Ostanimo u kontaktu
LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
GAZ Benz 1200x400px

UDRUGA BIOM

Jedinka izumrle vrste ćelavih ibisa nasilno stradala u delti Neretve

„Na temelju podataka satelitskog praćenja možemo sigurno zaključiti da je Gipsy uginula naglo i da razlog smrti nije prirodan“, komentirali su iz austrijske organizacije koja provodi europski projekt reintrodukcije ove vrste

Objavljeno prije

Foto: Bariša Ilić

9. ožujka 2023. – Pogibija Gipsy, ženke ćelavog ibisa koja je posljednjih nekoliko mjeseci boravila u Hrvatskoj, s pravom je šokirala javnost. Radi se o vrsti koja je izumrla u Europi i u sklopu projekta LIFE Northern Bald Ibis ponovno se pokušava uspostaviti njena populacija, te ne čudi da je pojavljivanje jedne jedinke u našim krajevima izazvalo zanimanje i simpatije mnogih građana.

Nakon dojave austrijske organizacije Waldrappteam, koja provodi projekt reintrodukcije ibisa, djelatnici Bioma zajedno s predstavnicima Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko-neretvanske županije su u ponedjeljak 6. ožujka izašli na teren u delti Neretve kod Opuzena gdje su pronašli mrtvu jedinku ćelavog ibisa.

Potencijalni razlozi takvog uginuća su najvjerojatnije nastreljivanje ili neka druga vrsta fizičkog ozljeđivanja, a moguće je i akutno trovanje. Prirodna smrt je malo vjerojatna, osim u slučaju ekstremnih vremenskih uvjeta, ali takvih uvjeta nije bilo na dan uginuća.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

S obzirom da to nije prvi put da ćelavi ibisi stradaju u Hrvatskoj u sumnjivim okolnostima, o ovom slučaju obavijestili smo policiju te je kriminalistička policija odmah izašla na teren, kao i veterinarski inspektor koji je preuzeo pticu i poslao je na analizu u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu. Rezultat analize trebao bi pokazati uzrok smrti.

Podsjetimo, početkom 2020. zabilježen je tragičan slučaj kad su u Hrvatskoj nastradala četiri ibisa, od čega dvije jedinke u krivolovu u blizini Parka prirode Vransko jezero. Nažalost, slučaj stradavanje tih ibisa nije završio kaznenom prijavom. Nadamo se da ovaj slučaj neće proći završiti na jednaki način i da će nadležne institucije poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi se otkrio i kaznio počinitelj, ako se pokaže da se radi o kaznenom djelu zločina protiv prirode.

Sveznalica 7400xXpx

U aktualnom slučaju, ćelavi ibis Gipsy se, prema podacima sa satelitskog odašiljača, normalno kretao između noćilišta i hranilišta i čak odletio do otoka Šipana i nazad dan prije smrti. Takva aktivnost upućuje na zdravu pticu koja je nasilno nastradala. Ptica koja umire prirodnom smrću prije uginuća smanji svoje kretanje i često nekoliko dana stoji na istom mjestu.

Daniela Trobe iz austrijskog Waldrappteama nadležna za upravljanje i satelitsko (GPS) praćenje ćelavih ibisa u sklopu europskog projekta LIFE Northern Bald Ibis, komentirala je:

– Na temelju GPS podataka možemo sigurno zaključiti da je Gipsy uginula naglo i da razlog smrti nije prirodan. Nema znakova predacije. Bolest ili gladovanje izgledaju drugačije u podacima. Ptica bi prije bila manje aktivna i bilo bi to jasno vidljivo u obrascu aktivnosti. Dan prije smrti, Gipsy je odletjela gotovo do Dubrovnika i vratila se u istom danu u deltu Neretve, što znači da je bila u dobroj fizičkoj kondiciji, spremna za migraciju. Na dan smrti je, po već uobičajenoj navici, ujutro otišla na hranjenje. No, 15 minuta kasnije bila je mrtva pored zgrade. Iščekujemo rezultate analiza iz Zagreba da ne moramo nagađati. No, podaci s GPS-a snažno sugeriraju ljudski faktor.-

Johannes Fritz, voditelj europskog projekta LIFE Northern Bald Ibis, dodaje: „Godinama se borimo protiv nezakonitog ubijanja ćelavih ibisa koje još uvijek uzrokuje trećinu gubitaka u Italiji. Podaci koje imamo u ovom trenutku pokazuju da je jedna jedinka nastradala i u Hrvatskoj. To nas žalosti i brine, jer čini se da ptice selice nigdje nisu sigurne od ove besmislene prijetnje za bioraznolikost.“

Ova je veličanstvena vrsta ptice izumrla u Hrvatskoj još u 18. stoljeću, a posljednje su se jedinke gnijezdile u Istri. Ni u svijetu nije puno bolje – početkom 21. stoljeća svjetska populacija ćelavog ibisa svela se na svega 200-250 jedinki, koje su opstale na području sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Ibis se ponovno pojavio u Hrvatskoj posljednjih godina zahvaljujući projektu LIFE Northern Bald Ibis, kojim se provodi reintrodukcija ove vrste u Njemačkoj i Austriji gdje se u umjetno stvorenim kolonijama gnijezdi oko 140 jedinki.

Ćelavi ibisi iz ovog programa reintrodukcije prezimljavaju u Italiji, a neke jedinke pokušavaju prezimiti i na istočnoj obali Jadrana; nažalost pri tome ih većina strada.

Gipsy je iz Italije, gdje je trebala prezimiti, u prvoj polovici prosinca preletjela Jadran i sletjela u Kruševo kod Obrovca. Potom se zadržavala kod sela Bogdanovići blizu Vodica, uz jedno noćenje u Šibeniku. Nakon toga se zadržavala na Braču, obišla Hvar te nastavila južno sve do Slanog nedaleko od Dubrovnika. Nakon toga je odletjela u deltu rijeke Neretve, nakratko je posjetila susjednu Bosnu i Hercegovinu, te se potom vratila na područje delte Neretve, gdje je noćila u Kominu i hranila se kod Opuzena. Na tom se području zadržala sve do svoje smrti.

ŽUPA SV. ILIJE METKOVIĆ

U crkvi sv. Ilije predstavljeni ovogodišnji prvopričesnici

Objavljeno prije

Dana, 3. studenoga tijekom sv. mise za djecu u 9:30 u župnoj crkvi sv. Ilije bilo je predstavljanje ovogodišnjih prvopričesnika.

Bio je to ujedno i uvod u bližu pripremu za prvu pričest koja će biti u svibnju sljedeće godine.

Kako je danas prva nedjelja došašća, jedna od prvopričesnica je na početku sv. mise upalila prvu adventsku svijeću.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Nakon propovijedi s. Mila Deak je prozvala svakog pojedinačno, a prvopričesnici su pristupili pred oltar gdje im je župnik fra Denis Šimunović podijelio prvopričesnički molitvenik.

Sv. misa je završila posebnom blagoslovnom molitvom za naše prvopričesnike nakon čega je uslijedilo zajedničko fotografiranje.

Sveznalica 7400xXpx

Izvor: Župa sv. Ilije Metković / Krešimir Jurić

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Nedjelja 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije