Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Ministrica Vučković i izaslanstvo Županije na Mediteranskom sajmu u Dubrovniku

Objavljeno prije

Izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas je boravila u Dubrovniku na svečanosti otvorenja 20. Mediteranskog Sajma zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva.

„Ovakvi sajmovi nam uvelike pomažu u provođenju naših politika jer promiču zdrave, ekološke proizvode. Posebno me veseli što u posljednje vrijeme imamo rast proizvoda s oznakom izvornosti i trenutačno smo sedmi u EU. Ulagat ćemo i u oznake hrvatske kvalitete koje jamče slijed proizvoda od polja do stola“ – istaknula je izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministrica Marija Vučković čestitavši organizatorima jubilarni rođendan.

Pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević izrazila je zadovoljstvo što je, unatoč pandemiji i svim okolnostima, sajam okupio brojne izlagače iz cijele Hrvatske. „Ovo je zaista jedinstveni sajam i to ne samo po prepoznatljivosti ekološke proizvodnje, a upravo na Mediteranskom sajmu 2005. godine pokrenuta je i ostvarena inicijativa da se Dubrovačko-neretvanska županija proglasi GMO free županijom“ – naglasila je pročelnica Marević.

„20 godina smo ustrajali, a nadam se da ćemo ustrajati i dalje u organizaciji ovog sajma. Osnovni cilj nam je od početka bio povezati proizvođače i krajnjeg korisnika, posebice imajući na umu da smo mi turistička županija“ – rekao je voditelj Mediteranskog sajma Vedran Kraljević.

Ovaj se sajam, kao prvi Mediteranski sajam zdrave prehrane i ljekovitog bilja, organizira od 2004. godine. Iako se mediteranski naglasak odnosi tek na dio našeg prostora, cilj sajma je privući proizvođače s područja cijele Hrvatske i susjednih zemalja, što se s godinama i ostvaruje.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Mediteranski sajam u Dubrovniku danas je posjetio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak sa suradnicima, te pročelnik upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more Dubrovačko-neretvanske županije Ivo Klaić, a četverodnevnim programom 20. sajma u hotelu Rixos Premium Dubrovnik uz izložbeni dio, predviđene su brojne radionice, predavanja te Gastro show popularnih kuhara. U kulturno umjetničkom programu danas su nastupili članovi KUD-a “SV. Juraj Osojnik” te klapa Bonaca iz Šibenika.

POLICIJA OBJAVILA VAŽNO UPOZORENJE

Oprezno u prometu! U samo jednom danu poginula tri motociklista i putnik

Objavljeno prije

Arhivska fotografija

Tri vozača i jedan putnik na motociklu izgubili su život u subotu na hrvatskim prometnicama, izvijestilo je Ravnateljstvo policije, koje je objavilo savjete i preporuke motociklistima i mopedistima kako bi se smanjilo stradavanja i povećala sigurnost tih sudionika u prometu.

Lijepo vrijeme očekivano je izmamilo na prometnice ljubitelje motocikala i mopeda, ali samo u subotu su poginule četiri osobe – tri vozača i jedan putnik na motociklu, objavila je policija po čijim je podacima u prvih pet mjeseci 2022. poginulo 12 vozača motocikala i četiri vozača mopeda.

Lani su na hrvatskim prometnicama smrtno stradala 64 vozača i putnika na motociklima i mopedima, a u prošlih pet godina 267, što znači da se svaka peta osoba poginula u prometnim nesrećama u proteklom razdoblju nalazila na mopedu ili motociklu.

Vozači i putnici tih vozila često su žrtve nesavjesnih vozača ostalih vozila koji grubim kršenjem prometnih propisa ugrožavaju sigurnost svih sudionika u prometu, no motociklisti često i zbog svog neodgovornog ponašanja stradavaju u sudarima s drugim vozilima, izlijetanjima s ceste ili naletima na objekte uz cestu.

Policija je na svojim internetskim stranicama objavila savjete te najčešće greške motociklista zbog kojih stradavaju, kao što su neprilagođena brzina, vožnja po površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila, precijenjene vozačke sposobnosti, vožnja između zaustavljenih kolona vozila.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Vozačima mopeda i motocikala policija savjetuje da prije vožnje očistite vizir, stave zaštitnu kacigu i pravilno je zategnu, koristite i drugu zaštitnu opremu te da zbog teže uočljive siluete na cesti nose svjetliju odjeću i kacigu, življih boja, odnosno s reflektirajućim detaljima.

“Poštujte ograničenja dopuštene brzine, prilagodite brzinu vožnje uvjetima na cesti, provjerite tlak u gumama, upalite dnevno ili kratko svjetlo, ne vozite pod utjecajem alkohola ili droga, prilikom vožnje u skupini vozite u slijedu jedan iza drugoga”, također su neki od savjeta.

Vozači automobila u odnosu na motoriste najčešće oduzimaju prednost prolaska prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila, te ne pridaju dovoljno pozornosti toj kategoriji vozača kojim im se često nađu u tzv. mrtvom kutu bočnog ogledala.

Česte greške vozača automobila su i neoprezno skretanje ili prestrojavanje bez pokazivača smjera.

U prometnoj nesreći koja se u subotu poslijepodne dogodila na cesti Čakovec-Štefanec život je izgubio vozač motocikla, izvijestila je međimurska policija. Dvije osobe poginule su noćas u Vrgorcu nakon pada s motocikla, izvijestila je u subotu ujutro splitsko-dalmatinska policija, prenosi Dnevnik.hr.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije