Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
ICE PRO 1200
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 1200×300
PIVAC 2 1200×300

KULTURA

Prijave na natječaj za tematsku izložbu: “Hrvatska tradicijska baština”

Objavljeno prije

hrsk

Hrvatski sabor kulture u suradnji s KUD-om Metković poziva likovne umjetnike – amatere (članove likovnih udruga/sekcija) da se prijave na natječaj za sudjelovanje na tematskoj izložbi pod nazivom „Hrvatska tradicijska baština“, koja će biti postavljena u galeriji Gradskog kulturnog središta Metković, od 22. do 30. svibnja ove godine u okviru jubilarne 30. smotre folklora „Na Neretvu misečina pala“.

Smotra folklora “Na Neretvu misečina pala” je smotra folklornih tradicijskih plesova i napjeva s popratnim radionicama i izložbama koja se već punih 30 godina održava u Metkoviću, u organizaciji KUD-a Metković i Gradskog kulturnog središta Metković. Ove godine smotru će obogatiti tematska izložba najboljih amaterskih likovnih stvaratelja čiji će radovi biti odabrani odlukom Prosudbenog povjerenstva.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

 

UVJETI NATJEČAJA

RENT-A-CAR M 740
  1. Prijaviti se mogu neprofesionalni likovni umjetnici – članovi likovnih udruga/sekcija.
  2. Na natječaj se primaju samo tematski radovi (crteži, slike, skulpture) na zadanu temu: „Hrvatska tradicijska baština“ (prikaz folklornih motiva i narodnih običaja, tradicijskih plesova, narodnih nošnji, zavičajnih tradicijskih motiva i sl.)
  3. Snimljene fotografije likovnih radova (do 3 rada po autoru) na zadanu temu potrebno je dostaviti svojim likovnim udrugama elektronskim putem. Potom svaka likovna udruga odabire najbolje radove za natječaj, koje najkasnije do 5. travnja 2014. elektronskim putem dostavlja Hrvatskom saboru kulture na e-mail adresu: kazaliste@hrsk.hr
  4. Sve fotografije likovnih radova koje se elektronskim putem dostavljaju matičnim likovnim udrugama i Hrvatskom saboru kulture trebaju biti kvalitetno snimljene (JPG formata, veličine 1 do 3 MB) te sadržavati ime i prezime autora, a u e-mailu u kojem se šalje fotografija likovnoga rada obavezno treba navesti: ime, prezime, broj telefona, adresu i e-mail adresu autora, naziv likovnoga djela, tehniku, godinu nastanka i dimenzije u cm., te naziv matične udruge te ime, prezime i kontakt predsjednika udruge. Radovi bez navedenih podataka neće biti uzeti u obzir.

Prosudbeno povjerenstvo od pristiglih će radova odabrati radove za izložbu, a rezultati natječaja bit će objavljeni na mrežnim stranicama Hrvatskoga sabora kulture do 25. travnja 2014.

Dodatne obavijesti možete pronaći na web stranici Hrvatskoga sabora kulture: www.hrsk.hr

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

RENT-A-CAR M 740

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije