Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

STRUČNI SKUP

Dani Dragutina Rucnera

Objavljeno prije

Dani Dragutina Rucnera

Povodom obilježavanja Svjetskog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u RH (22. svibnja), Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom, Turističkom zajednicom Dubrovačko-neretvanske županije i Prirodoslovnim muzejom Metković organizirala je stručni skup „Dani Dragutina Rucnera“ koji će se održava dana i 22. i sutra 23. svibnja 2015. godine u Metkoviću. U spomen Dragutinu Rucneru, njegovom radu i iznimno vrijednoj zbirci koju je ostavio za sobom, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko –neretvanske županije organizirati navedeni skup u trajanju od dva dana.

Sveznalica 7400xXpx

Dragutin Rucner (1910. – 1996.) bio je poznati ornitolog koji je svoj stručni i znanstveni rad posvetio istraživanjima na području delte Neretve. Utemeljitelj je Ornitološke zbirke u Metkoviću koja se dodanas čuva o originalnom postavu.

Danas, prvi dan skupa namijenjen je izlaganjima stručnjaka s područja zaštite prirode i ornitologije, te zaštite od požara, uz stručno vodstvo Prirodoslvnog muzeja u Metkoviću.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Tijekom drugog dana skupa održat će se edukativna radionica o zaštiti prirode i prstenovanju ptica, te je planiran posjet Prirodoslovnom muzeju za učenike osnovnih škola s područja delte Neretve.

Nastavi čitati

DRUŠTVO PRIJATELJA VRGORSKE STARINE

Izašla knjiga ‘Vrgorac 1690.’, autora povjesničara iz Vrgorca Branka Radonića

‘Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija’

Objavljeno prije

Krajem studenoga izašla je knjiga „Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija“, autora povjesničara iz Vrgorca Branka Radonića. Objavljena je u Biblioteci zbirki povijesnih izvora “Matica” Društva prijatelja vrgorske starine.

Knjiga donosi studiju o povijesti Vrgorca u vrijeme Morejskog rata (1684.-1699.) vođenog između Mletačke Republike i Osmanlijskog Carstva. Potom se objavljuju prijevod, transkript i faksimil izvještaja generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija, zajedno s četiri priloga, od kojih se jedan sastoji od vrlo detaljnog crteža Vrgorca, nastalog netom po osvojenju. Dokument je providur Molin poslao iz Sućurja na Hvaru 28. studenoga 1690. duždu u Veneciju i izvorno se čuva u tamošnjem Državnom arhivu.

Sveznalica 7400xXpx

Iz Molinovog izvještaja saznajemo kako je došlo do odluke o pokretanju napada na osmanlijski Vrgorac, kako su organizirani napad i prateća logistika, potom sam tijek napada i njegove posljedice, ne samo na lokalnoj razini, već i u okviru mletačke ratne strategije u Dalmaciji u tom trenutku Morejskog rata. Autor Branko Radonić je Molinov izvještaj obogatio s preko 50 opširnih bilješki u kojima se donose opisi oslobađanja Vrgorca iz pera drugih autora te se isti sučeljavaju s onime što govori Molin. Tu su i brojna objašnjenja povijesno-geografskih detalja spomenutih u providurovu izvještaju. U knjizi se nalazi i iscrpan popis izvora i literature, bilješke, fotografije i faksimili.

Više informacija na: vrgorskestarine.hr

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije