Ostanimo u kontaktu
DALIBOR MILAN 1200/300px 1
DALIBOR MILAN 1200/300px 2
DALIBOR MILAN 1200/300px 3

SUSTAV ZA OBRANU OD POPLAVA

Gradi se nasip u Gabela Polju, mještani više neće strahovati od poplava

Objavljeno prije

Foto: Dalibor Čutura / Metković NEWS

Za kapitalna ulaganja Grad Čapljina u ovoj godini izdvojit će višemilijunski iznos.

Najveća stavka u tom iznosu, milijun maraka u proračunu za ovu godinu, planirana je za rješavanje gorućeg problema dijela stanovnika desne strane Neretve nizvodno od Čapljine.

NIKOLA KRSTIČEVIĆ 740/300px

Ugovor s Hrvatskim vodama

Riječ je o gradnji nasipa u Gabela Polju, projektu koji se realizira u suradnji s Republikom Hrvatskom, a za koji je ugovor potpisan krajem prošle godine.

”Kada je riječ o izgradnji obrambenog nasipa u Gabela Polju, sav papirnati dio posla je završen. Kraj prošle godine potpisali smo ugovor s Hrvatskim vodama s kojima u suradnji radimo taj projekt vrijedan više milijuna maraka”, kazao je gradonačelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

Naglašava kako je ovih dana finalizirana verzija natječaja za potencijalne izvođače radova te će on uskoro biti raspisan.

”Prije svega, moramo ispoštovati sve zakonske procedure, prvi korak je, kako sam i već spomenuo, raspisivanje natječaja, nadam se da neće biti nekih žalbi zbog čega bi došlo do ponavljanja procedure, što troši vrijeme, ali ako sve bude u redu, nasip će biti gotov u roku od tri godine”, kazao je Vidić te dodao kako su imovinsko-pravni odnosi na području Gabela Polja riješeni te očekuje kako će radovi na gradnji nasipa započeti u ovoj godini.

MOST Nikica Hajvaz 740×154

Podsjetimo, riječ je o projektu koj će po završetku mještanima Gabela polja i desne obale rijeke Neretve na području Metkovića osigurat miran san za vrijeme velikih kiša i poplava. U siječnju ove godine napunilo se 11 godina od velike poplave koja je poplavila ogroman broj objekata u metkoviću (i Gabela Polju).

Voda je ušla u kuće, mnogi su ostali odsječeni, neki su morali napustiti dom. U prosincu te godine ista područje pogodila je još strašnija poplava. Stanovnici tog dijela hrvatske i BiH svaka nova kiša predstavlja opasnost da će morati napustiti svoje domove.

Dva podsustava

Od obnavljanja, bacanja poplavljenog i kupovanja novog namještaja su se umorili i financijski, iscrpili te završetak gradnje nasipa s nestrpljenjem iščekuju.

”Ovaj nasip zaštitit će cijelu desnu obalu Neretve i mještani će moći mirno spavati. jedan dio nasipa na području Metkovića već je završen, s potpisivanjem sporazuma s Hrvatskim vodama omogućili smo početak radova i s bh. strane”, kazao je Vidić.

Sredstva za ovaj projekt osigurana su preko Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH, a uz potporu Vlade RH i bit će dostatna za dovršenje ukupnog jedinstvenog sustava obrane od poplava s dvama podsustavima.

Jedan je za zaštitu naselja jerkovac na području metkovića, a drugi u BiH na području Čapljine koji brani Gabela Polje.

Radi se o ukupno 9km nasipa s po jednom crpnom stanicom sa svake strane, a vrijednost izvođenja radova na području Grada Čapljine je 25. milijuna kuna (oko 6 milijuna maraka).

Upravljanje će biti predano Gradu Čapljini, – piše M. Medić-Bošnjak za Večernji.ba.

ROKO TOLIĆ 740/300px

ŽUPANIJA REDOVITO PODUPIRE POLJOPRIVREDNIKE

Župan Nikola Dobroslavić posjetio dolinu Neretve

Objavljeno prije

Kandidat za župana Nikola Dobroslavić s kandidatom za zamjenika Joškom Cebalom i saborskim zastupnikom Brankom Bačićem posjetio je danas Pojezerje, Slivno i Opuzen u dolini Neretve gdje su u druženju s građanima otvorene brojne aktualne teme. Sustav navodnjavanja doline Neretve i obrana od zaslanjivanja poljoprivrednih površina županijski je projekt koji je Neretvanima u središtu pozornosti.

Po pitanju navodnjavanja županija je u proteklim godinama uložila višemilijunske iznose, no izgradnjom brane protiv zaslanjivanja poljoprivrednici očekuju i dodatni benefit, a to je bolji urod na njihovim poljoprivrednim površinama. Jednako tako, kroz razgovore o sinergiji turizma i poljoprivrede  potvrđena je važnost plasmana poljoprivrednih proizvoda na našem turističkom tržištu.

NIKOLA KRSTIČEVIĆ 740/300px

Dubrovačko-neretvanska županija izdvaja značajna sredstva i u izvanrednim situacijama koje su poljoprivrednicima najveći problem, a uz vremenske i klimatske neprilike urod valja zaštiti primjerice i od sredozemne voćne muhe za što redovito imaju potporu županije. Županu Dobroslaviću i saborskom zastupniku Bačiću u svojim su se sredinama priključili i kandidati za općinske načelnike – u Pojezerju Borislav Dominiković, u Slivnu Smiljan Mustapić, a u Opuzenu gradonačelnik Ivo Mihaljević.

ŽO HDZ-a
ubrovačko-neretvanske županije

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

 

 

MOST Nikica Hajvaz 740×154

ROKO TOLIĆ 740/300px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije