Ostanimo u kontaktu

SDP DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE

Krešimir Kuran: Neretvanska poljoprivreda bačena je na koljena

Objavljeno prije

Foto: ilustracija

Foto: ilustracija

Dok hrvatska nogometna reprezentacija proživljava najuspješnije trenutke, neretvanska poljoprivreda je bačena na koljena. Nakon godina nebrige za poljoprivredno zemljište i sustave navodnjavanja sve više dolazi do izražaja zanemarivanje samih poljoprivrednih radnika.

Kao nikada do sada ove godine su vrlo rano Hrvatsko tržište zatrpali uvozni proizvodi iz EU, Albanije, Makedonije pa preko zemalja EU proizvodi iz Afrike i to mahom lošije kvalitete.

Takav rani uvoz potpuno je uništio domaću proizvodnju. Povrće proizvedeno u plastenicima, rajčice, krastavci, paprike ne može se prodati ili se prodaje po vrlo niskim cijenama, a ništa bolja situacija nije ni s lubenicama.

Često se takva roba deklarira kao domaća, dok domaća još nije ni sazrela i tu je očita namjera prevare potrošača. Slaba je kontrola deklariranja proizvoda i kvalitete proizvoda pa često imamo reakcije građana na lošiju kvalitetu poljoprivrednih proizvoda koje su kupili uz pritužbe na okus i miris istih.

Problema je više i svi su usko povezani. Država i Županija ističu rad za boljitak poljoprivrede i poljoprivrednika, ali je iz godine u godinu stanje u poljoprivredi sve teže i teže dok iz Doline Neretve sve više mladih odlazi u inozemstvo i napuštaju  poljoprivrednu proizvodnju.

Najveći problem je što ljudi iz ministarstava ne dolaze često na teren sa poljoprivrednicima zajednički iznaći rješenja za probleme, već ih rješavaju iz ureda. Najočitiji primjer toga je veća angažiranost državne tajnice Ministarstva poljoprivrede M.Vučković u rješavanju problematike kadroviranja u Gradu Pločama nego u rješavanju ovog gorućeg problema za čije rješavanje je građani plaćaju.

Za ovakvu situaciju postoje rješenja. Država mora ozbiljnije nadzirati uvoz i kvalitetu uvezenih proizvoda te u suradnji sa Županijom potaknuti izgradnju i otvaranje Agrocentra za Dolinu Neretve kroz koji bi se proizvodi plasirali na tržište.

SDP Dubrovačko-neretvanske županije je protiv nekontroliranog uvoza svih onih proizvoda koje hrvatski poljoprivrednici mogu sami proizvesti u dovoljnim količinama, ali isto tako  za one proizvode koje ne proizvodimo tražimo kontrolu kvalitete na način da građanin u bilo koje vrijeme može saznati sve podatke o proizvodu koji je kupio.

Ukoliko dođe do prosvjeda poljoprivrednika smatramo ih opravdanima i takvima ćemo dati podršku.

Piše: Predsjednik ŽO SDP-a Dubrovačko neretvanske županije, Krešimir Kuran

PRIPREMNE UTAKMICE

Nova pobjeda Neretve u Pločama

Objavljeno prije

Autor

Nogometaši Neretve ostvarili su u srijedu u Pločama novu pobjedu u prijateljskom susretu s nogometašima Jadrana LP.

Pobijedili su s 4:1 golovima (u drugom dijelu) Sršena, Crnčevića, JuričićaMarića, dok je za Pločane jedini i izjednačujući gol za 1:1 postigao spretni Rajič.

Trener Goran Galov bio je posve zadovoljan izvedbom svojih nogometaša koje do početka prvenstva čeka još nekoliko ogleda.

U tim susretima svoju priliku dobit će i povratnik u redove Neretve Marin Vranjić koji je u posljednje vrijeme branio boje Viteza i Čapljine.

Nastavi čitati
NEXTBIKE 300x250px
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije