Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

VLADA UBLAŽILA UDAR NA CIJENE GORIVA

Gužve u Opuzenu, poljoprivrednici toče gorivo prije sutrašnjeg poskupljenja

Vlada je odlučila uvesti novi koncept, u smislu fiksiranja cijena marži trgovaca naftnih derivata i smanjenja trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo

Objavljeno prije

Svakog utorka definiraju se nove cijene plina i goriva. Kako su cijene naftnih derivata skočile poljoprivrednici u Opuzenu stvorili su gužve na INA-inoj crpki, toče gorivo za strojeve prije sutrašnjeg poskupljenja. Na današnjoj sjednici Vlade usvojene su nove mjere za ublažavanje rasta cijene goriva, pa će porast cijene iznositi između 0,80 kuna i 1,20 kuna, za plavi dizel 1,54 kune.

Tako će od sutra cijena dizela biti 12.53 kune, cijena benzina 12.19 kuna po litri, a plavog dizela 8.04 kune, a bez vladine intervencije benzin bi stajao 13.28, dizel 13.71, a plavi dizel 8.81 kunu, rekao je Plenković.

Provjerili smo i cijenu auto-plina na našoj crpki iza nadvožnjaka LPG Narona, kako doznajem od utorka cijena auto-plina iznosit će 6,89 kuna.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Vlada je 7. veljače, kao privremeno rješenje zamrznula cijene goriva međutim ta odluka istječe danas u ponoć. U međuvremenu je zbog napada Rusije na Ukrajinu i tamošnjeg rata, nafta na svjetskim burzama poskupjela više od 20 posto, do cijena kakve svijet ne pamti dulje od jednog desetljeća.

“S obzirom da je na svjetskom tržištu cijena brenta značajno rasla, u petak je bila na 120 dolara po barelu, sada je 135 dolara. Vlada je odlučila donijeti nove mjere kojima ćemo ublažiti očekivani rast cijena naftnih derivata”, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Vlada je odlučila uvesti novi koncept, u smislu fiksiranja cijena marži trgovaca naftnih derivata i smanjenja trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo.

“Ako bismo išli sa zamrzavanjem cijena, mnogi trgovci bi se suočili s rizikom od poslovanja s gubitkom, a to bi posljedično moglo dovesti do zatvaranja nekih benzinskih postaja. Ta opcija… nije bila opcija za Vladu”, rekao je Plenković.

Zamrzavanje ukupne marže za dizelsko i benzinsko gorivo na 0,75 kuna po litri i 0,50 kuna po litri za plavi dizel, pojasnio je:

“Smanjit ćemo iznose trošarina za dizelsko i benzinsko gorivo: 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina, 20 lipa po litri dizelskog litra, za toliko smanjujemo trošarine. Time želimo smanjiti cjenovni udar na potrošače”.

To će državu koštati, objasnio je, 150 milijuna kuna u prihodima koje bi inače ostvarila, a ovako neće:

“Ovim mjerama po litri goriva, dizelskog ili benzinskog, koji bi inače iznosio dvije kune, uspjet će se zadržati na porastu između 0,80 kuna i 1,20 kuna. Plavi dizel će narasti 1,54 kune”.

OBAVIJEST IZ HEP-a

U srijedu dio desne strane grada bez el. energije

Objavljeno prije

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Obavještavaju se potrošači el. energije da će zbog redovnog održavanja trafostanice TS 10(20)/0,4kV METKOVIĆ 8 isporuka električne energije bit će obustavljena u srijedu 1.2.2023. godine  od 9,00 do 14,00 sati.

Bez električne energije bit će potrošači:

  • Ulice Kneza Branimira, izuzev zgrada „Lovrić“ i „Batinović“
  • Ulice Zrinskih i Frankopana (od početka do kuće Parun)
  • Ulice Hercegovačka (od početka do nadvožnjaka)
  • Ulice Put Narona (od početka do kuće Brozović)
  • Ulice Vila Velebita

NAPOMENA:
U slučaju prijevremenog završetka radova, napon će biti pušten ranije.
U slučaju nepovoljnih meteoroloških uvjeta prekid će biti odgođen, a naredni će se uredno oglasiti.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije