Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
ICE PRO 1200
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 2 1200×300
PIVAC 1200×300

PROGRAM PREKOGRANIČNE SURADNJE HRVATSKA-BIH

Ministar Erlić uručio ugovore – Dom zdravlja Metković među vrijednim projektima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Objavljeno prije

U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Mostaru je upriličena svečana dodjela ugovora o sufinanciranju projekata iz Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu. Program pridonosi osnaživanju pograničnog područja Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, njihovom gospodarskom i svekolikom razvoju, osigurava pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje prekograničnih razvojnih potencijala te potiče aktivaciju svih dionika na zajedničkom radu za dobrobit hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Doprinosi stvaranju preduvjeta za sprječavanje iseljavanja stanovništva, smanjenju negativnog demografskog trenda i održivom razvoju u pograničnom području te podiže kvalitetu života i integraciju cjelokupnog stanovništva koje živi na tom prostoru.

Ugovore je korisnicima uručio resorni ministar Šime Erlić, a iz navedenog Programa odobreni su sljedeći projekti:

Domu zdravlja Metković je dodijeljeno 32.200,00 eura, a sredstva su namijenjena za kupnju sanitetskoga vozila. Projekt se provodi u suradnji sa Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar, a ugovor je uime DZ Metković preuzela djelatnica pravne i kadrovske službe Saša Galov.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Umjetnost bez granica

RENT-A-CAR M 740

Projektom će se poboljšati uvjeti školovanja učenika Područne škole Rogotin sanacijom dijela trošne obrazovne ustanove. Adaptacija unutar škole obuhvaća građevinsko-obrtničke radove na sanaciji postojećeg prostora koji je derutan, a dio kojeg će se prenamijeniti za novu učionicu. Nadalje, adaptirat će se postojeći toalet, na svim prostorijama škole će se postaviti novi vanjski otvori, te će se zamijeniti dotrajali električni radijatori čime se dobivaju energetski učinkovitiji prostori.

Ciljevi projekta su poboljšanje uvjeta školovanja učenika Područne škole Rogotin i studenata Akademije likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega kroz sanaciju dijela trošnih obrazovnih ustanova.

Vrijednost projekta iznosi 177.642,84 € od čega je za DNŽ osigurano 70.092,40 €

Nositelj projekta: DNŽ a projektni partner je Sveučilište u Mostaru.

Franciscana Heritage: Povezivanje kulturnih bisera između Hercegovine i Dubrovačko-neretvanske županije

Projektom će se unaprijediti infrastruktura za promociju kulturne baštine i turističke privlačnosti u Franjevačkom Samostanu sv. Ante-Humac u Ljubuškom i Franjevačkom samostanu sv. Jeronima u Slanom, a koji se nalaze na budućoj kulturnoj ruti „Franciscana”.  Projektom će se uvesti klimatizacija u crkvu Sv. Jeronima u Slanome.

Nositelj projekta je Franjevački samostan sv. Ante-Humac dok je projektni partner Franjevački samostan Sv. Jeronima Slano

Vrijednost projekta: 34.798,40 € od čega je za samostan u Slanome osigurano 15.198,60 €

Zdravljem povezani

Projekt “Zdravljem povezani” ima za cilj povećanje standarda primarne zdravstvene zaštite u djelokrugu projektnih partnera, naročito na ruralnim područjima, čime se direktno utječe na poboljšanje standarda života i omogućavaju se preduvjeti za poboljšanje demografske slike i smanjenje depopulacije.

Realizacijom projekta će se ordinacije Doma zdravlja Dubrovnik u Slanome opremiti čime se finalizira uređenje navedenih ordinacije primarne zdravstvene zaštite.

Ukupna vrijednost projekta: 44.684,84 €, od čega je za Dom zdravlja osigurano 9.985 €

Vodeći partner: Dom zdravlja Dubrovnik, partner: Dom zdravlja Čapljina

Povezivanje perspektiva: Mladi kroz granice.

Riječ je o projektu Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije i Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA, vrijednom 28.995,41 eura.

Glavni cilj projekta je prekogranično umrežavanje te razmjene znanja i iskustava u regionalnom razvoju i provedbi razvojnih projekata kroz organiziranje različitih edukativnih i trening programa za mlade. U tu svrhu organizirat će se obuka za jačanje kapaciteta mladih za pripremu, pisanje i provedbu projekta, studijski posjed Dubrovačko – neretvanskoj županiji i  Forum mladih. Uz navedene aktivnosti, projektom će se financirati IT  opremanje prostorija Regionalne agencije DUNEA-e.

Ukupna vrijednost: 28.995,41  € od čega je za Regionalnu agenciju DUNEA osigurano 13.170,64 €

Ugovore su, u ime Dubrovačko-neretvanske županije, preuzele pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević te ravnateljica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić.

GIMNAZIJA METKOVIĆ

Ivano Palinić među 20 učenika s najboljim prosjekom riješenosti na državnoj maturi

Objavljeno prije

Foto: Privatni album

Maturant Gimnazije Metković Ivano Palinić među učenicima je s najboljim prosjekom na državnoj maturi, a za uspjeh je dobio i nagradu Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih.

Naime, u Ministarstvu je održana dodjela Nagrade Marin Soljačić, Nagrade dr. Ante Žužul, Nagrade za informatiku i nagrada Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih maturantima koji su ostvarili izniman uspjeh na državnoj maturi u školskoj godini 2023./2024. Ministarstvo će tako ove godine novčanim iznosom od 350,00 eura te posebnim priznanjima nagraditi najbolje maturante prema kriteriju – učenici koji su ostvarili najbolji rezultat na obveznim ispitima državne mature (najbolji prosjek riješenosti obveznih ispita na višoj, A razini), učenici strukovnih škola koji su ostvarili 100% na nekom od ispita, uz uvjet da su položili sve obvezne ispite te učenici koji su dva ispita riješili 100%, a nisu ni u jednoj od spomenutih kategorija.

Prema ukupnim ostvarenim rezultatima na državnoj maturi najbolji je Vid Šarić, maturant Gimnazije Pula. Maturant prirodoslovno-matematičkog smjera Gimnazije Metković Ivano Palinić našao se među 20 učenika s najboljim prosjekom riješenosti obveznih predmeta na maturi! Također, Ivano je ispit iz Fizike riješio s impresivnih 98,33 %.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Popis svih dobitnika nagrada Ministarstva pogledajte ovdje.

RENT-A-CAR M 740
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije