Ostanimo u kontaktu
DALIBOR MILAN 1200/300px 1
DALIBOR MILAN 1200/300px 2
DALIBOR MILAN 1200/300px 3

ARHEOLOŠKI MUZEJ NARONA

Koje priče pričaju grobovi antičkoga Jadra?

Objavljeno prije

_izlozba300618-1

Zanimljiva gostujuća izložba Arheološkoga muzeja u Zadru sinoć je otvorena u Arheološkome muzeju Narona u Vidu. Riječ je o nalazima iz nekoliko grobova otkopanih na području antičkoga Jadra, iz kojih nađeni skeleti i predmeti pričaju priču, tj. priče o tome čime se bavila pokopana osoba, kakav je status imala u društvu, od čega je bolovala i sl.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

Ravnatelj AM Narona Toni Glučina predstavio je autoricu izložbe Timku Alihodžić, kustosicu Antičkoga odjela Arheološkoga muzeja u Zadru, koja je rekla da je na području antičkoga Jadra otkriveno i istraženo više od dvije tisuće grobova te da je ona sama radila na istraživanju njih 1500.

Svaki grob priča najmanje jednu priču, a često i više njih. Pomoću osam velikih panoa i s grobnim predmetima u vitrinama ispričane su priče: Tko je bila osoba pokopana u grobu 11?, Jedan grob, četiri imena, pet priča, Tko je donio sifilis u Jader, Kolumbo zasigurno nije?, Dama s Relje i Omnia mea mecum porto.

MOST Nikica Hajvaz 740×154

Autorica je govorila o tome se prema predmetima pronađenim u grobovima dade zaključiti puno toga o pokopanoj osobi; društveni status, zanimanje, kult u koji je vjerovala itd. Pronađen je novac potreban pokojniku da za ulazak u svijet mrtvih Haronu plati prijelaz preko rijeke, uljne svjetiljke koje su pokojniku trebale osvjetljavati put te brojni dugi predmeti koji bi mu mogli biti korisni na drugome svijetu.

S druge strane, antropološka analiza otkriva spol, starost i dob te bolesti od kojih je osoba bolovala. Tako je nalaz iz jednoga groba srušio teoriju o tome da su sifilis u Europu donijeli Kolumbovi mornari jer je analiza pokazala da je pokopani muškarac početkom prvoga milenija bolovao upravo od te bolesti. Nalazi predmeta visoke umjetničke vrijednosti govore i o tome da su u Jadru živjeli i bogati s istančanim ukusom za ljepotu i umjetnost.

Posjetitelji izložbu mogu pogledati do 29. srpnja.

Tekst/Foto: metkovic.hr

ROKO TOLIĆ 740/300px

SRETAN ROĐENDAN

44 godine su prošle od osnutka KUD-a Metković

Objavljeno prije

44 godine su prošle od kad je osnovano Kulturno umjetničko društvo Metković, davne već 1977. godine, 9. veljače osnovan je ud skupine gradskih entuzijasta među kojima su bili profesori Radojka i Vide Bagur, Zdravko Obradović, Danilo Obradović, Marica Božinović i drugi…

Društvo je uglavnom djelovalo u školama, bilo osnovnim ili srednjim, a objedinjavalo je razne aktivnosti amaterskog stvaralaštva poput folklora, mandolinskog orkestra, zbora, dramskih aktivnosti, koje su se poslije odvojile u MAK, te čak i fotografske sekcije.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

Koristimo ovu priliku da im poželimo da što prije počnu sa radom, da se u prostorijama Društva ponovo čuju pjesme i odzvanjaju koraci svih uzrasta našeg društva, na radost svih nas i čuvanja tradicije svog zavičaja. Sretan vam 44 rođendan!

Kao i cijelo društvo i vas je zadesila ova nazovimo je epidemiološka izolacija, ali sve je prolazno tako će i ovo proći, i uskoro će se opet u našem gradu čuti ples i pjesma.

MOST Nikica Hajvaz 740×154

 

ROKO TOLIĆ 740/300px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije