Ostanimo u kontaktu
Sveznalica 1200xXXX

INTERVJU S DALIBOROM MILANOM

Milan: Pobjeda u prvom krugu najveća je potvrda dobrog rada i najjača motivacija da nastavimo s kvalitetnim projektima koji će mijenjati Metković nabolje

Objavljeno prije

U proteklom mandatu realizirali smo odlične projekte i ostvarili brojne ciljeve, ali mnogi su još pred nama. Kada je u pitanju Gradsko vijeće, istina, imamo apsolutnu većinu, ali kao u prošlome mandatu, tako i u novome nudim suradnju svim izabranim vijećnicima, iz svih političkih opcija. Konstruktivnim razgovorima, zajednički možemo mnogo toga napraviti za boljitak našega grada.

Dalibor Milan svoje je drugi gradonačelnički mandat u Metkoviću osvojio već u prvom krugu lokalnih izbora, sa više od 62 posto podrške birača, a garancija da će u novom mandatu bez problema provoditi planirane projekte i mjere je i većina u Gradskom vijeću – HDZ-ova lista osvojila je preko 53 posto glasova, za razliku od prošlih izbora na kojima su osvojili 38,2 posto. Osim toga, Milan je među gradonačelnicima koji su ostvarili najveći rast u odnosu na svoj rezultat na prošlim lokalnim izborima. Što stoji iz ovako dobrih rezultata i koji su planovi za idući mandat, pitali smo novog-starog gradonačelnika.

G. Milan, pobijedili ste u prvom krugu izbora sa preko 62 posto podrške birača, preko 30 posto više od svog glavnog protukandidata… Kako se osjećate, što Vam znači ova pobjeda?

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

-Od samoga početka vodio sam jednu afirmativnu kampanju u kojoj sam se sa svojim protukandidatima nadmetao isključivo s programom i projektima. Smatram kako su upravo takve kampanje najpoštenije prema građanima i vjerovao sam u dobar ishod lokalnih izbora, ali nisam htio donositi nikakve zaključke unaprijed. Međutim, kako su počeli pristizati rezultati s biračkih mjesta, tako je postajalo sve jasnije da smo pobjedu ostvarili već u prvom krugu. Naravno da sam zbog toga sretan i ponosan. Potvrda je to našega kvalitetnoga rada u protekle četiri godine kojega moji sugrađani prepoznaju. Njihove pozitivne reakcije uvijek sam smatrao najrelevantnijom ocjenom, a njihova velika podrška na izborima mi je najveća motivacija da, zajedno sa svojim timom, nastavim provoditi kvalitetne projekte koji će mijenjati naš grad nabolje, u svakom pogledu.

Za razliku od prošlih izbora na ovima ste osvojili i apsolutnu većinu u Gradskom vijeću. Što će to značiti za rad Vaše gradske uprave u novom mandatu?

-Gradska uprava nastavlja raditi u istom smjeru kao i dosada! U proteklom mandatu realizirali smo odlične projekte i ostvarili brojne ciljeve, ali mnogi su još pred nama. Kada je u pitanju Gradsko vijeće, istina, imamo apsolutnu većinu, ali kao u prošlome mandatu, tako i u novome nudim suradnju svim izabranim vijećnicima, iz svih političkih opcija. Konstruktivnim razgovorima, zajednički možemo mnogo toga napraviti za boljitak našega grada.

U drugi mandat ulazite sa značajno većom podrškom birača nego na prošlim izborima, na kojima ste pobijedili tek u drugom krugu… Čime ste u ove četiri godine pridobili građane Metkovića, što mislite da je ključno za ovakav rast popularnosti?

-Prije četiri godine građani Metkovića htjeli su promjenu, a u protekle četiri godine tu promjenu su dobili. I mislim da je to ključno! Sebe nikada nisam doživljavao kao gradonačelnika koji vlada gradom, niti sam ikada razmišljao o popularnosti. Od prvoga dana nastojao sam predanim i odgovornim radom služiti svome gradu, rješavati probleme s kojima se godinama suočavamo te korak po korak stvarati urbani i moderan grad s najvišim standardima života. Sa sugrađanima sam imao partnerski i prijateljski odnos i jednostavno su prepoznali da nam je stalo i da naš grad doživljavamo kao vlastitu obitelj. Također, od prvoga dana bio sam otvoren i za konstruktivne kritike te za sve realne prijedloge naših građana, a nemali broj njih smo i realizirali.

U protekle četiri godine istaknuli ste se velikim povećanjem ulaganja i izdvajanja za obrazovanje, djecu i mlade, ali i poduzetnike. Na čemu će biti fokus u novom mandatu?

-Od samoga početka protekloga mandata cilj nam je bio provoditi razvojne projekte te socijalne programe koji će imati konkretan utjecaj na živote građana Metkovića. Upravo prema vašim istraživanjima, apsolutni smo rekorderi u povećanju iznosa studentskih stipendija te naknada za novorođenu djecu. Osim tih mjera, smanjili smo cijenu vrtića, sufinanciramo prijevoz učenicima i studentima, školski pribor osnovnoškolcima itd. Svakako nam je cilj da nastavimo povećavati naša izdvajanja, ali i da uvodimo nove mjere, za koje smatramo da će rasteretiti kućne budžete naših sugrađana.

Također, po prvi puta u povijesti grada izdvojili smo sredstva za potpore poduzetnicima te poljoprivrednicima koja dodjeljujemo u nekoliko kategorija, smanjili smo stopu prireza s 10 % na 8 %, a poduzetnike smo, u prošloj godini, oslobodili plaćanja komunalne naknade u visini od pola milijuna kuna. Ukinuli smo i porez na potrošnju našim ugostiteljima.

Svakako nastavljamo s povećanjem potpora za poduzetnike, a nastavno na to, i na povećanju broja radnih mjesta. U proteklom razdoblju počeli smo intenzivno radili i na privlačenju investitora. Jedna naša tvrtka nedavno je dobila 50 milijuna kuna EU sredstava za izgradnju postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, kojim će se stvoriti stotinjak novih radnih mjesta, a započinjemo i s izgradnjom infrastrukture Poslovne zone Dubravica za koju već imamo nekoliko pisama namjera potencijalnih investitora. Nove investicije znače i dodatni razvoj grada te nova radna mjesta, a mi ćemo napravit da se one i ostvare.

Koji su glavni projekti koje planirate?

-U idućem mandatu želimo realizirati sve započete projekte, nastaviti uspješno koristiti EU fondove te, kao i dosada, raditi planski te ravnomjerno ulagati u sve dijelove grada. Trenutno se u Metkoviću provode veliki infrastrukturni projekti – aglomeracija Metkovića, gradi se Dnevna bolnica, nova zgrada Arheološkog muzeja Narona, vrtić na desnoj strani grada, rekonstruira se gradska tržnica, više ulica i prometnica, a napravili smo i veliki iskorak u izgradnji infrastrukture za sustav održivoga gospodarenja otpadom u čemu smo najbolji u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U novom mandatu cilj nam je realizirati i sve projekte koji su prolongirani zbog koronakrize. Među njima su spoj Metkovića na autocestu, izgradnja infrastrukture Poslovne zone Dubravica, izgradnja Poduzetničkoga inkubatora, rekonstrukcija Dječjega vrtića u prigradskom naselju Vid, izgradnja Srednje glazbene škole, povećanje kapaciteta Doma za odrasle osobe i rehabilitaciju, izgradnja nove veletržnice, nastavak ulaganja u kulturne i sportske objekte itd.  Zaista je mnogo dobrih i kvalitetnih projekata koje planiramo, a svima im je cilj povećanje kvalitete života u Metkoviću.

Planirate li neke nove mjere koje će direktno utjecati na građane i njihove kućne budžete, a kakvi su planovi kad su u pitanju poduzetnici i gospodarstvo?

-Svakako planiramo povećanje izdvajanja za mlade, pri čemu ćemo iz našega proračuna sufinancirati opremanje prve nekretnine mladim obiteljima, dodatno ćemo smanjiti cijenu vrtića, nastavit ćemo sa sufinanciranjem prijevoza, školskoga pribora i radnih materijala učenicima osnovnih škola. Za srednjoškolce planiramo uvesti jednokratnu novčanu pomoć za početak škole te stipendije za deficitarna strukovna zanimanja, a istovremeno povećati broj studentskih stipendija.

Osim mladih, jednako važna skupina su nam i naši umirovljenici. Osim božićnica koje smo im isplaćivali u proteklom mandatu, u novome planiramo uvesti i isplatu uskrsnica te neke nove mjere koje će im poboljšati standard.

Također, u proteklom mandatu smo mnogo vlastitih sredstava uložili u poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite, a u novome ćemo pružati novčanu pomoć prilikom liječenja od teških bolesti na udaljenim lokacijama, a osobama koje imaju status njegovatelja uvesti mjesečnu naknadu.

Kada je u pitanju rast gospodarstva i razvoj poduzetništva, planiramo povećanje izdvajanja sredstava za dodjelu potpora poduzetnicima, daljnja porezna rasterećenja te izgradnju Poduzetničkog inkubatora koji će našim poduzetnicima nuditi subvencionirani najam poslovnog prostora te intelektualne i popratne poslovne usluge.

Dalibor Milan

I na kraju, što je ključno što će razlikovati Grad Metković na kraju Vašeg drugog mandata od grada kakav je danas?

-Našu viziju Metkovića počeli smo graditi još prije četiri godine, a cilj nam je da Metković bude urbano središte koje njeguje i čuva svoje tradicijsko nasljeđe i običaje.

Metković zaista ima potencijale rasta u različitim područjima, poziciju koja je idealna za razvoj selektivnih, ali i održivih oblika turizma te vrijedne ljude koji, uz podršku nas kao jedinice lokalne samouprave, žele ostati i raditi u svome gradu.

Ne mogu govoriti o onome što će biti za četiri godine, ali mogu zasigurno potvrditi da ćemo svakim danom raditi kako bi Metković ostvario sve svoje potencijale. I zaista se veselim budućem razdoblju i svim projektima koji su pred nama. (Marija Pulić Drljača/Gradonacelnik.hr)

 

HAPPY CITRUS

OPG Krstičević dvostruki šampion Sajma ziminice

Objavljeno prije

Klaudia Krstičević, sa svojim proizvodima Happy Citrus učinila je iskorak u vođenju ekološkog poljoprivrednog gospodarstva u dolini Neretve. Danas ona svoje mandarine koje plasira na tržište označava poznatim zelenim listićem, oznakom ekoproizvod, što kupcima na području cijele Europske unije jamči da se radi o ekološki uzgojenom voću.

Surađuju sa nizom ekotržnica na području Hrvatske što je i temeljni poticaj za širenje i usavršavanje proizvodnje. Krstičevići proizvode sokove od mandarina, arancine, marmelade i suhe smokve. Sok je čist, prirodan bez dodatka vode, šećera i konzervansa. Proizvode i više vrsta marmelade. Radi se o džemu mandarina s narančom i mandarina sa suhom smokvom te džemu od smokve.

Svoj proizvodni pogon imaju u Poduzetničkom inkubatoru u Pločama gdje planiraju širenje palete proizvoda.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

OPG Klaudije Krstičević dvostruki je šampion trećeg ocjenjivanja prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla u kategoriji džemovi, marmelade i pekmezi u sklopu 7. Sajma zimnice i autohtonih proizvoda.

Na sajmu, koji se tijekom vikenda održao na Europskom trgu u Zagrebu, ocijenjeno je 115 uzoraka u devet kategorija te dodjeljeno 107 diploma: 37 zlatnih, 27 strebrne, 32 brončane i 11 priznanja. Po pojedinim kategorijama dodijeljeno je 9 šampionskih odličja.

Klaudija Krstičević iz Krvavca kod Metkovića kaže da OPG imaju od 2003. godine dok se preradom voća u prerađevine i sokove, a uzgajaju najviše mandarine, limune i smokve, bave od 2013. godine. Njihove marmelade koje imaju eko znak su više puta nagrađivane. Sokovi su od eko mandarine bez dodatka konzervansa, šećera i umjetnih sladila.

Piše: Dubrovački vjesnik

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije