Ostanimo u kontaktu
Sveznalica 1200xXXX

DUBROVAČKO-NERETVANSKOJ ŽUPANIJI ODOBRENA DVA PROJEKTA

Ministrica Tramišak dodijelila 20 ugovora za ravnomjeran razvoj gradova i općina

Objavljeno prije

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak uručila je u ponedjeljak u Dubrovniku dvadeset ugovora za ravnomjeran regionalni razvoj gradova i općina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ukupno vrijednih gotovo 6 milijuna kuna.

Ovom prilikom uručena su i dva ugovora Dubrovačko-neretvanskoj županiji te Sporazum o financiranju rada otočkog koordinatora RRA DUNEA-i.

Ugovori su financirani iz državnog proračuna kroz programe podrške regionalnom razvoju i brdsko-planinskim područjima te održivog razvoja lokalne zajednice i razvoju otoka.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ministrica Tramišak rekla je kako je riječ o vrijednim sredstvima za mala ulaganja s ciljem podizanja kvalitete i standarda života.
“Posebna mi je čast što smo uručili dvanaest ugovora za otoke, vrijednih 3,6 milijuna kuna, a u ovoj županiji otoci su bogatstvo”, izjavila je ministrica Tramišak.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako su ugovori hvalevrijedna pomoć u realizaciji projekata.
“Ministarstva i cijela Vlada pomogli su da ova županija dosegne ugovorenih sedam milijardi kuna financiranja iz sredstava Europske unije, po čemu smo najbolja županija u Hrvatskoj. Time smo financirali brojne projekte koje ne bismo mogli sami ili iz državnog proračuna. To je pokazatelj važnosti sredstava Europske unije”, rekao je župan Dobroslavić.

Kroz program razvoja otoka dodijeljena su sredstva Dubrovačko-neretvanskoj županiji za energetsku obnovu ambulante u Trpnju, Gradu Dubrovniku za adaptaciju i energetsku obnovu doma kulture na Koločepu, Općini Ston za uređenje i opremanje parkirališta Ponta, Općini Janjina za uređenje sjevernog dijela rive u Sreseru, Općini Trpanj za nabavu ‘pametnih’ spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, Općini Mljet za izgradnju kapelice s mrtvačnicom na groblju “Sladin gradac” u Goveđarima, Gradu Korčuli za uređenje trga Postrana u Žrnovu, Općini Blato za sanaciju dijela krovišta mjesnog doma kulture, Općini Vela Luka za uređenje šetnice na trasama gravitacijskih kolektora te općinama Smokvica i Lastovo za rekonstrukciju i obnovu prometnica.

Kroz program podrške brdsko-planinskim područjima Općini Dubrovačko primorje dodijeljena su sredstva za adaptaciju prometnica, a iz programa održivog razvoja lokalne zajednice dodijeljena su sredstva Općini zažablje za Centar aktivnosti mladih u zajednici, Općini Pojezerje za izgradnju društvenog doma u Kobiljači, Općini Janjina za uređenje prometnica u ulica te Općini Kula Norinska za modernizaciju javne rasvjete.

Kroz program podrške regionalnom razvoju dodijeljena su sredstva Dubrovačko-neretvanskoj županiji za obnovu Osnovne škole Stjepana Radića u Metkoviću, Gradu Metkoviću za rekonstrukciju gradske tržnice te Gradu Opuzenu za rekonstrukciju prometnice u ulici Posrednica.

Dva projekta Dubrovačko-neretvanske županije
Ugovor o sufinanciranju energetske obnove ambulante Trpanj vrijedan je 970 tisuća kuna. MRRFEU odobrilo je sufinanciranje energetske obnove ambulante Trpanj u iznosu od 450 tisuća kuna, dok će preostali iznos od 520 tisuća kuna osigurati Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji sa Domom zdravlja Korčula i Opcinom Trpanj.
Projektom energetske obnove ambulante Trpanj planirana je izvedba toplinske izolacije vanjskih zidova i kosog krova, odgovarajuća toplinska izolacija i hidroizolacija dijela ravnog krova, izmjena rasvjete cijelog objekta energetski učinkovitom te instalacija sustava daljinskog upravljanja i nadzora nad energentima.
Ministarstvo je današnjim ugovorom odobrilo sufinanciranje obnove OŠ Stjepana Radića u iznosu od 400 tisuća kuna, dok će preostali iznos od 209 tisuća kuna osigurati Dubrovačko-neretvanska županija, a projektom je planirana potpuna rekonstrukcija sanitarnih čvorova prizemlja i kata za potrebe učenika, izvedba novih sanitarnih čvorova uz prostor knjižnice te prilagodba dijela postojećih sanitarnih čvorova osobama s invaliditetom.

HAPPY CITRUS

OPG Krstičević dvostruki šampion Sajma ziminice

Objavljeno prije

Klaudia Krstičević, sa svojim proizvodima Happy Citrus učinila je iskorak u vođenju ekološkog poljoprivrednog gospodarstva u dolini Neretve. Danas ona svoje mandarine koje plasira na tržište označava poznatim zelenim listićem, oznakom ekoproizvod, što kupcima na području cijele Europske unije jamči da se radi o ekološki uzgojenom voću.

Surađuju sa nizom ekotržnica na području Hrvatske što je i temeljni poticaj za širenje i usavršavanje proizvodnje. Krstičevići proizvode sokove od mandarina, arancine, marmelade i suhe smokve. Sok je čist, prirodan bez dodatka vode, šećera i konzervansa. Proizvode i više vrsta marmelade. Radi se o džemu mandarina s narančom i mandarina sa suhom smokvom te džemu od smokve.

Svoj proizvodni pogon imaju u Poduzetničkom inkubatoru u Pločama gdje planiraju širenje palete proizvoda.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

OPG Klaudije Krstičević dvostruki je šampion trećeg ocjenjivanja prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla u kategoriji džemovi, marmelade i pekmezi u sklopu 7. Sajma zimnice i autohtonih proizvoda.

Na sajmu, koji se tijekom vikenda održao na Europskom trgu u Zagrebu, ocijenjeno je 115 uzoraka u devet kategorija te dodjeljeno 107 diploma: 37 zlatnih, 27 strebrne, 32 brončane i 11 priznanja. Po pojedinim kategorijama dodijeljeno je 9 šampionskih odličja.

Klaudija Krstičević iz Krvavca kod Metkovića kaže da OPG imaju od 2003. godine dok se preradom voća u prerađevine i sokove, a uzgajaju najviše mandarine, limune i smokve, bave od 2013. godine. Njihove marmelade koje imaju eko znak su više puta nagrađivane. Sokovi su od eko mandarine bez dodatka konzervansa, šećera i umjetnih sladila.

Piše: Dubrovački vjesnik

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije