Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

INTERVJU S DALIBOROM MILANOM

Milan: Pobjeda u prvom krugu najveća je potvrda dobrog rada i najjača motivacija da nastavimo s kvalitetnim projektima koji će mijenjati Metković nabolje

Objavljeno prije

U proteklom mandatu realizirali smo odlične projekte i ostvarili brojne ciljeve, ali mnogi su još pred nama. Kada je u pitanju Gradsko vijeće, istina, imamo apsolutnu većinu, ali kao u prošlome mandatu, tako i u novome nudim suradnju svim izabranim vijećnicima, iz svih političkih opcija. Konstruktivnim razgovorima, zajednički možemo mnogo toga napraviti za boljitak našega grada.

Dalibor Milan svoje je drugi gradonačelnički mandat u Metkoviću osvojio već u prvom krugu lokalnih izbora, sa više od 62 posto podrške birača, a garancija da će u novom mandatu bez problema provoditi planirane projekte i mjere je i većina u Gradskom vijeću – HDZ-ova lista osvojila je preko 53 posto glasova, za razliku od prošlih izbora na kojima su osvojili 38,2 posto. Osim toga, Milan je među gradonačelnicima koji su ostvarili najveći rast u odnosu na svoj rezultat na prošlim lokalnim izborima. Što stoji iz ovako dobrih rezultata i koji su planovi za idući mandat, pitali smo novog-starog gradonačelnika.

G. Milan, pobijedili ste u prvom krugu izbora sa preko 62 posto podrške birača, preko 30 posto više od svog glavnog protukandidata… Kako se osjećate, što Vam znači ova pobjeda?

-Od samoga početka vodio sam jednu afirmativnu kampanju u kojoj sam se sa svojim protukandidatima nadmetao isključivo s programom i projektima. Smatram kako su upravo takve kampanje najpoštenije prema građanima i vjerovao sam u dobar ishod lokalnih izbora, ali nisam htio donositi nikakve zaključke unaprijed. Međutim, kako su počeli pristizati rezultati s biračkih mjesta, tako je postajalo sve jasnije da smo pobjedu ostvarili već u prvom krugu. Naravno da sam zbog toga sretan i ponosan. Potvrda je to našega kvalitetnoga rada u protekle četiri godine kojega moji sugrađani prepoznaju. Njihove pozitivne reakcije uvijek sam smatrao najrelevantnijom ocjenom, a njihova velika podrška na izborima mi je najveća motivacija da, zajedno sa svojim timom, nastavim provoditi kvalitetne projekte koji će mijenjati naš grad nabolje, u svakom pogledu.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Za razliku od prošlih izbora na ovima ste osvojili i apsolutnu većinu u Gradskom vijeću. Što će to značiti za rad Vaše gradske uprave u novom mandatu?

-Gradska uprava nastavlja raditi u istom smjeru kao i dosada! U proteklom mandatu realizirali smo odlične projekte i ostvarili brojne ciljeve, ali mnogi su još pred nama. Kada je u pitanju Gradsko vijeće, istina, imamo apsolutnu većinu, ali kao u prošlome mandatu, tako i u novome nudim suradnju svim izabranim vijećnicima, iz svih političkih opcija. Konstruktivnim razgovorima, zajednički možemo mnogo toga napraviti za boljitak našega grada.

U drugi mandat ulazite sa značajno većom podrškom birača nego na prošlim izborima, na kojima ste pobijedili tek u drugom krugu… Čime ste u ove četiri godine pridobili građane Metkovića, što mislite da je ključno za ovakav rast popularnosti?

-Prije četiri godine građani Metkovića htjeli su promjenu, a u protekle četiri godine tu promjenu su dobili. I mislim da je to ključno! Sebe nikada nisam doživljavao kao gradonačelnika koji vlada gradom, niti sam ikada razmišljao o popularnosti. Od prvoga dana nastojao sam predanim i odgovornim radom služiti svome gradu, rješavati probleme s kojima se godinama suočavamo te korak po korak stvarati urbani i moderan grad s najvišim standardima života. Sa sugrađanima sam imao partnerski i prijateljski odnos i jednostavno su prepoznali da nam je stalo i da naš grad doživljavamo kao vlastitu obitelj. Također, od prvoga dana bio sam otvoren i za konstruktivne kritike te za sve realne prijedloge naših građana, a nemali broj njih smo i realizirali.

U protekle četiri godine istaknuli ste se velikim povećanjem ulaganja i izdvajanja za obrazovanje, djecu i mlade, ali i poduzetnike. Na čemu će biti fokus u novom mandatu?

-Od samoga početka protekloga mandata cilj nam je bio provoditi razvojne projekte te socijalne programe koji će imati konkretan utjecaj na živote građana Metkovića. Upravo prema vašim istraživanjima, apsolutni smo rekorderi u povećanju iznosa studentskih stipendija te naknada za novorođenu djecu. Osim tih mjera, smanjili smo cijenu vrtića, sufinanciramo prijevoz učenicima i studentima, školski pribor osnovnoškolcima itd. Svakako nam je cilj da nastavimo povećavati naša izdvajanja, ali i da uvodimo nove mjere, za koje smatramo da će rasteretiti kućne budžete naših sugrađana.

Također, po prvi puta u povijesti grada izdvojili smo sredstva za potpore poduzetnicima te poljoprivrednicima koja dodjeljujemo u nekoliko kategorija, smanjili smo stopu prireza s 10 % na 8 %, a poduzetnike smo, u prošloj godini, oslobodili plaćanja komunalne naknade u visini od pola milijuna kuna. Ukinuli smo i porez na potrošnju našim ugostiteljima.

Svakako nastavljamo s povećanjem potpora za poduzetnike, a nastavno na to, i na povećanju broja radnih mjesta. U proteklom razdoblju počeli smo intenzivno radili i na privlačenju investitora. Jedna naša tvrtka nedavno je dobila 50 milijuna kuna EU sredstava za izgradnju postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, kojim će se stvoriti stotinjak novih radnih mjesta, a započinjemo i s izgradnjom infrastrukture Poslovne zone Dubravica za koju već imamo nekoliko pisama namjera potencijalnih investitora. Nove investicije znače i dodatni razvoj grada te nova radna mjesta, a mi ćemo napravit da se one i ostvare.

Koji su glavni projekti koje planirate?

-U idućem mandatu želimo realizirati sve započete projekte, nastaviti uspješno koristiti EU fondove te, kao i dosada, raditi planski te ravnomjerno ulagati u sve dijelove grada. Trenutno se u Metkoviću provode veliki infrastrukturni projekti – aglomeracija Metkovića, gradi se Dnevna bolnica, nova zgrada Arheološkog muzeja Narona, vrtić na desnoj strani grada, rekonstruira se gradska tržnica, više ulica i prometnica, a napravili smo i veliki iskorak u izgradnji infrastrukture za sustav održivoga gospodarenja otpadom u čemu smo najbolji u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U novom mandatu cilj nam je realizirati i sve projekte koji su prolongirani zbog koronakrize. Među njima su spoj Metkovića na autocestu, izgradnja infrastrukture Poslovne zone Dubravica, izgradnja Poduzetničkoga inkubatora, rekonstrukcija Dječjega vrtića u prigradskom naselju Vid, izgradnja Srednje glazbene škole, povećanje kapaciteta Doma za odrasle osobe i rehabilitaciju, izgradnja nove veletržnice, nastavak ulaganja u kulturne i sportske objekte itd.  Zaista je mnogo dobrih i kvalitetnih projekata koje planiramo, a svima im je cilj povećanje kvalitete života u Metkoviću.

Planirate li neke nove mjere koje će direktno utjecati na građane i njihove kućne budžete, a kakvi su planovi kad su u pitanju poduzetnici i gospodarstvo?

-Svakako planiramo povećanje izdvajanja za mlade, pri čemu ćemo iz našega proračuna sufinancirati opremanje prve nekretnine mladim obiteljima, dodatno ćemo smanjiti cijenu vrtića, nastavit ćemo sa sufinanciranjem prijevoza, školskoga pribora i radnih materijala učenicima osnovnih škola. Za srednjoškolce planiramo uvesti jednokratnu novčanu pomoć za početak škole te stipendije za deficitarna strukovna zanimanja, a istovremeno povećati broj studentskih stipendija.

Osim mladih, jednako važna skupina su nam i naši umirovljenici. Osim božićnica koje smo im isplaćivali u proteklom mandatu, u novome planiramo uvesti i isplatu uskrsnica te neke nove mjere koje će im poboljšati standard.

Također, u proteklom mandatu smo mnogo vlastitih sredstava uložili u poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite, a u novome ćemo pružati novčanu pomoć prilikom liječenja od teških bolesti na udaljenim lokacijama, a osobama koje imaju status njegovatelja uvesti mjesečnu naknadu.

Kada je u pitanju rast gospodarstva i razvoj poduzetništva, planiramo povećanje izdvajanja sredstava za dodjelu potpora poduzetnicima, daljnja porezna rasterećenja te izgradnju Poduzetničkog inkubatora koji će našim poduzetnicima nuditi subvencionirani najam poslovnog prostora te intelektualne i popratne poslovne usluge.

Dalibor Milan

I na kraju, što je ključno što će razlikovati Grad Metković na kraju Vašeg drugog mandata od grada kakav je danas?

-Našu viziju Metkovića počeli smo graditi još prije četiri godine, a cilj nam je da Metković bude urbano središte koje njeguje i čuva svoje tradicijsko nasljeđe i običaje.

Metković zaista ima potencijale rasta u različitim područjima, poziciju koja je idealna za razvoj selektivnih, ali i održivih oblika turizma te vrijedne ljude koji, uz podršku nas kao jedinice lokalne samouprave, žele ostati i raditi u svome gradu.

Ne mogu govoriti o onome što će biti za četiri godine, ali mogu zasigurno potvrditi da ćemo svakim danom raditi kako bi Metković ostvario sve svoje potencijale. I zaista se veselim budućem razdoblju i svim projektima koji su pred nama. (Marija Pulić Drljača/Gradonacelnik.hr)

 

OBAVIJEST O PRIVREMENOJ REGULACIJI PROMETA

Zbog radova na obnovi župne kuće povremeno onemogućen promet dijelom Ulice oca Ante Gabrića

Objavljeno prije

Obavještavaju se građani da će zbog izvođenja radova na obnovi župne kuće povremeno biti onemogućen promet Ulicom oca Ante Gabrića od kbr. 19 do kbr. 45 dana 03. veljače 2023. godine (petak) u periodu od 14.00 do 17.00 sati.

Molimo građane za razumijevanje i poštivanje privremene regulacije prometa.

GRAD METKOVIĆ

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije