Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

DAJANI ČOTIĆ PRIZNAT STATUS NJEGOVATELJICE

Brine o mužu cijeli dan: Kupa ga, hrani, pomaže da se obuče

Objavljeno prije

Dajana Čotić brine se o suprugu 24 sata na dan, ali su joj tek nedavno priznali status njegovateljice. Ostavila je i, teška srca, sina na čuvanje majci i krenula u bitku za mužev život…

Dajana Čotić (43) iz Metkovića izborila se za pravo da bude njegovateljica svom suprugu Tončiju (43) lani, no taj status u budućnosti će biti puno lakše dobiti jer se konačno mijenja zakon.

Sveznalica 7400xXpx

Pogledajte video na 24sata-hr

Ministrica Nada Murganić odlučila je omogućiti da njegovatelji budu bračni i izvanbračni partneri osoba s teškim invaliditetom, kao i druge osobe u kućanstvu koje se brinu o njima. Do sada su taj status mogli dobiti jedino roditelji djece s najtežim invaliditetom.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Dajana je na neki način otvorila put da se taj zakon konačno izmijeni. Ona je svoju borbu s birokracijom, administracijom i zakonima počela još 2013. Sa suprugom je 24 sata na dan. Pomaže mu da se odjene, kupa ga, hrani… Tonči je ovisan o njezinoj pomoći nakon što mu je zbog teške bolesti odstranjena gotovo polovica mozga.

Ljubav za cijeli život

Samo da preživi: Kad je Tonči završio u bolnici u komi, Dajana je zvala doslovno svakih pola sata sa samo jednim pitanjem: Je li živ?

Jednom za da, dva puta za ne

– U prvom srednje Tonči je pobijedio tumor na mozgu, a na tome mjestu okrhnuo se komadić kosti veličine zrna riže. Prije deset godina, 2007., Tonči se počešao po čelu, zagrebavši tu krhotinu. Iz rane je počeo curiti gnoj koji je smrdio. Tako je sve počelo – prisjeća se Dajana.

Tonči Čotić prošao je pravi pakao

Tončiju se oduzeo glas i desna strana tijela. U Splitu je imao dvije operacije na glavi, a Dajana je tad inzististirala da ih prebace u Zagreb. U Klinici “Fran Mihaljević” počela je priprema za treću operaciju. No tad je Tonči pao u komu.

– Tri mjeseca imao je temperaturu 39-40. Gorio je. Kad bih došla, pričala bih mu gdje sam bila, što sam vidjela i kad sam mu rekla da su mi na autu otkazale kočnice, reagirao je. Rekla sam mu da mi stisne ruku jednom za ‘da’, dva puta za ‘ne’.

I tako je počeo oporavak. Onda smo išli u Krapinske toplice na tri mjeseca, a potom u bolnicu Dubrava, gdje je operiran još nekoliko puta. Presađivali su mu mišić iz noge na glavu, kožu s podlaktice. Ubrzo smo opet išli u toplice, pa opet u bolnicu. Liječnici su davali sve od sebe – priča Dajana.

Tužba Ustavnom sudu

Tri godine nakon što su došli kući, odlučila je izboriti se za pravo da mu bude njegovateljica.

– Ni sama više ne znam koliko puta su me odbili. Nisam se predavala. I onda sam na savjet odvjetnice predala tužbu Ustavnom sudu u Splitu. Odlučila sam sve iznijeti u medije. I tu se priča počela odmotavati u našu korist.

Snažna kao bacačica kladiva

Dobila sam status i 2500 kuna za njegu supruga. Mi smo obitelj i sve normalno funkcionira, samo ja, eto, moram trenirati da imam snage dizati ga i nositi. Skoro da sam snažna kao bacačica kladiva – smije se Dajana.

Kasnije je čula da je još jednoj ženi iz Rijeke također uspjelo dobiti status njegovateljice i izuzetno je sretna što će sve žene i drugi članovi obitelji dobiti status koji zaslužuju, – piše 24sata.hr.

REGIONALNA AGENCIJA DUNEA

Na znanstveno-stručnom skupu u Stonu predstavljen projekt EUROPE DIRECT DNŽ

Objavljeno prije

U tvrđavi Kaštio u Stonu, u srijedu 7. prosinca održan je znanstveno-stručni skup na temu otpada u moru i reciklaže otpadnog materijala nastalog iz proizvodnje kamenica i dagnji na kojem je osim stručnih predavanja bio izložen i info štand projekta EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije kojeg vodi Regionalna agencija DUNEA uz pridružene partnere, Srednju poljoprivrednu i tehničku školu u Opuzenu i udrugu ESN Dubrovnik.

Nakon pozdravne riječi organizatora, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije te načelnika Općine Ston, uslijedila su predavanja na temu prirodnih vrijednosti Malostonskog zaljeva, morskog otpada-globalnog ekološkog problema, mikroplastike u školjkašima te tri DUNEA-ina projekta koji rade na razvoju inovativnih rješenja za problem otpada u moru. Stručna predavanja održali su:  Ivana Golec iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, dr.sc. Pero Tutman iz Laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za oceanografiju i ribarstvo, doc. dr. sc. Zvjezdana Popović Perković sa Sveučilišnog odjela za studije mora u Splitu te Iva Pozniak iz Regionalne agencije DUNEA.

Sveznalica 7400xXpx

Predstavnice centra EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije na izloženom info štandu predstavile su zainteresiranim sudionicima zadaće i aktivnosti koje provodi centar, kao i načine informiranja o vijestima iz EU, aktualnim natječajima te europskim projektima koji se provode u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Tom prilikom su na štandu podijeljeni promotivni pokloni centra EUROPE DIRECT DNŽ.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije