Ostanimo u kontaktu
LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
GAZ Benz 1200x400px

INFRASTRUKTURNI RAZVOJ I OŽIVLJAVANJE RURALNOG DIJELA

Mala općina Slivno na pragu realizacije kapitalnih projekata

Objavljeno prije

Mala općina Slivno koja broji svega oko dvije tisuće stanovnika na pragu je realizacije kapitalnih projekata. Ova turistička općina na čelu sa načelnikom gosp. Smiljanom Mustapićem ove godine je pred realizacijom infrastrukturnog razvoja te kreće sa ulaganjima u ruralni dio, gdje dolazi el. energija te se asfaltiraju nerazvrstane ceste.

Još na početku posljednjeg četverogodišnjeg mandata završen je projekt Reciklažnog dvorišta Pižinovac, Lovorje, vrijedan 2.8 milijuna kuna, financiran europskim novcima, te još jedan izuzetno značajan projekt za turističko naselje Blace, problem uvale koja se godinama taložila muljem. Projektom izmuljenja, vrijednim 3,5 milijuna kuna izvršeno je čišćenje i produbljenje kompletne uvale što je zasigurno doprinijelo boljoj slici tog turističkog naselja.

Reciklažnog dvorišta Pižinovac, Lovorje

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

– Intenzivno se radilo i na građevinskim dozvolama za odvodnju otpadnih voda. Položen je magistralni cjevovod Granica s BiH –  Klek – Duboka i sad smo u fazi pripreme natječaja da završimo dionicu od Duboke do Komarne. Upravo smo doznali da je komunalno poduzeće s BiH strane izvršilo spajanje cjevovoda tako da do kraja godine možemo očekivati da će Klek i Duboka biti spojeni na kanalizaciju. Izrađena je dokumentacija i za kanalizaciju Podgradina – Vlaka. Projekt je u tijeku zajednički sa Gradom Opuzenom i po ugovoru očekujemo realizaciju u nepune dvije godine. I treći sustav, za koji smo dobili građevinsku dozvolu i svu potrebnu dokumentaciju te smo u pregovorima da uđemo u projekt sa Hrvatskim vodama tako da se do konca ove godine započne gradnja i na tom trećem sustavu Blace – Trn, čime bi pokrili cijelu Općinu te do kraja narednog mandata završili sa izgradnjom kanalizacije, – istaknuo je načelnik Mustapić te dodao da je to ipak primarni problem jer je općina Slivno turistička općina koja je prije covid-krize brojala preko 220 tisuća noćenja.

Duboka, uređenje obale i šetnice

Sveznalica 7400xXpx

Mustapić je naglasio da se radi i na uređenje obala i šetnica turističkih mjesta. Trenutno je u izgradnji obala Klek, učvršćuje se obala i postavlja se kocka u dijelu šetnice, što je druga faza projekta, tim da je prva odrađena prošle godine koja je obuhvatila sanaciju tri mula, projekt vrijedan 700 tisuća kuna.

Također, u sklopu uređenja i učvršćivanja obale, u suradnji s Hrvatskim vodama, uređuje se obala i šetnica u Podgradini i Vlaci, što je od izuzetnog značaja za čitavo područje Male Neretve.

– U tijeku je i asfaltiranje dva izlaza u Trnu, izlaz prema Blacama i Mihalju, te dionice u Duboj i Blacama. U Dubokoj je ugovoren projekt proširenja obale i šetnice, projekt koji će se raditi idućih nekoliko godina. Također, u Komarnoj smo ugovorili projektiranje i izgradnju Lučice za prihvat manjih brodova za mjesno stanovništvo i u Duboj je također u tijeku izrada projektne dokumentacije za uređenje obalnog zida i šetnice, tako da intenzivno radimo na poboljšanju infrastrukture i uređenju naših turističkih mjesta, – kao kapitalne infrastrukturne projekte naglasio je Mustapić.

Podgradina, uređenje obale i šetnice

Ulaganja u ruralni dio općine Slivno

Kao treči dio razvoja općine Slivno načelnik Mustapić je istaknuo ruralni dio koji ima izuzetnu perspektivu, po uzoru na Istru koja je u tome jako napredna. Zasigurno tome će doprinijeti i dolazak autoputa i izgradnje Pelješkog mosta, a i jednim dijelom zasićenje priobalnog dijela. Riječ je o Slivnom, Stolovima, Rabi, Zavali i drugim mjestima ruralnog dijela Općine gdje već ima određen broj smještajnih kapaciteta. I upravo da bi se tim ljudima omogućilo, a i onima koji to žele i planiraju gradnju na tom području u tijeku je projektiranje vodovoda Kremena – Raba – Slivno, gdje se u suradnji s NPKL Vodovodom, koji je nosioc tog projekta a Općina Slivno sufinancira dio, radi se projektna dokumentacija vodovoda tog ruralnog dijela.

Također, u suradnji sa HEP-om je u završnoj fazi dovođenje el. energije sa Rabe na to područje i uvjereni smo da će koncem ove godine ti radovi početi jer dozvole su pri samom kraju, naglasio je Mustapić te kao treći dio tog projekta navodi projekt nerazvrstanih cesta.

Općina Slivno, ruralni dio, pogled

– Ja bi to nazvao vinskih cesta i cesta maslinova ulja koje će se na tom dijelu graditi. Dobili smo dozvole za projektiranje dviju cesta, sa magistrale D8 preko Slivna i Stolova do izlaza na Rabu i druga cesta od Komarne do Šljemena da poveže ove postojeće vinske puteve. To su ceste koje smo projektirali i planiramo ih europskim sredstvima realizirati i asfaltirati da budu prihvatljive kako turistima tako i domaćem stanovništvu koje obrađuje ta područja. U drugoj fazi projektiranja je cesta od Groblja na Slivnu preko Smrdengrada do Zavale što bi u konačnici povezao ‘Slivanjski ipsilon’, vezano sa magistrale sa Slivna na Zavalu, dakle spustit se u Moračnu i drugi krak koji bi vezao Rabu , – naglasio je Mustapić.

– To nam je cilj i plan. Općina će dovesti tu infrastrukturu več jednim dijelom u ovoj godini a u sljedećem četverogodišnjom razdoblju sigurno i onda nam je želja, a to je već privatna inicijativa, da ljudi počnu obnavljati i ulagati u svoje objekte i u konačnici živjeti od turizma i poljoprivrede, – misao je kojom je zaključio razgovor Mustapić.

MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM

Gradonačelnik Dalibor Milan posjetio metkovske udruge ‘Prijatelj’ i ‘Leptirići’

Objavljeno prije

Na današnji dan, 3. prosinca obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Tim povodom gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan posjetio je dvije metkovske udruge koje brinu o osobama s invaliditetom – Udrugu osoba s invaliditetom ‘Prijatelj’ i Udrugu cerebralne i dječje paralize doline Neretve ‘Leptirići’.

– I ovim putem želim ponovo čestitati svim članovima, djelatnicima, volonterima, terapeutima i asistentima ovih udruga jer su provedbom svojih projekata i aktivnosti dali ogroman doprinos u poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom na području našega grada i okolice! Zbog svoga rada, naše udruge su prepoznate širom Hrvatske i na to smo ponosni! Hvala vam na odličnoj suradnji koju smo imali dosad i koju nastavljamo i u budućnosti jer cilj nam je isti – raditi na uključivanju osoba s invaliditetom u društvo, poboljšavati njihov položaj te poticati empatiju i svijest kod ljudi. Iako se danas obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom, nastavimo svi skupa pridonositi da svaki njihov dan bude kvalitetan i ispunjen, – poručio je gradonačelnik Milan.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca svake godine s osnovnim ciljem razumijevanja pitanja invaliditeta i mobiliziranja podrške za ostvarenje dostojanstva, prava i dobrobiti osoba s invaliditetom te poboljšanja kvalitete njihovog života. Na taj se način ublažavaju posljedice socijalne isključenosti, ali i senzibilizira javnost na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Nedjelja 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije