Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

IMAMO PRVAKE IZ HRVATSKOG

Kako su na državnoj maturi prošli učenici naše županije te koje fakultete biraju

Objavljeno prije

Učenici Dubrovačko-neretvanske županije, s prosjekom 3,25, treći su u državi po rezultatima A razine na državnoj maturi školske 2020./2021. godine. Maturanti dubrovačke Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića s pravom javnosti opet su briljirali. Ispit iz Hrvatskog jezika riješili su najbolje u državi!

Najbolji u državi iz Hrvatskog jezika

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je potpune podatke ovogodišnje mature. U samo deset škola u Hrvatskoj prosjek ocjena iz Hrvatskog jezika bio je 4,0 i veći. Prosječna ocjena svih učenika koji su pristupili maturi u državi na višoj razini bila je 2,98, a na B razini 2,27. Dubrovački klasičari položili su s prosječnom ocjenom 4,39!

Sveznalica 7400xXpx

U pravilu, zaključne ocjene po školskim godinama više su od onih na maturi, pa se kod objave statističkih rezultata obično povlači pitanje kriterija ocjenjivanja. Zanimljiv je podatak kako je troje učenika u Hrvatskoj imalo zaključenu dvojku, a isti predmet su na državnoj maturi, i to A razine, položili s odličnim. Druga krajnost je mnogo učestalija. Nakon zaključene petice, njih 147 je palo taj predmet na maturi, a preko tisuću je dobilo dvojku.

Ocjene dubrovačkih klasičara iz Hrvatskog su više na maturi nego na kraju završnog razreda. Gledajući ostale, Gimnazija Metković iz Hrvatskog je imala prosjek 3,48, Gimnazija Dubrovnik 3,46, Umjetnička škola Luke Sorkočevića 3,33, Turistička i ugostiteljska škola 2,82, Privatna gimnazija Dubrovnik 2,68, Pomorska i tehnička škola 2,52, Medicinska 2,51, Ekonomska i trgovačka škola 2,13, te Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik 1,44.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Kod Engleskog jezika je situacija mnogo drugačija. Preko 60 škola u državi bilježi prosjek 4,00 i viši, a ima primjera s čak 5,00. I tu su klasičari imali najbolji rezultat u županiji: 4,30. U samo šest škola u državi rezultat mature iz Matematike je veći od 4,00, nijedna nije iz naše županije.

Dubrovačko sveučilište pri dnu

Nakon srednjoškolskog obrazovanja, 72 posto maturanta upisalo je neko visoko učilište, najviše (120) ih je ostalo u Dubrovniku. Po broju upisanih, slijede Sveučilište u Zadru (34), Ekonomski fakultet u Zagrebu (26), Pravni fakultet u Zagrebu (26), Filozofski fakultet u Zagrebu (25), Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu (19), Fakultet elektrotehnike, računarstva i brodogradnje Split (19), Tehničko veleučilište Zagreb (19), itd. Gledajući studije s liste deficitarnih zanimanja, za koje Dubrovačko-neretvanska županija nudi stipendije, petero je upisalo Medicinski fakultet u Zagrebu i još toliko u Splitu, a troje zagrebački Geodetski fakultet.

Po prosjeku ocjena upisanih studenata, dubrovačko Sveučilište je 119. u državi, pri dnu ljestvice. Dubrovačko sveučilište upisala su 143 pristupnika ovogodišnje mature, najviše iz Dubrovačko-neretvanske županije, ali ima ih iz Splita, po jedna ili dvije osobe iz Šibenika, Kutine, Slatine, Karlovca, Zadra, Osijeka, Makarske, Sinja, Vrgorca, Čakovca i Zagreba. Prosjek općeg uspjeha današnjih brucoša Sveučilišta u Dubrovniku u 4. razredu srednje škole je 3,74. Maturu su završili u prosjeku s 2,93, javlja Dubrovački vjesnik.

BILI SU TO DANI NAJŽEŠĆE AGRESIJE

Povodom Dana dubrovačkih branitelja Veterani 4.GBR odali počast poginulim suborcima

Objavljeno prije

U utorak 6. prosinca u Dubrovniku se obilježava Dan dubrovačkih branitelja u sjećanje na jedan od najtežih dana agresije na Dubrovnik u Domovinskom ratu 6. prosinca 1991. godine.

Tim povodom veterani četvrte gardijske brigade DNŽ posjetili su mjesta pogibije šestorice pripadnika 4. gardijske brigade koji su poginuli tijekom neprijateljske agresije 1991. godine u Sustjepanu i Srđu-Strinćjeri gdje su zapalili svijeće.

Sveznalica 7400xXpx

Svijeće su zapalili i kod središnjeg križa na groblju Boninovo zatim u Osojniku kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na širem području Osojnika, kod spomenika poginulim braniteljima u Trstenom, te kod spomen obilježja pok. Vlahi Masloviću i Renatu Čoviću kod Stona.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije