Ostanimo u kontaktu

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

Kako s toleriranjem početi od Metkovića

Objavljeno prije

Foto: ilustracija

Foto: ilustracija

Međunarodni dan tolerancije obilježava se svake godine 16. studenog kako bi se podigla svijest o ljudskim pravima te o prihvaćanju i poštivanju različitosti među ljudima.

Svatko od nas zna što je tolerancija. Nije riječ o samo priznavanju da netko drukčiji od nas postoji pa neka ih tamo, samo nek me ne diraju, nego i uvažavanje tuđih ideja, stavova i načina života. Nije Međunarodni dan tolerancije uzalud samo tri dana nakon Svjetskog dana ljubaznosti. Jer toleriranje rijetko kad može bez ljubaznosti. Vjerujem da među osobama koje ovo čitaju nema onih koji sebe ne smatraju tolerantnima i to je odlično. Ali, spustimo se s međunarodne razine na lokalnu.

U Metkoviću se rijetko nađe netko tko svojim izgledom, vjerom ili orijentacijom odskače od većine stanovništva i drago mi je što mogu reći da ih Metković uvijek prihvati kao svoje ili, u najmanju ruku, kao svakog drugog gosta. Ako je netko i doživio neku neugodnost, to je žalosni čin pojedinca. Budući da, nazovimo ga tako, međunarodno poimanje tolerancije rijetko imamo priliku primjeniti u sebi i pred drugima, netko će se zapitati – što se to mene tiče?

Toleriranje je i kad vam kolegica svako jutro diže živce glasnim pričanjem ili tračevima. To je i poštivanje odluke susjeda da u šest ujutro ili devet i po navečer freže ili pila drva (odrasli su ljudi, znaju rizike, nije moja stvar). Toleriranje je i kad vam se kod susjeda od devetog do drugog mjeseca peče rakija pa ne dižete buku zbog dima i glasne pjesme oko 10 ili 11 navečer. To je i rad s osobom koju ne podnosite i to bez dizanja tenzija i pokazivanja što zapravo mislite toj osobi.

Toleriranje je i kad se ne gura nos u tuđi život ili kad se ne pravi pompa oko nečijeg životnog izbora, ako je drukčiji od tradicije. Tu je i prihvaćanje supkultura koje u Metkoviću definitnivno postoje, ali uglavnom samo stidljivo pokazuju svoje tragove. To je i pružanje jednakih mogućnosti osobama s poteškoćama, njihovo prihvaćanje u društvo, kao i ostavljanje plavo obojanih mjesta na parkingu praznima.

U toleriranje spada i priznavanje da svatko od nas radi greške ili, kod nas najvažnije, kad se uljudno dijeli životni prostor s ljudima različitih političkih opredjeljenja.

Da i dalje ne nižem primjere iz svakodnevnog života, toleriranje je prihvaćanje da smo svi ljudi i da smo svi nevjerojatno slični jedni drugima, bez obzira na ono što smatramo nedostatkom, vrlinom ili manom, bez obzira na godine, fizičke ili mentalne mogućnosti ili godine.

Današnje obilježavanje ili, pak, slavljenje tolerancije, možda jest u nazivu međunarodno, ali uvijek treba početi od malog, pa, koliko god to zvučalo kao klišej, počnimo od prihvaćanja različitosti u našem malom gradu.

Marija Jeramaz

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije