Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

LJETNA SCENA

Donellijevi akvareli ‘Neretvanske konobe’ izloženi u GKS-u

Objavljeno prije

Foto: Metković.hr

Na Ljetnoj sceni GKS-a Metković u srijedu je otvorena izložba akvarela ‘Neretvanske konobe’ autora Ive Donellija.

Uz Donellija, na otvorenju izložbe su govorile ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč te ravnateljica Prirodoslovnoga muzeja Metković Ivana Baće.

Donelli se metkovskoj publici predstavio motivima neretvanskih konoba, a kako je u predgovoru napisala Barbara Gaj, i ova izložba nadovezuje se na niz prethodnih čija raznorodna tematika ima jednu poveznicu – privrženost umjetnika rodnome kraju koji je za Donellija nepresušni izvor slikarskoga nadahnuća.

 „Mogli bismo reći da postoje svije strane ovog umjetnika; jedna naklonjena materičnosti kamena i oblikovanju skulpture, a druga mekša, pikturalna koja je privržena slikanju i njegovanju crteža. Iako njegovi akvarelni radovi predstavljaju zaseban opus, spoj ove dvije umjetničke osobnosti je vidljiv kroz bogatstvo teksturalnih kvaliteta u prikazima zidova, drvenih vrata i detalja izrađenih od metala kroz vrlo zahtjevnu i delikatnu tehniku akvarela. Donellijevi prizori konoba djeluju naslikani velikom lakoćom, premda je poznato kako akvarel ne trpi dorađivanja i zahtijeva slikanje u jednom dahu. Bilježenje detalja koji su nadahnuli umjetnika ih likovno uobliči, održavajući i svojevrsnu nostalgiju prema prošlim vremenima. Promatrajući i prolazeći pored starih konoba, Donelli kistom transponira na papir bogatstvo tradicije i ljepotu svakodnevnih predmeta u njihovoj nesavršenosti“, napisala je Barbara Gaj u predgovoru kataloga izložbe.

Ivo Donelli rođen je u Metkoviću 1954. godine. Osnovnu školu završio je u Pločama, a potom u Splitu Školu za primijenjenu umjetnost, Odjel za kiparstvo. Pedagošku akademiju – likovni odgoj i povijest umjetnosti završio je u Splitu, a danas radi kao redovni profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu, na Odsjeku za konzervaciju – restauraciju.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Izložba ‘Neretvanske konobe’ otvorena je povodom 600. obljetnice prvoga pisanoga spomena Metkovića. Organizator je Ustanova za kulturu i sport Metković, u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu, a pod pokroviteljstvom Grada Metkovića. Svi koji žele pogledati izložbu, mogu to napraviti u Galeriji GKS-a do 29. lipnja.

GRADSKA KNJIŽNICA METKOVIĆ

Zoran Žmirić predstavio svoj novi roman ‘Hotel Wartburg’

Objavljeno prije

U Gradskoj knjižnici Metković večeras je održana promocija romana „Hotel Wartburg“ autora Zorana Žmirića – hrvatskoga kolumnista, glazbenika, zaljubljenika u strip i fotografiju te nagrađivanoga književnika čija su djela prevedena na više svjetskih jezika.

Uz autora, roman, ali i život te karijeru poznatoga hrvatskoga književnika, predstavila je ravnateljica Gradske knjižnice Metković Vesna Vidović.

Radnja romana prati djetinjstvo i mladost dječaka u Rijeci i ljetovanja na Vlaci (kod Opuzena), od kraja sedamdesetih godina u jednoj ‘naizgled običnoj obitelji, nesretnoj na svoj način’. Kroz radnju, pisac nas vodi automobilom marke Wartburg koji predstavlja lajtmotiv na sjećanja kroz sazrijevanje glavnog junaka i njegova odnosa s ocem. Jednostavnost izražavanja glavnog junaka daje mu određenu dozu ozbiljnosti koja će za posljedicu u čitatelju izazvati osjećaj težine u prsima, gorčine koja prati glavnog lika sve dok ne odluči oprostiti. Sebi, a i drugima.

Zoran Žmirić, književnik, kolumnist i glazbenik, do sada je objavio zbirke priča Kazalište sjena, Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man, Putovanje desnom hemisferom i Kaleidoskop; kronologiju riječkog rocka (1979.-2009.) Riječke rock himne; zbirku pjesama Zapisano metkom te romane: Blockbuster, Snoputnik i Pacijent iz sobe 19.

Dobitnik je „Književnog pera“ za najbolju knjigu godine 2009./2010. za Blockbuster koju dodjeljuje Hrvatsko književno društvo, Godišnje nagrade Grada Rijeke u 2011. za stvaralački rad i posebna dostignuća u području kulture tijekom 2010. godine te pobjednik natječaja za super kratku priču CeKaPe-a. Roman Pacijent iz sobe 19 ušao je u finalni izbor za nagradu Tportala za najbolji roman 2019., a iste godine pri dodjeli nagrade “Fran Galović” osvojio je najveći broj glasova čitatelja.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije