iznimnoj su cijeni i poznati diljem svijeta. Dobili smo modernu zračnu luku Dubrovnik, važan ulaz u našu županiju za polovicu naših posjetitelja. Modernizirana je luka Ploče, izgrađena luka u Gružu kao pretpostavke za prihvat tereta odnosno putnika, posebno s brodova na kružnim putovanjima.

Osnovana su dva sveučilišta i jedno visoko učilište. Pomogli smo stipendijama svim naraštajima studenata i srednjoškolaca, uključujući i omogućavanjem prakse u našem županijskom uredu u Bruxellesu. Gradimo konačno i Pelješki most. Nezaposlenost nam je među najnižim u Hrvatskoj, demografsko stanje bolje od hrvatskog prosjeka, nemamo znatnijeg iseljavanja. Sve ovo postigli smo čuvajući i obnavljajući prebogatu kulturnu baštinu i štiteći prirodne vrijednosti kojima nasreću obilujemo. Sve ovo postigli smo čuvajući naše tradicionalne vrjednote, običaje i našu vjeru. Čuvajući vrjednote iz Domovinskog rata, uvijek imajući na umu nesebičnu žrtvu naših poginulih branitelja, patnju njihovih obitelji, uz poštivanje svih branitelja i žrtava agresije. Postigli smo sve to čuvajući dobre odnose među ljudima, toleranciju u odnosima s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama. I držeći se čvrsto maksime obliti privatorum publica curate, i one  ‘ne obećavaj što ne možeš ispuniti, što obećaš ispuni’.

U ovim vremenima kad svjedočimo poplavama populizma, spinova, isprazne galame uvijek nam je cilj bio postići vjerodostojnost. Time, sigurni smo, bitno pridonosimo stabilnosti toliko potrebnoj građanima, gospodarstvenicima, ulagačima, turistima… No pred nama je dug i naporan put. Moramo auto cestu dovesti do Osojnika, naravno kroz našu županiju, moramo spojiti Grad sa zračnom lukom brzom cestom, izgraditi Kongresnicentar, još bolje povezati prometnicama i novim trajektnim lukama naše otoke. I još mnogo toga. S punim samopouzdanjem, s vjerom u naše sugrađane, u ovu Vladu ostvarit ćemo naše ciljeve. A pouzdajemo se na tom putu i u našega nebeskog zaštitnika Sv. Leopolda Bogdana Mandića. Čestitam svim ovogodišnjim dobitnicima županijskih priznanja, svim sugrađanima još jednom čestitam Dan županije. Neka Bog čuva ovu županiju i domovinu nam Hrvatsku – kazao je Dobroslavić.

Svečanoj sjednici nazočili su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Sabora Božo Petrov, saborski zastupnik Branko Bačić kao izaslanik predsjednice, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, ministrica kulture Nina Obuljen kao izaslanica premijera, ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Mato Franković, saborska zastupnica Sanja Putica, državna tajnica Nikolina Klaić, europarlamentarka Dubravka Šuica, dubrovački biskup Mate Uzinić, rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum.

Svečanost su svojim nastupima uveličale klape Kumpanji, FA Linđo i Ladesta, potom KUD Metković te Gudački kvartet Umjetničke škole Luke Sorkočevića, dok su glumci Kazališta Marina Držića Hrvoje Sebastijan i Branimir Vidić odglumili prizor iz Držićevog ‘Skupa’.

piše: Dubrovački vjesnik

foto: Tonči Plazibat/HANZA Media

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije