Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PROJEKT BLUEFASMA

Kružna plava ekonomija predstavljena u Barceloni

Objavljeno prije

Predstavnici Regionalne agencije DUNEA u Barceloni su prisustvovali na konferenciji Poticanje kružne plave ekonomije na Mediteranu na kojoj su predstavljeni rezultati BLUEfasma projekta u sklopu kojega je Dubrovačko-neretvanska županije jedno od 11 pilot područja.

Osim rezultata Bluefasma projekta, prvog dana sastanka predstavljeni su rezultati projekta SwitchMed, kao i zajednice projekata Blue Growth. Na konferenciji su prikazana inovativna rješenja za prelazak s linearne na kružnu ekonomiju u sektorima ribarstva i akvakulture kako bi se smanjio negativan utjecaj na okoliš i povećala učinkovitost. Alat samoprocjene kružnosti, razvijen i korišten u sklopu projekta Bluemed, istaknut je kao dobar primjer koji je dostupan i besplatan svim poduzećima koja žele početi s promjenama u poslovanju.

Drugog dana sastanka organiziran je posjet Luci Barcelona, čiji su predstavnici prezentirali brojne projekte na temu kružnog gospodarenja koje provode. Također, predstavljena su poduzeća koja su postigla zavidne rezultate i veliki gospodarski rast, a čije se poslovanje vodi principima kružnog gospodarstva, koristeći u proizvodnji sekundarne sirovine poput plastičnog i metalnog otpada te morskih algi i recikliranog kartona. Na kraju posjeta demonstriran je rad elektroničkih dronova od recikliranog aluminija koji pretražuju i skupljaju morski otpad.

Kroz BLUEfasma projekt DUNEA je u suradnji sa stručnim suradnikom, Sveučilištem u Dubrovniku, provela analizu stanja razvijenosti kružnosti u sektorima ribarstva i akvakulture te je na temelju rezultata sudjelovala u radu radne grupe koja je donijela preporuke za prijelaz na održivo, plavo kružno gospodarstvo u mediteranskim zemljama. Uz to, održane su radionice na kojima je brojnim obrtnicima, udrugama, školama, ali i široj javnosti predstavljena tehnika izrade suvenira i nakita od mljevenih ljuštura školjaka, kao dobar primjer kružnog gospodarstva.

Podsjetimo, projekt BLUEfasma integrira i provodi principe kružnog gospodarstva u sektore plavog rasta, ribarstva i akvakulture kako bi se na nove načine, kroz osnaživanje inovacijskih kapaciteta malog i srednjeg poduzetništva i pomorskih klastera, pogodovalo izoliranim otočnim i obalnim područjima Sredozemlja. Regionalna agencija DUNEA jedini je hrvatski partner na projektu, a vrijednost ovog projekta, ugovorenog u sklopu INTERREG Programa Mediteran 2014 – 2020 je 20.946.308,00 kuna. 85 % bespovratnih sredstava osigurano je kroz Europski fond za regionalni razvoj.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

METKOVSKO LJETO

‘Zagrebački solisti’ u ponedjeljak u Galeriji GKS-a Metković

Objavljeno prije

U sklopu programa Metkovskoga ljeta u Galeriji Gradskoga kulturnoga središta Metković u ponedjeljak, 4. srpnja s početkom u 21 sat koncert će hrvatski komorni ansambl Zagrebački solisti.

Na koncertu nastupaju Sreten Krstić –  koncertni majstor, Krunoslav Marić, Marko Glogović, Davor Philips, Ivan Novinc, Mislav Pavlin – violine, Hrvoje Philips, Marko Otmačić – viole, Tonka Javorović, Vid Veljak – violončela i Antal Papp – kontrabas.

Organizator koncerta je Ustanova za kulturu i sport Metković, a održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija te Grada Metkovića. Ulaz je slobodan.

Biografija ansambla:

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Tijekom više od šest desetljeća – pod umjetničkom palicom jednako znamenitih koncertmajstora, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića – Zagrebački solisti odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, a koju redovito prezentiraju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Od 2012. godine Ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncertmajstora, a ujedno i koncertmajstora Münchenske filharmonije.

Dosada su Zagrebački solisti održali gotovo 4000 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama kao što su Musikverein (Beč), Concertgebouw (Amsterdam), Royal Festival Hall (London), Berlin Philharmonic Hall, Tchaikowski Hall (Moskva), Santa Cecilia (Rim), Carnegie Hall (New York), Opera House (Sydney), Victoria Hall (Ženeva), Teatro Real (Madrid), Teatro Colon (Buenos Aires), Versailles itd.

Redovito su gostovali na najpoznatijim glazbenim festivalima poput onih u Salzburgu, Pragu, Edinburghu, Berlinu, Bergenu, Barceloni, Istanbulu, Pradesu Ossiachu, Dubrovniku i drugdje, a uz njih su muzicirali brojni ugledni solisti, primjerice – Henryk Szeryng, Alfred Brendel, Christian Ferras, Pierre Fournier, Leonard Rose, James Galway, Jean-Pierre Rampal, Aldo Ciccolini, Katia Ricciarelli, Lily Laskine, Zuzana Ružičkova, Mario Brunello, Isabelle Moretti, Guy Touvron, Marc Coppey, Ray Chen i mnogi drugi.

Zagrebački solisti izvode repertoar koji uključuje barokna, klasicistička, romantička, ali i djela suvremene glazbe, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih skladatelja.

Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka, i to za kompanije poput kuća Vanguard, EMI, ASV, Eurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick i Croatia Records. Od recentnijih se izdanja ističe nosač zvuka s djelima Ernesta Cordera, a kojega su snimili s istaknutim solistima – violinistom Guillermom Figueroom te gitaristom Pepeom Romerom (kuća Naxos, 2010.), a koji je i nominiran za nagradu Latin Grammy. U lipnju 2014. godine Ansambl je izdao i kompaktni disk s djelima Borisa Papandopula, s pijanistom Oliverom Triendlom, a koji je upravo oduševio i domaću i inozemnu kritiku. Godinu kasnije, s violončelistom Marcom Coppeyem, Zagrebački solisti snimili su nosač zvuka na kojem su predstavljena tri Koncerta za violončelo, u izdanju njemačke diskografske kuće audite.

Zagrebačkim solistima dodijeljene su mnoge visoke nagrade i priznanja, među kojima se ističu: prva nagrada u Mar del Plati (za album Koncerti 18. stoljeća), Medalja Pablo Casals, Medalja Elisabeth Sprague Coolidge (za izvođenje suvremene glazbe), nagrade Vladimir Nazor, Milka Trnina, Josip Štolcer Slavenski za najbolju izvedbu djela hrvatskoga skladatelja; zatim nagrade Ivan Lukačić i Jurica Murai Varaždinskih baroknih večeri, Villa Manin, UNESCO, Nagrada Grada Zagreba, Srebrni kompakt disk diskografske kuće Croatia Records, Orden za zasluge naroda sa srebrnim zracima, Plaketa Grada Zagreba, više hrvatskih diskografskih nagrada Porin (1994. godine za životno djelo), Srebrna plaketa Hrvatske glazbene mladeži i brojne druge.

Tijekom Domovinskoga rata Zagrebački solisti održali su sedamdesetak dobrotvornih koncerata (za grad Dubrovnik, za porušene glazbene škole u Hrvatskoj, srušenu zgradu HNK u Osijeku, Dječju bolnicu Zagreb, za brojne razorene hrvatske spomenike i dr.), a izveli su i velik broj svečanih koncerata povodom predstavljanja nove hrvatske države. U 2010. godini Ansambl je nagrađen nagradom Orlando Grand Prix za osobite umjetničke doprinose u ostvarenju cjelokupnoga programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Sedamdeset uspješnoga djelovanja ovoga renomiranog hrvatskog ansambla klasične glazbe može se zahvaliti brojnim sjajnim glazbenicima koji su, u određenome razdoblju, zauzimali mjesto članova Zagrebačkih solista, a ono što sve članove – prošle, sadašnje i buduće, sasvim sigurno ujedinjuje, jest vrhunska razina i discipliniranost u vještini kojom se bave te nepresušan entuzijazam i ljubav prema glazbi, a napose komornome muziciranju.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije