Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PROJEKT SEACLEAR

DUNEA sudjelovala na partnerskom sastanku i testiranju autonomnog sustava robota u Hamburgu

Objavljeno prije

U sklopu provedbe projekta SeaClear u luci Hamburg provedena su prva testiranja cjelokupnog autonomnog sustava robota za čišćenje otpada iz mora. Događanju su uz predstavnike Regionalne agencije DUNEA i Sveučilišta u Dubrovniku, nazočili i ostali projektni partneri: najpoznatija svjetska organizacija koja isporučuje provjereni robotski hardver – tvrtka SST – SubSeaTech iz Francuske, četiri akademske institucije: Tehničko sveučilište Delft iz Nizozemske koje ujedno ima ulogu vodećeg partnera, Tehničko sveučilište Munich i Fraunhofer CML iz Njemačke, te Tehničko sveučilište Cluj-Napoca iz Rumunjske.

Uz preliminarno verificiranje sustava, održan je i partnerski sastanak za koordinaciju trenutačne provedbe aktivnosti i dinamike ostvarivanje predviđenih rezultata.

Kroz interdisciplinarni pristup, Sveučilište u  Dubrovniku razvija autonomni heterogeni robotski sustav, zajedno s ostalim tehničkim partnerima na projektu. Osim važnog tehnološkog inputa iz područja robotike, umjetne inteligencije i automatskog upravljanja Laboratorija za inteligentne autonomne sustave (LARIAT) s Odjela za elektrotehniku i računarstvo, daje i biološki uvid Odjela za primijenjenu ekologiju, kako bi se osiguralo da sustav robota koji će se razviti ni na koji način ne ugrožava biljni i životinjski svijet u morskom okolišu. U projekt je također uključen i Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, koji daje pristup projektu kroz studiju izvodljivosti kako bi se dodatno istražila ekonomska isplativost ovakvog sustava.

Regionalna agencija DUNEA koordinira pilot aktivnosti na dvije pilot lokacije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – Lokrum i Bistrina, te ujedno provodi aktivnosti podizanja svijesti građana o sveprisutnom problemu otpada u moru te potiče na korištenje održivih opcija u svakodnevnom životu i izbjegavanju jednokratnih proizvoda, posebno plastike, s ciljem smanjenja količine otpada koje u konačnici završava u našem okolišu.

Ukupni proračun projekta SeaClear iznosi nešto manje od 38 milijuna kuna, a financira se u 100 postotnom iznosu iz Europske unije iz programa HORIZON 2020, kroz koji je za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano više od šest milijuna kuna. Jedini hrvatski partneri su Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku. Prijavljen je na poziv Informacijske i komunikacijske tehnologije 2018. – 2020., shema financiranja znanstveno-inovacijska (RIA) te je od ukupno 56 prijavljenih, jedan od četiri projekta odobrenih za financiranje.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

RADOVI NA VODOOPSKRBNOJ MREŽI

Dio Hercegovačke, Marulićeva i Kranjčevićeva do podne bez vode

Objavljeno prije

Obavještavaju se korisnici vodnih usluga u Hercegovačkoj ulici (od nadvožnjaka do graničnog prijelaza), M. Marulića i S. S. Kranjčevića, da će danas 28.6.2022. od 10 do 12 sati, te Mlinska ulica (od križanja s Industrijskom ulicom do graničnog prijelaza) od 9 do 10 sati zbog radova na vodoopskrbnoj mreži doći do prekida u isporuci vode.

Molimo korisnike za razumijevanje.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije