Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

VELIKA POBJEDA KAUBOJA

Hrvatska protiv Srbije slavila s 10 golova razlike

Objavljeno prije

Foto: sport.hrt.hr / Slavko Midzor/PIXELL

Foto: sport.hrt.hr / Slavko Midzor/PIXELL

Kakva večer u splitskoj Spaladim Areni! Hrvatska je u prvoj utakmici na otvaranju EP u rukometu pomela reprezentaciju Srbije s 10 pogodaka razlike (32:22) i ispunila očekivanja 11 tisuća navijača među kojima su bili i gotovo svi elitni državni i lokalni dužnosnici, bivši rukomnetni reprezentativci, naši poznati aktivni nogometaši, ali i navijači iz svih hrvatskih krajeva.

Od samoga početka susreta vidjelo se da reprezentativci Srbije nemaju aktivna rješenja za naše napadače, njihovi su napadi bili daleko sporiji nego hrvatski, nisu nikako mogli ostvariti višak i doći u prigod za lagani šut. Na brzinu je Hrvatska stekla prednost od tri razlike, zatim su gosti malo uobličili igru u napadu pa je na semaforu stajalo 10:9, ali u završnici prvog dijela naši su serijom pogodaka stigli do 15:9 , za miran razgovor na odmoru sa svojim trenerima.

Posebno je briljirao Stepančić, Štrlek je bio neuhvatljiv i neumoljiv, naša prednost rasla je i u nastavku pa smo došli do sedam razlike (19:12).

Sredinom drugog dijela bilo je razvidno tko je bolji i tko će slaviti, Srbi su povremeno znali priprijetiti, a onda naši strijelci ponovno hvatali ritam i veću razliku. Pred kraj potpuno se raspala igra Srbije, pa je na koncu tih 10 razlike stvarna odraz premoći Hrvatske, ali i dobra najava za nastavak turnira.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U prvom dijelui hrvatski napad nije uvijek briljirao, ali to i nije uvijek moguće. Međutim, obrana je funkcionirala besprijekorno pri čemu su Gojun, Musa, ali i ostali, uključujući i Duvnjaka bili na visokoj razini. Važno je istaknuti da su svi naši igrači osim vratara te Mamića i Gojuna upisali pogotke, i svi su igrali. Cindrić je još jednom pokazao svoju snagu u umijeće, bio je golemi problem za obranu Srbije u čijim redovima su se istakli Zelenović, Marković i Nenadić.

A naši navijači su posebna priča. Od prve do posljednje minute nisu se štedjeli, bodrili su naše igrače kako se samo poželjeti može, posebice u trenucima kada bi pozivao Duvnjak, naš kapetan i vođa. Nažalost, u 57. minuti ostao je ležati na terenu pa je naša liječnička ekipa priskočila u pomoć. Što se točno dogodilo i je li u pitanju koljeno teško je za sada reći. Možda ga nije ni trebalo toliko opterećivati kad se zna koliko je trajao njegov oporavak.

Treba reći i da su Metkovci bili prisutni, vidjeli smo i njihova obilježja, ali i osjetili snažne navijačke decibele.

Ukratko, Hrvatska je pobijedila, više nego zasluženo. Od naših se već sutra očekuje nova pobjeda u susretu s Islandom, reprezentacijom koja je iznenadila Švedsku. Veliki motivator i iskusni rukometni strateg Lino Červar, znat će motivirati sve svoje igrače i od svakog izvući maksimalan doprinos i u tom susretu. I protiv Srbije gledali smo puno raznovrsniju igru i bezbroj novih rješenja u igri. Samo tako treba nastaviti za nova svehrvatska sportska radovanja.

Pero Jakić

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije