Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

POČIVAO U MIRU BOŽJEM

Preminuo je Željan Brljević – Učo

Objavljeno prije

U nedjelju je, nakon duge i teške bolesti, u zagrebačkom KBC Rebro preminuo Željan Brljević – Učo, učitelj razredne nastave.

Brljević je bio dugogodišnji djelatnik Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića, a kolege i prijatelji iz matične škole u utorak će se s oprostiti od njega na komemoraciji, koja započinje u 17:30.

Brljević se tijekom života istaknuo u radu mnogih folklornih društava iz doline Neretve, među kojima su KUD Škrapa Momići, KUD Metković, KUD Župe Bagalovići, KUD Gospe Snježnje Vid, KUD Marko Markota iz Rogotina, KUD Ploče, a bio je i dugogodišnji suradnik i KUD-a Zora Struge – Gorica.

Sveznalica 7400xXpx

Od Brljevića su se oprostili i iz KUD-a Metković.

“Dragi Željane,
vijest o tvome odlasku još uvijek zvuči nestvarno.
Život je uvijek prekratak a odlazak uvijek dođe prerano, za one čiji je trag neizbrisiv.
Tvoj je zasigurno takav!
Bio si naš član, voditelj, roditelj, prijatelj….mnogim generacijama.
Bezbroj uspomena, pjesama, plesa, suza, smijeha…
Hvala za SVE.
Nezamislivo je da se više na ovome svijetu nećemo sresti ali svakako vjerujemo u ponovni susret u nebeskom beskraju.
Putuj nam mirno, pozdravi naše pa zapjevajte i zasvirajte tamo gore.
Mi ćemo ovdje i dalje čuvati i prepričavati uspomene, dok se ne sretnemo opet,
na nekom boljem mjestu.
Počivao u miru Božjem”, poručili su iz KUD-a Metković.

Također, biranim riječima od njega su se oprostili i iz Udruge Škrapa Momići.

“Tužan dan za sve nas koji nosimo Škrapine boje na srcu jer otišao je jedan od nas koji je disao za naše uspjehe, neuspjehe, dobre i loše stvari koje je proživljavao na svoj način! Dragi naši, tužna srca vam javljamo da nas je napustija dobri naš Željan Brljević – Učo.

Ponekad ti trebaju riječi da nešto izneseš, a zafali ona prava. Jutros je sve utišalo – ma i bura je molala da nam javi da je selo svoje napustila njegova duša.

Kako napisat nešto o čoviku koji je sav svoj život posvetija svome mistu i Škrapi; kako opisat da je svijetlo-plava boja jutros zavijena u crno.

Ponekad ljudi svojim radom ostave trag koji će vječno bit tu – takav je naš Učo bija.
Sve nas je svojim radom zadužija da njegujemo i volimo folklor, lađe i svoje misto.

I zato, fala ti, Učo!

Fala ti za svo strpljenje oko svakog krivo otplesanog trokoraka. Fala ti za svaki ispravljeni položaj ruke u linđi. Fala ti što smo “župu” znali plesat u ponoć i podne. Fala ti za uvik rado otpivanu “Jednu malu crnih kosa”. Fala ti za svaku podršku iza nastupa pa i kad ne bi bija dobar. Fala ti što si nas vodio po svojoj ljubljenoj Slavoniji i pokaza nam zašto je voliš.

Fala ti, Učo naš dobri, što si bija uz svoje lađare. Uvik. Koji god bili, koji god došli – ti si nas ispraća i dočekiva. Fala ti za svaki ispraćeni trening sa svoje tarace. Ma fala ti i za svaki koji si iša s nama u lađu jer nas je falilo. Fala ti za svako odgurivanje lađe ispod mosta prije starta. Fala ti za svako “Sretno moja Škrapa!”. Fala ti za svaki glas od Metkovića do Ploča kojim si nas bodrija. Fala ti za svaki doček u Momićima nakon maratona. Fala ti i za svaku večeru i druženje koje si s nama organizira.
Koliko si nam nedostajao već zadnja dva ljeta smo primjetili dovoljno dobro jer nam je bilo teško popuniti prostor koji si pokrivao u logistici lađarske družine!
Nedostajat ćeš ovoj družini naš Učo Željane, nedostajat ćeš svojoj Škrapi u daljnim bitkama koje će bit i tebi posvećene!

I dalje nismo napisali sve što se može reći jer danas jednostavno riječi šute.
Mistom je prošla tišina koja za sobom ostavlja dubok trag.

Nadamo se, Učo naš, da te sada više ništa ne boli i da ćeš nas i dalje, s nekih nebeskih visina, pratit i bodrit.

Jedno ti obećajemo – mi koji ostajemo pamtit ćemo te, a oni koji dolaze znat će za tvoje temelje koje si ugradio u našu Udrugu i svjedočit će tvoju ljubav za Škrapu, Momiće i svoj neretvanski kraj.

Neka ti je laka hrvatska zemlja, koju si toliko volio.
Bog ti dao vječni mir.

tvoji folkloraši i lađari,

TVOJA Škrapa”, poručili su iz Škrape Momići.

Ispraćaj Željana Brljevića – Uče bit će na mjesnom groblju u Momićima u srijedu, 8. veljače s početkom u 14 sati. Obitelji, rodbini i prijateljima izražavamo sućut. Počivao u miru.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Župan Dobroslavić na konferenciji ‘Promocija Europskog socijalnog fonda plus’

Objavljeno prije

Na konferenciji „Promocija Europskog socijalnog fonda plus“ koju su otvorili župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš predstavljene su mogućnosti iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) koje su na raspolaganju Republici Hrvatskoj u novom proračunskom razdoblju EU. ESF+ glavni je instrument Europske unije za ulaganje u četiri ključna područja: ulaganje u zapošljavanje i povećanje razine vještina, socijalna politika, obrazovanje i cjeloživotno učenje te ulaganje u zdravstvenu i dugotrajnu skrb.

Župan Dobroslavić zahvalio je Vladi RH na dosadašnjoj podršci u razmjeni informacija u provedbi projekata podržanih EU sredstvima na području Dubrovačko-neretvanske županije. Izrazio je zadovoljstvo posebnim naglaskom stavljenim na strukovno obrazovanje, što je naša županija prepoznala kroz provedbu projekta Turističko ugostiteljske škole Dubrovnik, „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik”, ukupne je vrijednosti preko 10 milijuna eura. Također, kroz novi program naglasak je stavljen na socijalnu zaštitu te kvalitetne i dostupne socijalne i zdravstvene usluge poput primjera projekta „Josipov dom“ (centar za pomoć žrtvama nasilja), sigurne kuće za žene žrtve nasilja. Župan je pritom spomenuo i niz projekata „Unapređenja usluga u predškolskim ustanovama“ te dugogodišnji projekt „Pomoćnika u nastavi“. Naglasio je važnost uloge Regionalne agencije DUNEA u provedbi navedenih programa kroz pružanje tehničke pomoći u pripremi i prijavi istih. „Mi ćemo kao i dosada pratiti natječaje i prijavljivati se na javne pozive i vjerujemo da će provedba ESF+ programa doprinijeti uravnoteženom regionalnom razvoju“ zaključio je izlaganje župan župan Dobroslavić.

Državni tajnik Ivan Vidiš podsjetio je kako je Hrvatska u posljednjoj godini korištenja sredstava iz ESF-a za razdoblje 2014.-2020., kojima je glavni cilj bio stabilizacija tržišta rada te da su na redu prvi javni pozivi i korištenje sredstava iz novog ESF+ fonda. Za sljedeće programsko razdoblje najavio je tri programska cilja za iskorištavanje sredstava iz ESF+, prvi od kojih je dostizanje stope zaposlenosti od 75 posto, drugi je uključivanje 55 posto odraslog stanovništva u proces cjeloživotnog obrazovanja dok je treći smanjenje za više od 300 tisuća građana koji su u riziku od siromaštva, a što će se odraditi u suradnji s drugim mjerama i fondovima.

Sveznalica 7400xXpx

Uz ostale govornike na konferenciji je sudjelovao i zamjenik voditelja jedinice ESF fonda iz Europske komisije Michael Morass, nadležne za Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Republici Hrvatskoj će u novom sedmogodišnjem razdoblju biti na raspolaganju 2,27 milijardi eura iz Europskog socijalnog fonda plus za ciljeve podizanja zaposlenosti, cjeloživotnog obrazovanja i smanjenja rizika od siromaštva.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije