Ostanimo u kontaktu
DALIBOR MILAN 1200/300px 1
DALIBOR MILAN 1200/300px 2
DALIBOR MILAN 1200/300px 3

MALA ŽUPA VIDONJE

Dali smo 20 svećenika, 60 časnih, 2 biskupa i nadbiskupa. Bog nas voli!

POBOŽAN NAROD U župi je tek 380 stanovnika. Obitelji su davale i po nekoliko svećenika. Na dvojicu biskupa i nadbiskupa izuzetno su ponosni

Objavljeno prije

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Kamen i krš u dolini Neretve. Kamene kućice u nekoliko sela i zaselaka. Oko 380 stanovnika. To je mala župa Vidonje, najjužnija župa u Splitsko-makarskoj biskupiji. Rekli bi mnogi, Bogu iza nogu, ali ako je suditi po broju svećenika, biskupa i časnih sestara koje su dali, Bogu je ova župa vrlo draga.

Naime, iz župe Vidonje dolaze nadbiskup splitsko-makarski, monsinjor Marin Barišić, bivši papinski nuncij u Bjelorusiji i naslovni nadbiskup nekadašnje Ninske nadbiskupije Martin Vidović, nedavno izabrani hvarski biskup Ranko Vidović te još 20 svećenika i 60-ak časnih sestara, piše 24sata.hr.

NIKOLA KRSTIČEVIĆ 740/300px

Župa Vidonje nazvana je u spomen na staro selo iz kojeg su se mještani sredinom prošlog stoljeća iselili u okolna mjesta. Težak život se ovdje stoljećima živi, kažu mještani, ali Boga se ne odriču nikad.

‘Malo tko je pogledao na nas’

– Sva trojica naših biskupa rođeni su u Vidonjama i proveli su dio djetinjstva gore. Nadbiskup Barišić je i školu pohađao u danas napuštenom selu – govori nam Maja Vrnoga, načelnica Općine Zažablje, kojoj ova sela pripadaju.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

Maja Vrnoga, sv. Liberan, Zažablje

Vodi nas do crkve Srca Isusova i Marijina, odakle su svi ovi biskupi, svećenici i časne sestre krenuli. Upoznaje nas i s postarijim mještaninom, voditeljem pučkih pjevača, Matom Ostojićem. Sa suzom radosnicom u oku priča nam o Ranku, Marinu i Martinu.

MOST Nikica Hajvaz 740×154

– Oni su jedni od nas, iz ovog škrtog kraja – govori nam Mate pun ponosa jer pitamo za biskupe. Priča nam kako struje nisu imali do 60-ih, vodu do 2000-ih… Malo tko je pogledao na njih. Ostala im je samo vjera.

Crkva Srca Isusova i Marijina

Ranko je treći svećenik u obitelji

– Mnogi su se odselili. Ima nas više po Hrvatskoj, nego u župi. Tako su i naši svećenici otišli. Don Marinko Vidović i don Boris su profesori, don Radojko je u konkatedrali svetog Petra u Splitu, don Marin Lav je negdje u Zagori, a don Ljubo Galov na Hvaru – nabraja Mate, koji ih sve poznaje.

Mnogi svećenici dolaze iz jedne obitelji pa je tako biskup Ranko Vidović treći iz svoje obitelji, kaže nam njegova sestra Neda Galov.

– Moj stric, don Mile Vidović, profesor je na Bogoslovnom fakultetu u Splitu. Svećenik je i sin drugog strica Radojko Vidović. I moj brat Ranko – govori Neda, koja kaže kako je plakala od sreće kad je njezin brat postao biskup.

– Nas je 11 u obitelji, osam braće i tri sestre. Žao mi je što nam roditelji nisu živi da vide ovo – dodaje Neda. Priča nam kako je kao dijete bio jako boležljiv.

– Sa sedam godina je imao čir, s četiri se umalo utopio u rijeci. Spasio ga je jedan čovjek. Očito je Bog imao put za našeg Ranka. Uz majku je molio stalno. Rekao je mojima da želi ići u sjemenište. Nisu se protivili, ali su mu ukazali na svu bremenitost i odgovornost tog poziva. On je rekao da se ne brinu jer je on odavno svoj put izabrao – zaključuje Neda.

ROKO TOLIĆ 740/300px

ŽUPANIJA REDOVITO PODUPIRE POLJOPRIVREDNIKE

Župan Nikola Dobroslavić posjetio dolinu Neretve

Objavljeno prije

Kandidat za župana Nikola Dobroslavić s kandidatom za zamjenika Joškom Cebalom i saborskim zastupnikom Brankom Bačićem posjetio je danas Pojezerje, Slivno i Opuzen u dolini Neretve gdje su u druženju s građanima otvorene brojne aktualne teme. Sustav navodnjavanja doline Neretve i obrana od zaslanjivanja poljoprivrednih površina županijski je projekt koji je Neretvanima u središtu pozornosti.

Po pitanju navodnjavanja županija je u proteklim godinama uložila višemilijunske iznose, no izgradnjom brane protiv zaslanjivanja poljoprivrednici očekuju i dodatni benefit, a to je bolji urod na njihovim poljoprivrednim površinama. Jednako tako, kroz razgovore o sinergiji turizma i poljoprivrede  potvrđena je važnost plasmana poljoprivrednih proizvoda na našem turističkom tržištu.

NIKOLA KRSTIČEVIĆ 740/300px

Dubrovačko-neretvanska županija izdvaja značajna sredstva i u izvanrednim situacijama koje su poljoprivrednicima najveći problem, a uz vremenske i klimatske neprilike urod valja zaštiti primjerice i od sredozemne voćne muhe za što redovito imaju potporu županije. Županu Dobroslaviću i saborskom zastupniku Bačiću u svojim su se sredinama priključili i kandidati za općinske načelnike – u Pojezerju Borislav Dominiković, u Slivnu Smiljan Mustapić, a u Opuzenu gradonačelnik Ivo Mihaljević.

ŽO HDZ-a
ubrovačko-neretvanske županije

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

 

 

MOST Nikica Hajvaz 740×154

ROKO TOLIĆ 740/300px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije