Ostanimo u kontaktu

DRUŠTVO 'BRKATA SJENICA'

Botaničari zagrebačkog PMF-a na istraživanju u delti Neretve

Objavljeno prije

Foto - Brkata sjenica - Facebook (6)

U delti Neretve borave botaničari s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu: dr.sc. Nina Vuković, mag.oecol. Tihana Vilović, mag.oecol.et.prot.nat. Nikola Koletić i dipl.ing. biologije Vedran Šegota.

Cilj jednotjednog istraživanja je pronalazak i kartiranje akvatičkih invazivnih biljaka u vodnim tijelima delte. Bariša Ilić iz Brkate sjenice je preuzeo logistiku terena, odnosno organizaciju terenskih obilazaka po danima što je uključivalo organizaciju čamaca i domaćih ljudi koji dobro poznaju Neretvu, kao vodiča.

Radi se u dvije grupe gotovo po cijeli dan, a plan je obići čitavu deltu. Nakon tri dana obilaska terena na više lokacija su pronađene dvije invazivne vrste: Egeria densa i Myriophyllum heterophyllum. Također, tijekom intenzivnih obilazaka, pronađeno je i nekoliko rijetkih ili ugroženih biljaka: Nynphoides peltata, Hottonia palustris, Ranunculus lingua, Polygonum anphibium, Periploca graeca, Hydrocotile vulgaris, Utricularia vulgaris, Sagittaria sagittifolia, Butomus umbellatis, Samolus valerandi.

Tekst/foto: Brkata Sjenica

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije