Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

GKS METKOVIĆ

Otvoren stručno-znanstveni skup ‘Metković 600 godina’

Objavljeno prije

U Gradskome kulturnom središtu Metković jutros je otvoren stručno-znanstveni skup ‘Metković 600 godina’ koji se održava u organizaciji Grada Metkovića, Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Dubrovniku.

Stručno-znanstveni skup ‘Metković 600 godina’ središnji je događaj obilježavanja 600. obljetnice od prvoga pisanoga spomena grada Metkovića, a tijekom trodnevnoga programa 80-ak izlagača govorit će o različitim temama u čijem je fokusu upravo grad Metković.

Osim izlagača, svečanom otvorenju su, između ostaloga, nazočili predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Metkovića, sveučilišta u Zadru i Dubrovniku, gradova i općina iz doline Neretve, gradskih tvrtki i ustanova, obrazovnih ustanova te vjerskih zajednica. Okupljenima su se redom obratili  predsjednik Organizacijskoga odbora, dr. sc. Smiljan Gluščević, zamjenik gradonačelnika Metkovića, Robert Doko, doc. dr. sc. Marija Gjurašić, izaslanica rektora Sveučilišta u Dubrovniku gospodina Nikše Buruma, redoviti profesor u trajnom zvanju Damir Magaš, izaslanik rektorice Sveučilišta u Zadru gospođe Dijane Vican, monsinjor Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski u miru te župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, ujedno i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića te izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Predsjednik Organizacijskoga odbora skupa dr. sc. Smiljan Gluščević u svom govoru je podsjetio na pisani dokument u kojem se prvi put spominje ime Metković, a kojega je, u jednom od svojih brojnih istraživanja, pronašao preminuli profesor, dr. sc. Ivan Jurić. Riječ je o prigovoru jednog trgovca na postupanje carinika, a taj dokument iz siječnja 1422., i danas se nalazi u dubrovačkome arhivu. Prije nekoliko godina odlučeno je da se značajna obljetnica obilježi različitim događanjima, među kojima je i znanstveno-stručni skup, a sve teme koje će sudionici izložiti, bit će objavljene i u Zborniku radova, na više od 1000 stranica.

„Znanstveno-stručnom skupu smo tijekom protekle dvije godine podredili svo naše znanje, htijenje i trud. Suočili smo se i s nepokrivenošću nekih tema, pa će pojedini segmenti ove naše, barem 600 godina duge povijesti, dijelom ostati nepokriveni. Mi ćemo, kao organizacijski i urednički odbor, i dalje primati sugestije, pa ako se pojavi netko tko može popuniti neobrađene teme, bit ćemo na dispoziciji još kratko vrijeme. Sva izlaganja će biti 10 minuta te samo mali dio onoga što će biti objavljeno u člancima na više od 1300 stranica Zbornika. Sa zadovoljstvom moram istaknuti kako autori dolaze s pet hrvatskih sveučilišta, s međunarodnih instituta, državnih muzeja i ustanova. Imamo veliki broj doktora znanosti, nekoliko profesora emeritusa te četiri akademika. Međutim, ti podatci nimalo ne umanjuju doprinos svih onih koji će svojim priopćenjima sudjelovati na Skupu. Mnoge od tih tema su rezultat usmene predaje, koja je u mnogim segmentima, gotovo potpuno izgubljena“, kazao je dr. sc. Gluščević.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Zamjenik gradonačelnika Metkovića Robert Doko u svom govoru je istaknuo važnost znanstveno-stručnoga skupa.

„Osim što je znanstveno-stručni skup ‘Metković 600 godina’ središnji događaj obilježavanja 600. obljetnice od prvoga pisanoga spomena našega grada, tijekom trodnevnoga programa, na jednome mjestu, okupit će 80-ak uvaženih znanstvenika koji će izlagati različite teme vezane za Metković. Tijekom trodnevnoga programa ovoga skupa, tako ćemo se prisjetiti svih onih karakteristika po kojima je naš grad značajan, kojima se ponosimo i zbog kojih nam se naši gosti uvijek rado vraćaju.

Osim što će znanstveno-stručni skup podsjetiti na neke već poznate činjenice vezane za Metković, siguran sam da će otvoriti i neke nove teme o kojima ćemo diskutirati te da će zaključci istih pridonijeti dodatnome razvoju našega grada“, kazao je Doko te zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji Skupa, ali i svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli promociji i ugledu grada Metkovića.

„S ove se govornice danas želim zahvaliti svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli promociji i ugledu Metkovića. Međutim, dozvolite mi da se posebno osvrnem na našega preminuloga sugrađanina, profesora i doktora znanosti Ivana Jurića, koji je u jednom od svojih brojnih istraživanja o Metkoviću, u dubrovačkome arhivu, pronašao dokument u kojem se po prvi puta spominje ime Metković te nas tako zauvijek zadužio.  Zahvaljujem se i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji ovoga skupa te svima vama koji ćete svoje znanstveno-istraživačke radove izložiti tijekom trodnevnoga programa te u monografiji koja će biti ostavština i za sve mlađe generacije. Želim se zahvaliti i svim našim sugrađanima – zbog kojih, u konačnici, i jesmo tu tijekom ova tri dana te bez kojih ovaj grad ne bi bio ono što jest“, naglasio je Doko.

Okupljenima se obratio i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, ujedno i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

„Metković je, uz Dubrovnik, temeljni grad DNŽ. Mogu samo čestitati gradskoj upravi koja osmišljava daljnji razvoj Metkovića te radi na boljitku i napretku svih građana Metkovića.  Županija prati i pomaže razvoj Metkovića te zajednički radimo na brojnim projektima. Metković je okosnica naše županije, a želimo još čvršće povezati neretvansku dolinu i krajnji jug Hrvatske. Nasreću, u tome smo napravili veliki korak, a to je izgradnja Pelješkoga mosta. Međutim, nećemo stati na tome. Želimo produžetak autoceste do Dubrovnika te time vezati dolinu Neretve i Dubrovnik, ali i vezati jug hrvatske čvrsto u krilo Domovine – geostrateški, prometno, turistički i na svaki drugi način“, kazao je župan.

Podsjećamo, kako je stručno- znanstveni skup ‘Metković 600 godina’ otvoren za javnost, a trodnevni program možete pronaći u nastavku.

PROGRAM STRUČNO ZNANSTVENOG SKUPA METKOVIĆ 600 GODINA

GRADSKA KNJIŽNICA METKOVIĆ

Zoran Žmirić predstavio svoj novi roman ‘Hotel Wartburg’

Objavljeno prije

U Gradskoj knjižnici Metković večeras je održana promocija romana „Hotel Wartburg“ autora Zorana Žmirića – hrvatskoga kolumnista, glazbenika, zaljubljenika u strip i fotografiju te nagrađivanoga književnika čija su djela prevedena na više svjetskih jezika.

Uz autora, roman, ali i život te karijeru poznatoga hrvatskoga književnika, predstavila je ravnateljica Gradske knjižnice Metković Vesna Vidović.

Radnja romana prati djetinjstvo i mladost dječaka u Rijeci i ljetovanja na Vlaci (kod Opuzena), od kraja sedamdesetih godina u jednoj ‘naizgled običnoj obitelji, nesretnoj na svoj način’. Kroz radnju, pisac nas vodi automobilom marke Wartburg koji predstavlja lajtmotiv na sjećanja kroz sazrijevanje glavnog junaka i njegova odnosa s ocem. Jednostavnost izražavanja glavnog junaka daje mu određenu dozu ozbiljnosti koja će za posljedicu u čitatelju izazvati osjećaj težine u prsima, gorčine koja prati glavnog lika sve dok ne odluči oprostiti. Sebi, a i drugima.

Zoran Žmirić, književnik, kolumnist i glazbenik, do sada je objavio zbirke priča Kazalište sjena, Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man, Putovanje desnom hemisferom i Kaleidoskop; kronologiju riječkog rocka (1979.-2009.) Riječke rock himne; zbirku pjesama Zapisano metkom te romane: Blockbuster, Snoputnik i Pacijent iz sobe 19.

Dobitnik je „Književnog pera“ za najbolju knjigu godine 2009./2010. za Blockbuster koju dodjeljuje Hrvatsko književno društvo, Godišnje nagrade Grada Rijeke u 2011. za stvaralački rad i posebna dostignuća u području kulture tijekom 2010. godine te pobjednik natječaja za super kratku priču CeKaPe-a. Roman Pacijent iz sobe 19 ušao je u finalni izbor za nagradu Tportala za najbolji roman 2019., a iste godine pri dodjeli nagrade “Fran Galović” osvojio je najveći broj glasova čitatelja.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije