Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ZEN OPUZEN

U Opuzenu oslikan najveći mural u Dalmaciji

Objavljeno prije

Chifumi Crohom

Za vrijeme ovogodišnjeg Umjetničkog Festivala Zen Opuzen, koji se održao od 22. do 24. lipnja vizura grada Opuzena je postala bogatija za najveći mural u Dalmaciji i jedan od većih u regiji.

Sveznalica 7400xXpx

Poznati francuski umjetnik koji živ i djeluje u Kambodži, Chifumi Krohom, je oslikao cijelo pročelje sportske dvorane, površine 450 kvadratnih metara i u tu svrhu utrošio 130 litara fasadnih boja radeći danonoćno 5 dana.

Inaće, Festival Zen Opuzen je fešta ulične i riječne umjetosti koju, već četiri godine, organizira opuzenska Udruga St. Valerio. Okuplja graffitere, street art umjetnike kao ostale mnogobrojne kreativce sa svih strana svijeta, koji kroz tri festivalska dana oslikavaju pročelja zgrada, zidove i javne površine.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na taj način pretvaraju ovaj gradić na obali rijeke Neretve u jedinstvenu Galeriju na otvorenom koja je svoju umjetičku afirmaciju dobila nakon što je ove godine uvrštena u program Noći muzeja.

Zen Opuzen Galerija na otvorenom, trenutno, broji preko 70 zidnih radova na kojima su svoj trag ostavili neki od najpoznatijih street art umjetika iz Hrvatske, BiH, Austrije, Francuske, Kambodže, Argentine, Srbije, Njemačke…

Osim likovnih umjetika, u gradskom parku su se u popodnevnim satima održavale kreativne radionice za brojnu djecu, a u večernjim satima se dječiji program selio na Poljnicu Neretvanskih gusara gdje ih je nasmijavao cirkuski cabaret Triolalala.

Bilo je tu i izradjivanja skuptura od slame, izložbi slika, tečajevi joge u parku, oslivanja pješčane plaže za vrijeme jutarnje oseke, zabave, smijeha i druženja. Grad Opuzen je za vrijeme produženog vikenda postao prava umjetička kolonija koja je ujedinila umjetnike, Opuzence i njihove goste, djecu i starije u stvaranju  javnog kulturnog sadržaja.

Zbog izrazitog interesa, kako gostujućih umjetnika za dolazak i narednih godina tako i domaćeg stanovništva da ih ponovno ugosti, sa sigurnoću se može reći da će sljedeći 5. Festival biti još sadržajniji i da će Opuzen ucrtati u kulturnu kartu Dalmacije i Hrvatske.

Tekst/Foto: Josip Tutavac

DRUŠTVO PRIJATELJA VRGORSKE STARINE

Izašla knjiga ‘Vrgorac 1690.’, autora povjesničara iz Vrgorca Branka Radonića

‘Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija’

Objavljeno prije

Krajem studenoga izašla je knjiga „Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija“, autora povjesničara iz Vrgorca Branka Radonića. Objavljena je u Biblioteci zbirki povijesnih izvora “Matica” Društva prijatelja vrgorske starine.

Knjiga donosi studiju o povijesti Vrgorca u vrijeme Morejskog rata (1684.-1699.) vođenog između Mletačke Republike i Osmanlijskog Carstva. Potom se objavljuju prijevod, transkript i faksimil izvještaja generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija, zajedno s četiri priloga, od kojih se jedan sastoji od vrlo detaljnog crteža Vrgorca, nastalog netom po osvojenju. Dokument je providur Molin poslao iz Sućurja na Hvaru 28. studenoga 1690. duždu u Veneciju i izvorno se čuva u tamošnjem Državnom arhivu.

Sveznalica 7400xXpx

Iz Molinovog izvještaja saznajemo kako je došlo do odluke o pokretanju napada na osmanlijski Vrgorac, kako su organizirani napad i prateća logistika, potom sam tijek napada i njegove posljedice, ne samo na lokalnoj razini, već i u okviru mletačke ratne strategije u Dalmaciji u tom trenutku Morejskog rata. Autor Branko Radonić je Molinov izvještaj obogatio s preko 50 opširnih bilješki u kojima se donose opisi oslobađanja Vrgorca iz pera drugih autora te se isti sučeljavaju s onime što govori Molin. Tu su i brojna objašnjenja povijesno-geografskih detalja spomenutih u providurovu izvještaju. U knjizi se nalazi i iscrpan popis izvora i literature, bilješke, fotografije i faksimili.

Više informacija na: vrgorskestarine.hr

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije