Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

VLADA UBLAŽILA UDAR NA CIJENE GORIVA

Gužve u Opuzenu, poljoprivrednici toče gorivo prije sutrašnjeg poskupljenja

Vlada je odlučila uvesti novi koncept, u smislu fiksiranja cijena marži trgovaca naftnih derivata i smanjenja trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo

Objavljeno prije

Svakog utorka definiraju se nove cijene plina i goriva. Kako su cijene naftnih derivata skočile poljoprivrednici u Opuzenu stvorili su gužve na INA-inoj crpki, toče gorivo za strojeve prije sutrašnjeg poskupljenja. Na današnjoj sjednici Vlade usvojene su nove mjere za ublažavanje rasta cijene goriva, pa će porast cijene iznositi između 0,80 kuna i 1,20 kuna, za plavi dizel 1,54 kune.

Tako će od sutra cijena dizela biti 12.53 kune, cijena benzina 12.19 kuna po litri, a plavog dizela 8.04 kune, a bez vladine intervencije benzin bi stajao 13.28, dizel 13.71, a plavi dizel 8.81 kunu, rekao je Plenković.

Provjerili smo i cijenu auto-plina na našoj crpki iza nadvožnjaka LPG Narona, kako doznajem od utorka cijena auto-plina iznosit će 6,89 kuna.

Vlada je 7. veljače, kao privremeno rješenje zamrznula cijene goriva međutim ta odluka istječe danas u ponoć. U međuvremenu je zbog napada Rusije na Ukrajinu i tamošnjeg rata, nafta na svjetskim burzama poskupjela više od 20 posto, do cijena kakve svijet ne pamti dulje od jednog desetljeća.

“S obzirom da je na svjetskom tržištu cijena brenta značajno rasla, u petak je bila na 120 dolara po barelu, sada je 135 dolara. Vlada je odlučila donijeti nove mjere kojima ćemo ublažiti očekivani rast cijena naftnih derivata”, izjavio je premijer Andrej Plenković.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Vlada je odlučila uvesti novi koncept, u smislu fiksiranja cijena marži trgovaca naftnih derivata i smanjenja trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo.

“Ako bismo išli sa zamrzavanjem cijena, mnogi trgovci bi se suočili s rizikom od poslovanja s gubitkom, a to bi posljedično moglo dovesti do zatvaranja nekih benzinskih postaja. Ta opcija… nije bila opcija za Vladu”, rekao je Plenković.

Zamrzavanje ukupne marže za dizelsko i benzinsko gorivo na 0,75 kuna po litri i 0,50 kuna po litri za plavi dizel, pojasnio je:

“Smanjit ćemo iznose trošarina za dizelsko i benzinsko gorivo: 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina, 20 lipa po litri dizelskog litra, za toliko smanjujemo trošarine. Time želimo smanjiti cjenovni udar na potrošače”.

To će državu koštati, objasnio je, 150 milijuna kuna u prihodima koje bi inače ostvarila, a ovako neće:

“Ovim mjerama po litri goriva, dizelskog ili benzinskog, koji bi inače iznosio dvije kune, uspjet će se zadržati na porastu između 0,80 kuna i 1,20 kuna. Plavi dizel će narasti 1,54 kune”.

POLICIJA OBJAVILA VAŽNO UPOZORENJE

Oprezno u prometu! U samo jednom danu poginula tri motociklista i putnik

Objavljeno prije

Arhivska fotografija

Tri vozača i jedan putnik na motociklu izgubili su život u subotu na hrvatskim prometnicama, izvijestilo je Ravnateljstvo policije, koje je objavilo savjete i preporuke motociklistima i mopedistima kako bi se smanjilo stradavanja i povećala sigurnost tih sudionika u prometu.

Lijepo vrijeme očekivano je izmamilo na prometnice ljubitelje motocikala i mopeda, ali samo u subotu su poginule četiri osobe – tri vozača i jedan putnik na motociklu, objavila je policija po čijim je podacima u prvih pet mjeseci 2022. poginulo 12 vozača motocikala i četiri vozača mopeda.

Lani su na hrvatskim prometnicama smrtno stradala 64 vozača i putnika na motociklima i mopedima, a u prošlih pet godina 267, što znači da se svaka peta osoba poginula u prometnim nesrećama u proteklom razdoblju nalazila na mopedu ili motociklu.

Vozači i putnici tih vozila često su žrtve nesavjesnih vozača ostalih vozila koji grubim kršenjem prometnih propisa ugrožavaju sigurnost svih sudionika u prometu, no motociklisti često i zbog svog neodgovornog ponašanja stradavaju u sudarima s drugim vozilima, izlijetanjima s ceste ili naletima na objekte uz cestu.

Policija je na svojim internetskim stranicama objavila savjete te najčešće greške motociklista zbog kojih stradavaju, kao što su neprilagođena brzina, vožnja po površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila, precijenjene vozačke sposobnosti, vožnja između zaustavljenih kolona vozila.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Vozačima mopeda i motocikala policija savjetuje da prije vožnje očistite vizir, stave zaštitnu kacigu i pravilno je zategnu, koristite i drugu zaštitnu opremu te da zbog teže uočljive siluete na cesti nose svjetliju odjeću i kacigu, življih boja, odnosno s reflektirajućim detaljima.

“Poštujte ograničenja dopuštene brzine, prilagodite brzinu vožnje uvjetima na cesti, provjerite tlak u gumama, upalite dnevno ili kratko svjetlo, ne vozite pod utjecajem alkohola ili droga, prilikom vožnje u skupini vozite u slijedu jedan iza drugoga”, također su neki od savjeta.

Vozači automobila u odnosu na motoriste najčešće oduzimaju prednost prolaska prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila, te ne pridaju dovoljno pozornosti toj kategoriji vozača kojim im se često nađu u tzv. mrtvom kutu bočnog ogledala.

Česte greške vozača automobila su i neoprezno skretanje ili prestrojavanje bez pokazivača smjera.

U prometnoj nesreći koja se u subotu poslijepodne dogodila na cesti Čakovec-Štefanec život je izgubio vozač motocikla, izvijestila je međimurska policija. Dvije osobe poginule su noćas u Vrgorcu nakon pada s motocikla, izvijestila je u subotu ujutro splitsko-dalmatinska policija, prenosi Dnevnik.hr.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije