Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

GALERIJA GKS-a METKOVIĆ

U organizaciji GU ‘Metković 600’ otvorena retrospektivna izložba Eduarda Ede Petrića

Objavljeno prije

U organizaciji Građanske udruge ‘Metković 600’ u petak je u Galeriji GKS-a Metković otvorena retrospektivna izložba slika pok. metkovskog slikara Eduarda Ede Petrića.

Izložbu je otvorio sin pokojnoga Ede, Nikola Petrić, a o njegovom stvaralaštvu uvodno su govorili predsjednik GU ‘Metković 600’ Ivica Puljan, tajnik Ivo Veraja, te autor predgovora u katalogu izložbe Nikša Margeta.

Inače, Eduard Edo Petrić rođen je u Dubrovniku, ali je od 1956. godine živio u Metkoviću u kojem je proveo svoj radni vijek. Pamti ga se kao plodna likovna stvaratelja koji je napravio brojne motive Metkovića i okolice. Opus izložbe čini Petrićevo stvaralaštvo od 60-ih godina prošloga stoljeća pa do njegove smrti 2019. godine. Izloženo je 50-ak slika nastalih različitim tehnikama, koje su posudbom omogućili: Nikola Petrić, Milko Bulum, Pavo Jerković, Marko Sršen, Jure Taslak, Ante Komazin, Nada Pažin, Ivo Veraja, Ljubo Rezić, Nikica Batinović, Joško Jelaš. Osim slika, izložene su i  karikature Metkovaca koje je Petrić radio te osam naslovnica lista Župe sv. Ilije Metković ‘Iskra’ koje je ilustrirao.

U nazočnosti brojne publike, glazbenim programom otvorenje je uveličala grupa Prima Vista.

Retrospektivna izložba pok. Ede Petrića bit će otvorena do 19. travnja.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

*Isprika zbog video priloga, skraćen je zbog tehničkih problema.

GRADSKA KNJIŽNICA METKOVIĆ

Zoran Žmirić predstavio svoj novi roman ‘Hotel Wartburg’

Objavljeno prije

U Gradskoj knjižnici Metković večeras je održana promocija romana „Hotel Wartburg“ autora Zorana Žmirića – hrvatskoga kolumnista, glazbenika, zaljubljenika u strip i fotografiju te nagrađivanoga književnika čija su djela prevedena na više svjetskih jezika.

Uz autora, roman, ali i život te karijeru poznatoga hrvatskoga književnika, predstavila je ravnateljica Gradske knjižnice Metković Vesna Vidović.

Radnja romana prati djetinjstvo i mladost dječaka u Rijeci i ljetovanja na Vlaci (kod Opuzena), od kraja sedamdesetih godina u jednoj ‘naizgled običnoj obitelji, nesretnoj na svoj način’. Kroz radnju, pisac nas vodi automobilom marke Wartburg koji predstavlja lajtmotiv na sjećanja kroz sazrijevanje glavnog junaka i njegova odnosa s ocem. Jednostavnost izražavanja glavnog junaka daje mu određenu dozu ozbiljnosti koja će za posljedicu u čitatelju izazvati osjećaj težine u prsima, gorčine koja prati glavnog lika sve dok ne odluči oprostiti. Sebi, a i drugima.

Zoran Žmirić, književnik, kolumnist i glazbenik, do sada je objavio zbirke priča Kazalište sjena, Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man, Putovanje desnom hemisferom i Kaleidoskop; kronologiju riječkog rocka (1979.-2009.) Riječke rock himne; zbirku pjesama Zapisano metkom te romane: Blockbuster, Snoputnik i Pacijent iz sobe 19.

Dobitnik je „Književnog pera“ za najbolju knjigu godine 2009./2010. za Blockbuster koju dodjeljuje Hrvatsko književno društvo, Godišnje nagrade Grada Rijeke u 2011. za stvaralački rad i posebna dostignuća u području kulture tijekom 2010. godine te pobjednik natječaja za super kratku priču CeKaPe-a. Roman Pacijent iz sobe 19 ušao je u finalni izbor za nagradu Tportala za najbolji roman 2019., a iste godine pri dodjeli nagrade “Fran Galović” osvojio je najveći broj glasova čitatelja.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije