Ostanimo u kontaktu
LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
GAZ Benz 1200x400px

PRIPREMA ZA MARTINJE POD POKROVITELJSTVOM HRVATSKOG KONZULATA

Edukativni vinski seminar održan zajedno iz SAD-a i Hrvatske

Objavljeno prije

Los Angeles, CA, Boston, Mass., i Makarska, Croatia — 7 Studenog, 2021 — Generalni konzulat Republike Hrvatske u Los Angelesu i Croatian Premium Wine Imports, Inc., internetska trgovina hrvatskih vina u SAD-u, organizirali su virtualnu edukaciju i kušanje vina povodom proslave Martinja. Sveti Martin je poznat kao zaštitnik vinograda i vinara, a Martinje obilježava veseli tradicionalni narodni običaj simboličnog prevođenja mošta u mlado vino (“krštenje vina”). U Hrvatskoj se slavljem dočekuju nova vina, a proslava u SAD  je učinjena virtualno upoznavanjem regija i kušanjem vina iz svih vinskih regija Hrvatske.

Consulate of the Republic of Croatia and Croatian Premium Wine Imports, Inc. – Virtual Martinje 2021

“Diljem SAD-a je povećan je interes za butikna hrvatska vina zbog čega smo proširili inventar na više od 80 vina koja se isporučuju u većinu kontinentalnih američkih država”, objasnila je Mirena Bagur, suosnivačica Croatian Premium Wine Imports, Inc. “Vrijeme Martinja u SAD-u tradicionalno označava vrijeme za predblagdansku pripremu, posebno ove godine kada nudimo vina iz sve četiri hrvatske vinske regije.”

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Ms. Renee Pea, Consul General of the Republic of Croatia, Los Angeles

Generalna konzulica Republike Hrvatske, gđa. Renee Pea otvorila je proslavu pozdravivši govornike i goste, uključujući američku hrvatsku dijasporu koja se pridružila iz cijele zemlje – od zapadne obale, počevši od Kalifornije i države Washington, preko Teksasa, do Istočne obale.

Sveznalica 7400xXpx

Konzulica Pea predstavila je hrvatsku vinsku povijest koja seže u 6. stoljeće prije Krista na otocima, te naglasila povjerenje koje vidi na američkom tržištu “kako se Amerikanci počinju upoznavati s hrvatskim vinskim sortama, posebice nakon posjeta Hrvatskoj”.

Daniel Čečavac, dipWSET, Weinakademiker

Daniel Čečavac, zvan Che, diplomirao je na Rochester Institute of Technology, Dubrovnik Campus, sa koncentraciujom za ugostiteljstvo. Svoju strast prema gostoprimstvu i ulozi vina u njemu pretočio je u WSET diplomu na Wein Akademie Institutu, u Rustu, blizu Beča, Austrija, gdje se njegova teza fokusirala na Zinfandel. Uz to, shvaćajući izrazitu kvalitetu hrvatskih vina kao jednu od ključnih ponuda za luksuzni turizam, Daniel je organizator vinskih festivala u Makarskoj, pa je i osnovao Wine Club Croatia, organizaciju usmjerenu na vinske ture i vinsku edukaciju.

Na ovoj proslavi, Daniel je vodio kušaonicu koja je uključila pjenušac iz Bregovite Hrvatske, graševinu iz Slavonije, teran iz Istre i plavac mali iz Dalmacije. U razgovoru su sudjelovali i predstavnici vinarija — Dominik Jagunić, Vinarija Jagunic, Jastrebarsko, Plešivica, Bregovita Hrvatska; Marko Fakin, Vinarija Fakin, Motovun, Istra; i Vedrana Martinović-Trutina, Terra Madre, Apelacija Komarna, Dalmacija.

Wineries represented at the talk Jagunić, Terra Madre and Fakin.

Za one koji se nisu mogli pridružiti virtualnom događaju, mogu ga pogledati na SNIMKU.

Mirena Bagur

ŽUPA SV. ILIJE METKOVIĆ

U crkvi sv. Ilije predstavljeni ovogodišnji prvopričesnici

Objavljeno prije

Dana, 3. studenoga tijekom sv. mise za djecu u 9:30 u župnoj crkvi sv. Ilije bilo je predstavljanje ovogodišnjih prvopričesnika.

Bio je to ujedno i uvod u bližu pripremu za prvu pričest koja će biti u svibnju sljedeće godine.

Kako je danas prva nedjelja došašća, jedna od prvopričesnica je na početku sv. mise upalila prvu adventsku svijeću.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Nakon propovijedi s. Mila Deak je prozvala svakog pojedinačno, a prvopričesnici su pristupili pred oltar gdje im je župnik fra Denis Šimunović podijelio prvopričesnički molitvenik.

Sv. misa je završila posebnom blagoslovnom molitvom za naše prvopričesnike nakon čega je uslijedilo zajedničko fotografiranje.

Sveznalica 7400xXpx

Izvor: Župa sv. Ilije Metković / Krešimir Jurić

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači -kutija 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije