Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

62. FESTIVAL HRVATSKIH KAZALIŠNIH AMATERA

Damir Dado Kozarić i Elza Glučina nominirani za najbolju glavnu mušku ulogu i najbolju sporednu žensku ulogu

Objavljeno prije

Proglašenjem festivalskih nominacija i nagrada u nedjelju 29. svibnja 2022. godine u Vodicama završeno je 62. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a na kojem je, kao najstarija amaterska družina Festivala, sudjelovalo Metkovsko amatersko kazalište s predstavom Drug lovac.

Prosudbeno povjerenstvo koje je pratilo sve predstave djelovalo je u tročlanom sastavu: dr. sc. Dubravka Crnojević-Carić, glumica, redateljica i teatrologinja, Gordana Ostović, dramatičarka i kazališna kritičarka i Igor Ružić, kazališni kritičar nije imalo nimalo lagan zadatak između 20 predstava i više od 300 glumaca izabrati one najbolje.

Iako se naši MAK-ovci nisi okitili glavnim nagradama, osvojili su velike simpatije publike, a dvoje glumaca amatera Metkovskog amaterskog kazališta  nominirano je u dvije kategorije  čime  su imali čast biti odabrani među troje najboljih. Damir (Dado) Kozarić svoju nominaciju za najbolju glavnu mušku ulogu zaslužio je impresivnom izvedbom uloge dr. Draženka Mandića Mane, a  za vrlo zapaženu ulogu služavke Ljubice u kategoriji najbolje sporedne ženske uloge nominirana je izvrsna Elza Glučina.

U šest festivalskih dana, raspoređenih u dva vikenda (20. – 22. 5. te 27. – 29. 5.) vodička je publika imala priliku pogledati predstave različitih žanrova, poetika, tema i poruka te uživati u radosti igre najboljih hrvatskih amaterskih kazališnih skupina.

Ulazak na repertoar Festivala i nominacije u prestižnim kategorijama dokaz je kvalitetnog i predanog rada naših glumaca amatera  koji su pod redateljskog palicom uglednog hrvatskog redatelja Radovana Marčića pokazali da im je mjesto među najboljima.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nakon dvije odigrane predstave u ožujku, metkovska publika imat će priliku predstavu Drug lovac pogledati  još jednom u sklopu Metkovskog kulturnog ljeta 7. srpnja 2022. godine.

GRADSKA KNJIŽNICA METKOVIĆ

Zoran Žmirić predstavio svoj novi roman ‘Hotel Wartburg’

Objavljeno prije

U Gradskoj knjižnici Metković večeras je održana promocija romana „Hotel Wartburg“ autora Zorana Žmirića – hrvatskoga kolumnista, glazbenika, zaljubljenika u strip i fotografiju te nagrađivanoga književnika čija su djela prevedena na više svjetskih jezika.

Uz autora, roman, ali i život te karijeru poznatoga hrvatskoga književnika, predstavila je ravnateljica Gradske knjižnice Metković Vesna Vidović.

Radnja romana prati djetinjstvo i mladost dječaka u Rijeci i ljetovanja na Vlaci (kod Opuzena), od kraja sedamdesetih godina u jednoj ‘naizgled običnoj obitelji, nesretnoj na svoj način’. Kroz radnju, pisac nas vodi automobilom marke Wartburg koji predstavlja lajtmotiv na sjećanja kroz sazrijevanje glavnog junaka i njegova odnosa s ocem. Jednostavnost izražavanja glavnog junaka daje mu određenu dozu ozbiljnosti koja će za posljedicu u čitatelju izazvati osjećaj težine u prsima, gorčine koja prati glavnog lika sve dok ne odluči oprostiti. Sebi, a i drugima.

Zoran Žmirić, književnik, kolumnist i glazbenik, do sada je objavio zbirke priča Kazalište sjena, Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man, Putovanje desnom hemisferom i Kaleidoskop; kronologiju riječkog rocka (1979.-2009.) Riječke rock himne; zbirku pjesama Zapisano metkom te romane: Blockbuster, Snoputnik i Pacijent iz sobe 19.

Dobitnik je „Književnog pera“ za najbolju knjigu godine 2009./2010. za Blockbuster koju dodjeljuje Hrvatsko književno društvo, Godišnje nagrade Grada Rijeke u 2011. za stvaralački rad i posebna dostignuća u području kulture tijekom 2010. godine te pobjednik natječaja za super kratku priču CeKaPe-a. Roman Pacijent iz sobe 19 ušao je u finalni izbor za nagradu Tportala za najbolji roman 2019., a iste godine pri dodjeli nagrade “Fran Galović” osvojio je najveći broj glasova čitatelja.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije