Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

EKSPONAT U ČAST NERETVANSKIM BRANITELJIMA

Na Rivi u Metkoviću postavljena 105-milimetarska haubica

Objavljeno prije

Eksponat haubice na Rivi u Metkoviću

Danas su na Rivi u Metkoviću, u spomen na pripadnike 116-te brigade HV, veterani 4-te gbr i grupa građana grada Metkovića postavili eksponat haubice 105 mm M2A1. Haubica je inače američke proizvodnje, korištena kao standardna laka haubica američke vojske u Drugom svjetskom ratu, poklonjena je bivšoj državi za vrijeme Hladnog rata, a za vrijeme Domovinskog rata oduzeta je razoružavanjem vojarni JNA, te je poslužila za obranu Republike Hrvatske.

– Kako je Dolina Neretve, u Domovinskom ratu imala ratnu brigadu sa sjedištem u Metkoviću, bilo je važno obilježiti to nekim trajnim spomenom, koji će ostati sljedećim generacijama kao svjedočanstvo  o sudjelovanje Neretljana u obrani Hrvatske, posebno u zaustavljanju prodora JNA i paravojnih formacija na samom početku rata na liniji Bistrina-Hutovo. Budući da za spomen obilježje nije bilo novca, bili smo prisiljeni tražiti neka druga rješenja, a našli smo ga u ovom eksponatu uz kojeg se planira postavljanje spomen ploče na kojoj će biti napisano u čiju je čast eksponat postavljen – razloge postavljanja otkrio nam je Dane Rendulić, glavi inicijator projekta ispred Udruge veterana 4-te gardijske brigade i nekadašnji zapovjednik A satnije ZNG Metković.

Eksponat je postavljen donacijom od strane Vojnog muzeja Ministarstva obrane RH i Zapovjedništvom kopnene vojske koji je imao dva takva eksponata. Budući da su haubice proglašene neperspektivnim, u tehničkom remontnom zavodu su vitalni dijelovi onesposobljeni tako da se s njom ne može manipulirati i može služiti isključivo kao eksponat.

– Danas je završena prva faza postavljanja obilježja, u drugoj fazi slijedi uređenje eksponata budući da je haubica proizvedena 1944-te godine te postavljanje spomen ploče čije se otkrivanje a uz suradnju s Gradom koji je dozvolio i financirao njezino postavljanje i uređenje, planira 1. lipnja na dan kada je ustrojena A satnija ZNG-a Metković i prva djelatna postrojba u županiji – dodao je Rendulić, te se ujedno zahvalio svim građanima koji su dali svoj doprinos, odnosno na bilo koji način pomogli u postavljanju ovog eksponata na Rivu u Metkoviću.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ovo je jedan hvale vrijedan čin kojim se želi poručiti svim braniteljima, a naročito onim koji se nalaze u najtežem imovinskom stanju, kako nisu zaboravljeni i da još uvijek postoje ljudi koji misle na njih i cijene njihovu žrtvu u obrani Domovine i da ovakvi eksponati, podignuti njima u čast trajno podsjećaju sljedeće generacije na njihovu hrabrost i odlučnost.

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije