Ostanimo u kontaktu
LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
GAZ Benz 1200x400px

LJETNA SCENA

Donellijevi akvareli ‘Neretvanske konobe’ izloženi u GKS-u

Objavljeno prije

Foto: Metković.hr

Na Ljetnoj sceni GKS-a Metković u srijedu je otvorena izložba akvarela ‘Neretvanske konobe’ autora Ive Donellija.

Uz Donellija, na otvorenju izložbe su govorile ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč te ravnateljica Prirodoslovnoga muzeja Metković Ivana Baće.

Donelli se metkovskoj publici predstavio motivima neretvanskih konoba, a kako je u predgovoru napisala Barbara Gaj, i ova izložba nadovezuje se na niz prethodnih čija raznorodna tematika ima jednu poveznicu – privrženost umjetnika rodnome kraju koji je za Donellija nepresušni izvor slikarskoga nadahnuća.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

 „Mogli bismo reći da postoje svije strane ovog umjetnika; jedna naklonjena materičnosti kamena i oblikovanju skulpture, a druga mekša, pikturalna koja je privržena slikanju i njegovanju crteža. Iako njegovi akvarelni radovi predstavljaju zaseban opus, spoj ove dvije umjetničke osobnosti je vidljiv kroz bogatstvo teksturalnih kvaliteta u prikazima zidova, drvenih vrata i detalja izrađenih od metala kroz vrlo zahtjevnu i delikatnu tehniku akvarela. Donellijevi prizori konoba djeluju naslikani velikom lakoćom, premda je poznato kako akvarel ne trpi dorađivanja i zahtijeva slikanje u jednom dahu. Bilježenje detalja koji su nadahnuli umjetnika ih likovno uobliči, održavajući i svojevrsnu nostalgiju prema prošlim vremenima. Promatrajući i prolazeći pored starih konoba, Donelli kistom transponira na papir bogatstvo tradicije i ljepotu svakodnevnih predmeta u njihovoj nesavršenosti“, napisala je Barbara Gaj u predgovoru kataloga izložbe.

Ivo Donelli rođen je u Metkoviću 1954. godine. Osnovnu školu završio je u Pločama, a potom u Splitu Školu za primijenjenu umjetnost, Odjel za kiparstvo. Pedagošku akademiju – likovni odgoj i povijest umjetnosti završio je u Splitu, a danas radi kao redovni profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu, na Odsjeku za konzervaciju – restauraciju.

Sveznalica 7400xXpx

Izložba ‘Neretvanske konobe’ otvorena je povodom 600. obljetnice prvoga pisanoga spomena Metkovića. Organizator je Ustanova za kulturu i sport Metković, u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu, a pod pokroviteljstvom Grada Metkovića. Svi koji žele pogledati izložbu, mogu to napraviti u Galeriji GKS-a do 29. lipnja.

NAJAVA

Predstava ‘Dekorater’ u GKS-u Metković

Objavljeno prije

U Gradskome kulturnom središtu Metković u ponedjeljak, 11. prosinca s početkom u 20 sati na rasporedu je predstava ‘Dekorater’.

Ujedinjene snage Gavelle, Kerempuha i HNK-a u komediji odgovaraju zašto se upada u ljubavni trokut i kako se iz njega izvući. Autor predstave je Donald Churchill, a pod redateljskom palicom Nine Kleflin izvode je Ksenija Pajić, Ines Bojanić i Goran Grgić.

Cijena ulaznice je 8 eura, a možete ih kupiti u Gradskome kulturnom središtu Metković svakim radnim danom u vremenu od 9 do 13 sati ili uoči predstave.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

O predstavi

Udana žena Maša (Ksenija Pajić) i oženjen muškarac su u nedozvoljenoj ljubavnoj vezi. Jasna (Ines Bojanić), zakonita žena muškarca u nevjeri, saznaje za tu vezu, želi je zaustaviti i osvetiti se mužu za nevjeru. Nenajavljeno dolazi na vrata svoje suparnice, razgovara s njom te joj zaprijeti  kako će doći ponovno kada se njezin muž vrati s puta pa će mu sve otkriti o vezi njezinog muža i njegove žene. U Mašinom stanu zatičemo Valtera (Goran Grgić), dekoratera, soboslikara, inače glumca bez posla koji predlaže Maši da pronađe nekoga tko će ispred Jasne odglumiti njezinog muža jer Jasna ne zna kako on izgleda. Maša predlaže Valteru da on odglumi njezinog muža kada se pojavi Jasna. On na to pristaje, ali nakon nekoliko uvjeta koje Maša prihvaća. U nizu zanimljivih obrata razvija se se sjajna kazališna predstava koja vas neće ostaviti ravnodušnim. Hrvatski nacionalni dramski prvak Goran Grgić  i dvije ponajbolje hrvatske glumice, snagom glumačke imaginacije i sugestivnosti, prizvat će vas svijetu umjetnosti u kojem ćete prepoznati susjeda, znanca, susjedu, znanicu, a možda i sebe.

Sveznalica 7400xXpx

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Nedjelja 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije