Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
GAZ Benz 1200x400px
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2

PRAZNIK RADA

Danas obilježavamo Međunarodni praznik rada i blagdan sv. .Josipa radnika

Objavljeno prije

U 19. stoljeću radnici su, posebice u Americi, bezdušno iskorištavani. Radili su za niske nadnice uz dnevni rad od 12 pa i više sati, i odrasli i djeca.

Stoga su radnici povremenim štrajkovima zahtijevali dostojnije uvjete rada i života.

Dana 1. svibnja 1886. godine u Chicagu prosvjedovalo je 40 tisuća radnika koji su isticali zahtjeve: 8 sati rada, osam sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Policija je tada ubila 6 radnika, ranila ih je 50, a vođe štrajka su sudski procesuirani.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Godine 1889. odlučeno je da će se 1.svibnja svake godine održavati radnički prosvjedi, a 1890. taj datum postaje međunarodni, danom opće solidarnosti radništva.

Te godine praznik rada počeo se slaviti i u Hrvatskoj. U Zagrebu se na velikoj radničkoj skupštini okupilo 1000 radnika pod sloganom: „Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi“.

Sveznalica 7400xXpx

Često čujemo pitanja ima li danas smisla slaviti praznik rada i katolički crkveni spomendan, odnosno sv. Josipa radnika?

To se pitaju prije svega zbog brojnih problema s kojima se radnici susreću, od niskih primanja za svoj rad, do opće sigurnosti za svoju egzistenciju i ostvarivanja svojih prava. Brojna poduzeća ponajviše proizvodna stalno se gase, zbog nemogućnosti zapošljavanja velik broj mladih, ali i starijih ljudi odlaze u druge zemlje kako bi se zaposlili, a moguće je i više zarađivali. Jasno je da privatne vlasnike poduzeća (iako na sreću ne sve) zanima isključivo što manja cijena rada i što veći profit.

Za reguliranje odnosa između vlasnika ili poslodavca, države i radnika, postoje sindikalne organizacije. Međutim, vidljivo je da njihove mogućnosti i nisu beskonačne.

U Hrvatskoj se 1. svibanj tradicionalno obilježava, najčešće okupljanjima radnika, prigodnim govorima sindikalnih vođa ili političara, nastupima glazbenika i podjelom graha. Zbog pandemije ove godine je i to izostalo. I u većim i u manjim gradovima.

Ipak, sretan vam Međunarodni praznik rada i blagdan sv. Josipa radnika, poštovani čitatelji.

STUDENTSKI DOM DUBROVNIK

Županijske pročelnice Marević i Dadić-Račić na svečanosti proglašenja najboljih dubrovačkih sportaša u 2023. godini

Objavljeno prije

Svečanost proglašenja najboljih dubrovačkih sportaša u 2023. godini održana je u ponedjeljak navečer u Studentskom domu Dubrovnik, a nagradu najboljoj muškoj ekipi dodijelila je pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine, Žaklina Marević. Dodjeli je nazočila i pročelnica UO za obrazovanje, kulturu i sport Jelena Dadić Račić.

Najbolja ekipa 2023. godine je Ženski košarkaški klub Ragusa. Najbolja sportašica za 2023. godinu je članica Raguse Iva Todorić, kojoj je nagradu uručio gradonačelnik Franković. Najbolja muška momčad u 2023. godini je VK Jug Adriatic osiguranje, dok je najbolji trener Jugov trener prve momčadi Vjekoslav Kobešćak.

Najbolji sportaš je Alec Cvinar, 26-godišnji Orsanov jedriličar. Nagrada za međunarodne uspjehe pripala je Želju Perkoviću iz Karate kluba Kakato i Goran Puligu iz Triatlon kluba Dubrovnika.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Posebna priznanja Dubrovačkog saveza športova ove su godine pripala Željku Đapiću i Ivici Brekalu, za doprinose svemu napravljenom u dubrovačkom sportu.

Prije navedenih nagrada, podijeljene su i one za najmlađe kategorije. Našli su se tu mladi sportaši iz dubrovačkog automobilizma, juda, badmintona, taekwondoa, karatea, plivanja, tenisa. Dodijeljene su i ekipne nagrade u mlađim uzrastima. Nagradu su osvojili juniori i mlađi juniori Juga, U-9 uzrast Košarkaškog kluba Dubrovnik, U-9 uzrast ŽKK Ragusa.

Sveznalica 7400xXpx
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije