Ostanimo u kontaktu

UDRUGA 'OTAC ANTE GABRIĆ'

Mag. pharm. Ana Kraljević održala predavanje o nesanici

Objavljeno prije

2604_nesanica, Udruga Otac Ante Gabrić 2

Danas je u prostorijama Udruge Otac Ante Gabrić predavanje o nesanici održala mag. pharm. Ana Kraljević.

Razgovaralo se o navikama spavanja, o tome zašto je san potreban te o tome kada i kako uzimati tablete za spavanje, s naglaskom da se, prije nego što se tablete za spavanje krenu redovno uzimati, treba pronaći uzrok nesanice.

Ana Kraljević rekla je da je za zdrav život potrebna higijena sna budući da trećina života prođe u spavanju te da, naravno, ima veliki utjecaj na zdravlje čovjeka.

– Kao što je poželjno za naše zdravlje da konzumiramo kvalitetnu hranu i bavimo se fizičkom aktivnošću, tako je bitna i kvaliteta sna. Bitan je raspored spavanja, svaki dan u isto vrijeme treba ići na počinak i buditi se u isto vrijeme. Ne bi se trebalo vježbati prekasno tokom dana, to znači da bi trebalo izbjegavati jaku fizičku aktivnost pet-šest sati prije spavanja. Trebalo bi izbjegavati kofein, nikotin, alkohol i neke lijekove koji mogu poremetiti faze sna, izbjegavati velike količine jela i pića kasno navečer jer probava može poremetiti san, kao i velika količina tekućine koja nas može buditi. Ne bi se trebao koristiti dnevni odmor iza 15 sati, a korisno je ubaciti dnevnu relaksaciju prije spavanja i raditi aktivnosti koje nas opuštaju. Dobro je temperaturu prostorije smanjiti na nižu i tokom dana se suncu izlagati bar 30 minuta radi našeg biološkog sata. Ako to sve ne pomaže, možemo se uvijek javiti liječniku – rekla je Kraljević

Predavanje je održano u sklopu programa Briga o zdravlju u trećoj životnoj dobi.

Dan međugeneracijske solidarnosti

Udruga Otac Ante Gabrić ovog je tjedna obilježila i Europski dan međugeneracijske solidarnosti.

Svake godine od osnivanja 2008. udruga ga obilježava kroz organiziranje i provođenje dnevnih aktivnosti za starije osobe, a ove godine su, u utorak, 24. travnja, ugostili učenike OŠ Stjepana Radića s nastavnicom Tatjanom Juračić Hazirović, koji su korisnicima prikazali prigodni igrokaz s kojim su sudjelovali na ovogodišnjem Lidranu te nekoliko recitacija.

Korisnici su se prisjetili svoga djetinjstva i školovanja i zaključili da neke od tih pjesmica djeca i danas uče. Pohvalili su učenike što njeguju domaću, zavičajnu riječ te ih potaknuli da se što više igraju i međusobno druže. Ovaj susret je protekao u toploj atmosferi punoj emocija, premda starost sa sobom donosi i usamljenost pa svaki osmijeh i lijepa riječ ispunja srca radošću.

Na dobre želje i blagoslove koji su im stariji udijelili, mladi su uzvratili zagrljajima i obećali da će ponovo doći.

 

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije