Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

NOVI ZAKON, NOVA PRAVILA

O dodjeli zemljišta u Neretvi odlučivat će Zagreb

Objavljeno prije

zemljisteGradske vlasti Opuzena nisu na temelju raspisanog natječaja o dodjeli državnih parcela poljoprivrednog zemljišta dodijelile “pripadajućih” dva hektara plodne neretvanske zemlje branitelju iz Kule Norinske samo stoga što nije bio nastanjen na gradskom području Opuzena.

Takva obrazloženja i sudbine uopće nisu bile rijetko obrazloženje nadležne natječajne Komisije koja, međutim, ne samo da takve argumente neće moći koristiti u obrazloženju ishoda natječaja, nego o dodjeli “državnih parcela” neće moći ni odlučivati.

Promjenom zakona o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem, nadležnost nad tim parcelama s gradova i općina prebačena je na Agenciju za poljoprivredno zemljište koja bi ubuduće o svim dodjelama trebala odlučivati iz Zagreba gdje je sjedište Agencije.
Prema novom zakonu prednost kod višegodišnjeg zakupa imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, registrirani obrti u kojima zaposlene osobe plaćaju mirovinsko i zdravstveno osiguranje te poreze državi. Naime, novi zakon više ne navodi prednost domicilnom stanovništvu ili pak hrvatskim braniteljima, što je do sada bio slučaj. Tako se raspolaganje državnim hektarima korjenito mijenja.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U gradu Opuzenu je koliko-toliko sređeno stanje i zakup traje još tri godine, nakon čega bi trebala uslijediti nova podjela, dok je natječaj za gradsko područje Metkovića poništen te je sve vraćeno na početak.

Nisu puno odmakli ni grad Ploče te općina Zažablje, gdje također vlada nered s državnim parcelama. Istodobno se općina Kula Norinska spori s gradom Opuzenom oko nadležnosti nad državnim poljoprivrednim zemljištem na lokaciji Luka.

Prenosi Stanislav Soldo za Slobodnu Dalmaciju

ČISTOĆA METKOVIĆ

Potpisan ugovor za izgradnje kompostane Metković

Objavljeno prije

Ugovor za projekt izgradnje kompostane Metković potpisali su danas direktor Čistoće Metković Tomislav Jakić te predstavnici tvrtki izvođača radova, Texo gradnja d.o.o. i Trag d.o.o., Pero Račić i Valento Šutalo, a uz nazočnost gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana.

Ukupna vrijednost investicije je 24 milijuna kuna, pri čemu je Čistoća Metković dobila 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova. Vrijednost radova je 16 milijuna kn, a planirani rok završetka je 18 mjeseci.

Lokacija kompostane bit će u Vrbovcima, na čestici površine 1.8 ha, a njezinom izgradnjom osigurat će se infrastruktura potrebna za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada, što će doprinijeti unaprjeđenju sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području Grada Metkovića.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na postrojenju za obradu biootpada obrađivat će se biootpad sakupljen na području gradova Metkovića i Opuzena te susjednih općina Kula Norinska i Zažablje. Dodatno će se na kompostanu dovoziti i biootpad od proizvodnje voća i povrća koji će se preuzimati od poslovnih subjekata, a rješavat će se i dugogodišnji problem otpadne mandarine koja se trenutno odlaže na neprimjerene načine.

– Izgradnjom kompostane Grad Metković će zaokružiti sustav održivoga gospodarenja otpadom, u koji smo u protekle četiri godine uložili znatna sredstva te napore. Važno je napomenuti kako smo u sustav održivoga gospodarenja otpadom uložili 43,7 milijuna kn, a od čega nam je 26,2 milijuna sufinancirano iz različitih fondova. Kroz projekt ‘Učimo gospodariti otpadom’ proveli smo edukaciju građana, nabavili smo 8680 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koje su u fazi isporuke krajnjim korisnicima, nabavili smo dva nova vozila specijalizirana za odvojeno prikupljanje otpadom, a u tijeku je i izgradnja sortirnice te nadvišenja odlagališta otpada na Dubravici, – istaknuo je gradonačelnik Dalibor Milan.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije