Ostanimo u kontaktu

METKOVSKO LJETO

Akademik Luko Paljetak predstavio ‘Sabrane pjesme I. – VI.’ u galeriji GKS-a

Objavljeno prije

Ogranak Matice Hrvatske u Metkoviću organizirao je predstavljanje Sabranih pjesama I. – VI. akademika Luka Paljetka u galeriji Gradskog kulturnog središta.

Sabrane pjesme su predstavili Zoran Bošković, Božidar Lovrić, Tonko Maroević te sam autor Luko Paljetak.  U glazbenom programu sudjelovao je Darko Matičević.

Ovo kapitalno djelo objavljeno je povodom 75. obljetnice života akademika Luka Paljetka u šest svezaka koje su uredili Tonko Maroević i Anamarija Paljetak, a suradnik je bio Darko Matičević. U svakom svesku nalaze se prethodno objavljene zbirke od 1968. do 2017. godine dok su u 6. svesku zbirke haiku pjesama, Pjesme iz grafičko-pjesničkih mapa i art knjiga i Pjesme u prozi.

U Sabranim pjesmama nisu objavljeni stihovi objavljivani u književnim časopisima i drugim listovima. Ukupno svih šest knjiga opseže 3728 stranica.

GALERIJA GKS-A

Otvorena izložba ‘Vremeplov 1956. – 2019.’ o povijesti Područne škole Prud

Objavljeno prije

Sinoć je u galeriji GKS-a otvorena izložba Vremeplov 1956. – 2019. koju su pripremili učenici Područne škole Prud sa svojom učiteljicom Danijelom Tutavac.

Izložbu su prigodnim riječima otvorili ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Zrinka Mijoč, ravnateljica OŠ don Mihovila Pavlinovića Žana Dodig i autorica izložbe, učiteljica razredne nastave Danijela Tutavac. Moderatorica programa bila je Ivana Vatović.

Izložba koja je pripremana godinu dana sadrži vrijedne dokumente od osnutka Područne škole Prud 1956. godine pa do današnjih dana. Izloženo je 37 fotografija, službeni dokument o osnutku škole, brojne svjedodžbe učenika iz 2. polovine 20. stoljeća, popis broja učenika i djelatnika prema poznatim podacima, pločicu za pisanje s pisaljkom koja se koristila na nastavi 50-ih godina prošlog stoljeća (veličine današnjeg tableta), učeničke knjižice te osobne predmete učenika, poput pernica, tintarnice, udžbenika i bilježnica iz 60-ih godina koje su njihove obitelji sačuvale kao uspomenu.

Izložbi su nazočili brojni posjetitelji: sadašnji i bivši učenici Područne škole Prud i njihovi roditelji, veliki broj nekadašnjih učitelja Škole, učitelji OŠ don Mihovila Pavlinovića te predstavnici Grada i gradskih medija. Njih je autorica ovoga projekta – izložbe, učiteljica razredne nastave Danijela Tutavac, zadržala na druženju uz domjenak koji je priređen u predvorju GKS-a. Izložbi je nazočila i zamjenica župana Žaklina Marević, koja je kao učiteljica jedno vrijeme radila u Područnoj školi Prud.

Izložbu u galeriji GKS-a možete posjetiti do 18. studenoga 2019. godine.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije