Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

O METKOVIĆU PRVI PUT

‘Makovci’ uprizorili prvi pisani spomen Metkovića

Objavljeno prije

Foto: Ana Vučković / Metković.hr

Metkovsko amatersko kazalište večeras je na Velikoj rivi izvelo uprizorenje ‘O Metkoviću prvi put’.

Naime, 17. siječnja 1422. godine dubrovački su carinici na rijeci Neretvi pod Metkovićem presreli lađu ser Mata Getaldića, dubrovačkoga trgovca  i zaplijenili tovar. On se potužio dubrovačkome knezu na carinike, što je ostalo zapisano u dubrovačkome arhivu na dan 30. siječnja 1422. Ta tužba prvi je spomen Metkovića u pisanim dokumentima, a uprizorenje događaja večeras je izvelo Metkovsko amatersko kazalište.

Ulogu Ser Mata Getaldića tumačio je Dado Kozarić. Carinika Pera Primića tumačio je Josip Talajić, a drugoga carinika Stanka Sladinovića Toni Krilić Skuša. Jure Talajić tumačio je lik Ser Vlaha Sorga, dubrovačkoga kneza, a njegovu suprugu, gospođu Luciju Lucu Sorgo Željka Bulić. Dino čolaković glumio je Getaldićevu slugu, a u uprizorenju su sudjelovali i članovi KUD-a Metković i Udruge veterana IV. gardijske brigade DNŽ.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Scenarij i režiju potpisuje Radovan Marčić, a za izbor glazbe i rasvjetu je zaslužan Mario Erceg. Kostimograf je bila Danica Dedijer, a savjetnik povjesničar Lovro Kunčević. Producentica je Magdalena Medar Ujdur, a za organizacijsku provedbu, šminku i frizuru zaslužna je Željka Bulić. Inspicijentica je bila Jadranka Bulić, a šaptačica Ana Govorko. Krojačke i scenografske radove je realizirao Dino Čolaković.

Događaj je održan u organizaciji Turističke zajednice grada Metkovića.

NOĆ MUZEJA '23. U METKOVIĆU

Posjetili smo Prirodoslovni muzej Metković i Arheološki muzej Narona

Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa brojni sugrađani, veliki i mali, posjetili su metkovske muzeje, Prirodoslovni muzej Metković i Arheološki muzej Narona

Objavljeno prije

Noć muzeja je prilika koju mnogi iskoriste za otkrivanje nečeg novog, bilo da je riječ o svojoj sredini, povijesti ili kulturi, dok za muzeje noć u kojoj prikažu svoj puni sjaj. Tako je bilo i sinoć. Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa brojni sugrađani, veliki i mali, posjetili su metkovske muzeje, Prirodoslovni muzej Metković i Arheološki muzej Narona.

Uvijek je poseban doživljaj gledati mlađe generacije kako otkrivaju Prirodoslovni muzej Metković. Stalni postav koji čini spoj moderne multimedije i bogate ornitološke zbirke mnogu djecu zaintrigira tako da uvijek otkriju nešto novo, zanimljivo.

Interna tema ‘noći’ je bila “Pričajmo/ učimo/ dijelimo sjećanja po starinski u muzeju“, tako su naši sugrađani podijelili svoja sjećanja na sadnju i otkup duha u zgradi Vage, kako je bilo živjeti u njoj, lovne i ribolovne zgode i nezgode, odnosno kako je bilo živjeti u Metkoviću i Neretvi tih davnih godina kada je i ova naša prekrasna zbirka nastala.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Arheološki muzej Narona, prvi “in situ” muzej u Hrvatskoj, sagrađen na ostacima hrama posvećenog prvom rimskom caru Augustu, je svojim posjetiteljima, pored stručnog vodstva kroz stalni postav, priredio izložbu fotografija Kamene gomile, radionicu Izradi antički mozaik te igraonicu Napravi pretpovijesnu kamenu gomilu.

Noć muzeja ’23. odvijala se pod krilaticom ‘Muzeji su važni!’, a u jučerašnju manifestaciju je bilo uključeno 450 lokacija/muzeja diljem Hrvatske.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije