Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ŠTO I KAKO PRIJAVITI POLICIJI?

Danas se obilježava Dan sigurnog Interneta 2023

Objavljeno prije

Dan sigurnog Interneta – jedan je od najvažnijih dana u kalendaru informacijske sigurnosti, a obilježava se svake godine, drugog dana u drugom tjednu veljače. Svake godine, navedenog dana –  milijuni ljudi diljem svijeta udruže se kako bi sudjelovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na Internetu, promicanjem odgovornijeg, sigurnijeg, uvažavajućeg i kreativnog korištenja interneta i digitalnih tehnologija, posebno među djecom i mladim osobama. Pod sloganom „Zajedno za bolji Internet“ ove godine taj se dan obilježava danas, 07. veljače, a sve s ciljem stvaranja online svijeta bez nasilja. Isto tako, ovaj dan idealna je prilika i da se glasnije progovori upravo o rastućem problemu pojave raznih oblika cyber-nasilja i načinima njihovog suzbijanja.

Uz neupitno pozitivne učinke za razvoj društva, digitalno doba i korištenje interneta u svakodnevnom životu otvorili su i značajan prostor za pojavu različitih rizika, poput ugrožavanja sigurnosti i kršenja ljudskih prava. To se odnosi na mrzilački govor i druge oblike cyber-nasilja poput narušavanja privatnosti, izloženosti neprimjerenom sadržaju i drugim štetnim pojavama koje su usmjerene i prema najranjivijim skupinama, poput djece i mladih. Stoga je važno da od samih početaka korištenja interneta, djeca i mladi nauče kako se ispravno njime služiti, poštujući pritom sve korisnike, kao i sva njihova prava, što se posebno odnosi na probleme vezane uz pojavu mrzilačkog govora kao jednog od najčešćih oblika njegove zlouporabe koji, nažalost, postaje sveprisutan u online svijetu, bez obzira na platformu.

Naime, gotovo svaka druga mlada osoba u posljednjih je pet godina doživjela da im je netko osobno upućivao mrzilačke komentare ili izražavao netrpeljivost, a trećina njih s govorom mržnje na internetu susreće se skoro svakog dana – pokazalo je istraživanje koje je Ured pučke pravobraniteljice proveo među mladima od 18 do 30 godina. Najčešći povod takvim komentarima su nacionalna ili etnička pripadnosti, rod ili spol, religijsko opredjeljenje, boja kože, seksualna orijentacija, fizički izgled i financijski status, a posebno zabrinjava da više od polovice mladih ne zna kome se obratiti kada im netko uputi takav komentar, kao i da ga dvoje od troje nikome uopće ni ne prijavi. Dvije trećine njih smatra kako je netrpeljivost prisutna i na instant messaging servisima poput Whatsappa, Snapchata, Facebook Messengera ili Vibera, a kako se ove aplikacije većinom koriste među poznanicima i prijateljima, postavlja se pitanje je li takav diskurs dio uobičajene komunikacije među mladima.

Sveznalica 7400xXpx

Kako bi se takve pojave uspješno suzbile, nužno je educirati sve uključene – od roditelja, skrbnika, nastavnika, predstavnika IT industrije, zakonodavca, ali i cjelokupno društvo, kako bi znali prepoznati mrzilačko izražavanje, te se protiv njega aktivno borili. Prisutne su i inicijative poput prilagođavanja zakonskih rješenja i osmišljavanja novih IT alata ili algoritama, no tek ostaje za vidjeti jesu li to najbolji načini suzbijanja ovog problema. Temeljni preduvjet za to svakako je jasna, nedvosmislena i konzistentna osuda svake pojave govora mržnje.

Odgovorno i samozaštitno ponašanje preduvjet je sigurnosti prilikom korištenja elektronskih medija, posebice društvenih mreža, od strane djece i mladih. Otvaranjem profila na nekoj od brojnih društvenih mreža (poput Facebooka, Twittera i sl.) mladi zadovoljavaju svoju potrebu da budu viđeni onakvima kakvima se žele prikazati, dok istodobno svoje vršnjake, koji im se iz različitih razloga ne sviđaju, prikazuju u negativnom smislu. Društvene mreže često se koriste za različite oblike zlostavljanja među vršnjacima. Često se, pod imenom druge osobe otvaraju lažni profili, putem kojih se te osobe izvrgavaju raznim uvredama, klevetama, a često takvo ponašanje ulazi i u kažnjivu zonu. Žrtvama se prijeti, ucjenjuje ih se na različite načine. Zlostavljanje, dakle, ima više oblika, od ismijavanja, preko uvreda, kleveti i prijetnji, pa čak i seksualnog zlostavljanja djece maloljetnika.

Savjeti djeci i mladim korisnicima:

 • Čuvajte svoje korisničke podatke za pristup društvenim mrežama – nemojte ih davati nikome, uključujući i vaše najbolje prijatelje
 • Zahtjeve za prijateljstvo prihvaćajte samo od onih osoba koje uistinu poznajete u stvarnom životu
 • Blokirajte sve one korisnike s kojima ne želite komunicirati
 • NIKADA ne ispisujte poruke i komentare na zidu svog profila, koje ne biste rekli ispred  drugih osoba, u stvarnom svijetu
 • Isto tako, imajte na umu da sve fotografije koje postavljate na svoj profil lako mogu postati dostupne i onim osobama kojima ih ne želite pokazati

Savjeti roditeljima:

 • Ukoliko Vam dijete ima korisnički profil na društvenoj mreži, uputno je tražiti od njega korisničko ime i lozinku za pristup profilu, kako biste u svakom trenutku imali kontrolu nad njegovim aktivnostima, a ujedno ćete moći kontrolirati s kim je Vaše dijete u kontaktu (tko su mu prijatelji). Možete i sami izraditi vlastiti profil, te se povezati s djetetom i biti mu virtualni prijatelj
 • Ukoliko ne znate koristiti društvenu mrežu, zamolite nekoga ga Vam to objasni;
 • Objasnite djetetu na koji način smije i može koristiti profil na društvenoj mreži – obvezno mu skrenite pozornost na to da pažljivo objavljuje komentare i fotografije, odnosno da društvenu mrežu ne smije koristiti za ponašanje koje nije dozvoljeno ni u stvarnom životu;
 • Naučite se koristiti sigurnosnim mehanizmima, koji služe zaštiti svih korisnika

ŠTO I KAKO PRIJAVITI POLICIJI?

Što prijaviti?

Kada govorimo o nasilju PREMA DJECI I MLADIMA putem društvenih mreža

 • Netko te potiče da razgovaraš o spolnosti, uznemirava te
 • Traži od tebe susret bez znanja roditelja
 • Šalje ti i traži od tebe fotografije i snimke golog tijela

Kako prijaviti?

 • Pozivom na broj 192
 • Dolaskom u Policijsku postaju
 • On line prijavom na Red Button
 • Internet aplikacija namijenjena svima, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

Molimo da putem svojih medija isto objavite, te se na taj zajedno iskoristimo priliku I podsjetimo se zašto je dobro biti informiran kako bismo izbjegli sve oblike internetskih prijevara, te zaštitili od raznih oblika zloupotreba na internetu.

NAČELNIK POSTAJE
Zlatko Bubalo v.r.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Župan Dobroslavić na konferenciji ‘Promocija Europskog socijalnog fonda plus’

Objavljeno prije

Na konferenciji „Promocija Europskog socijalnog fonda plus“ koju su otvorili župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš predstavljene su mogućnosti iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) koje su na raspolaganju Republici Hrvatskoj u novom proračunskom razdoblju EU. ESF+ glavni je instrument Europske unije za ulaganje u četiri ključna područja: ulaganje u zapošljavanje i povećanje razine vještina, socijalna politika, obrazovanje i cjeloživotno učenje te ulaganje u zdravstvenu i dugotrajnu skrb.

Župan Dobroslavić zahvalio je Vladi RH na dosadašnjoj podršci u razmjeni informacija u provedbi projekata podržanih EU sredstvima na području Dubrovačko-neretvanske županije. Izrazio je zadovoljstvo posebnim naglaskom stavljenim na strukovno obrazovanje, što je naša županija prepoznala kroz provedbu projekta Turističko ugostiteljske škole Dubrovnik, „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik”, ukupne je vrijednosti preko 10 milijuna eura. Također, kroz novi program naglasak je stavljen na socijalnu zaštitu te kvalitetne i dostupne socijalne i zdravstvene usluge poput primjera projekta „Josipov dom“ (centar za pomoć žrtvama nasilja), sigurne kuće za žene žrtve nasilja. Župan je pritom spomenuo i niz projekata „Unapređenja usluga u predškolskim ustanovama“ te dugogodišnji projekt „Pomoćnika u nastavi“. Naglasio je važnost uloge Regionalne agencije DUNEA u provedbi navedenih programa kroz pružanje tehničke pomoći u pripremi i prijavi istih. „Mi ćemo kao i dosada pratiti natječaje i prijavljivati se na javne pozive i vjerujemo da će provedba ESF+ programa doprinijeti uravnoteženom regionalnom razvoju“ zaključio je izlaganje župan župan Dobroslavić.

Državni tajnik Ivan Vidiš podsjetio je kako je Hrvatska u posljednjoj godini korištenja sredstava iz ESF-a za razdoblje 2014.-2020., kojima je glavni cilj bio stabilizacija tržišta rada te da su na redu prvi javni pozivi i korištenje sredstava iz novog ESF+ fonda. Za sljedeće programsko razdoblje najavio je tri programska cilja za iskorištavanje sredstava iz ESF+, prvi od kojih je dostizanje stope zaposlenosti od 75 posto, drugi je uključivanje 55 posto odraslog stanovništva u proces cjeloživotnog obrazovanja dok je treći smanjenje za više od 300 tisuća građana koji su u riziku od siromaštva, a što će se odraditi u suradnji s drugim mjerama i fondovima.

Sveznalica 7400xXpx

Uz ostale govornike na konferenciji je sudjelovao i zamjenik voditelja jedinice ESF fonda iz Europske komisije Michael Morass, nadležne za Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Republici Hrvatskoj će u novom sedmogodišnjem razdoblju biti na raspolaganju 2,27 milijardi eura iz Europskog socijalnog fonda plus za ciljeve podizanja zaposlenosti, cjeloživotnog obrazovanja i smanjenja rizika od siromaštva.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije