Ostanimo u kontaktu

FOLKLOR

Članice KUD-a Metković pjevale pred svjetskom glazbenom obrazovnom elitom

Objavljeno prije

KUD Metković, Harmonija disonance (1)

Foto: metkovic.hr

Članice ženske vokalne skupina KUD-a Metković nastupile su 8. i 9. studenoga u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Prvo su kao gošće nastupile na koncertu ansambla Harmonija disonance, što ga čine studentice Akademije čiji je mentor dr. sc. Joško Ćaleta, hrvatski etnomuzikolog, glazbenik i skupljač hrvatskoga tradicijskoga glazbenoga narodnog blaga.

Naše su folklorašice samostalno otpjevale nekoliko neretvanskih napjeva, a nakon što su im se u Na Neretvu misečina pala pridružile članice ansambla Harmonija disonance i poljička pučka pjevačica Marija Prelas, dvoranom se prolomio dugotrajan pljesak.

Zagrebačka Muzička akademija bila je od 9. do 11. studenoga domaćinom 44. Kongresa i Generalne skupštine Europske udruge konzervatorija, muzičkih akademija i visokih škola za glazbu, AEC-a, pri čemu se u Zagrebu okupilo oko 350 sudionika, profesora, dekana i rektora srodnih umjetničkih visokoškolskih institucija iz Europe, Azije, Amerike, Afrike i Australije. Našim je folklorašicama, Divni Dragović, Pauli Miličević, Kristini Roglić, Romani Gabrić, Julijani Dominiković, Anđelini Jerković, Tini Puhalović i Ani Volarević, pripala iznimna čast da pred njima nastupe 9. studenoga, u sklopu koncerta na kojemu su još nastupile članice ansambla Harmonija disonance, Marija Prelas, Stipe Jelić, Jure Miloš i Iko Šućur.

Inače, u zagrebačkoj Knjižnici Medveščak postavljena je tematska izložba Enciklopedija znanja o nakitu, koja se bavi nakitom nastalom na hrvatskim povijesnim prostorima. Slikom i riječju prikazani su najljepši i najvrjedniji ukrasni predmeti iz hrvatske kulturne baštine, a među izlošcima je i fotografija iz knjige prof. Radojke Bagur Nošnja u delti Neretve kroz stoljeća, na kojoj je nekadašnja članica KUD-a Metković.

preneseno s metkovic.hr

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije