Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

NADBISKUP BARIŠIĆ ČESTITAO IZBORNIKU BABIĆU I RUKOMETNIM REPREZENTATIVCIMA

Neretva je uvijek bila plodna sredina vrsnih rukometnih virtuoza, istaknuo je msgr. Barišić

Objavljeno prije

Nadbiskup msgr. Marin Barišić

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uputio je izborniku Željku Babiću, njegovom stručnom timu i svim igračima Hrvatske rukometne reprezentacije čestitku na osvojenoj brončanoj medalji na Europskom prvenstvu u Poljskoj.

Sveznalica 7400xXpx

U čestitci nadbiskup ističe kako je izbornik Babić s pomlađenom reprezentacijom postigao neočekivani uspjeh kojemu se raduju svi građani Lijepe naše. „Čestitam Vam na razradi i primjeni onog temeljnog ljudskog pravila ‘Ora et labora’, a koje u Vašem stručnom, športskom prijevodu, gospodine Izborniče, glasi ‘Igraj, moli i vjeruj!’ S ovim geslom ohrabrili ste i sve one koji ne prate šport, ali se svakodnevno susreću s tolikim izazovima i poteškoćama na polju svoga života. I u rezultatskom porazu pobjeđivala je Vaša vjera i nada da se može bolje uz geslo ‘Treniraj, moli i vjeruj!’ Neka Vas ono prati na putu prema još većem sjaju Olimpijskih igara i Svjetskog prvenstva“, stoji u čestitci.

Na kraju čestitke mons. Barišić je spomenuo Neretvu, rodni kraj izbornika Babića i svoj rodni kraj naglašavajući da je Neretva uvijek bila plodna sredina vrsnih rukometnih virtuoza. „Kad iz bogatog rasadnika izniknu novi, Ćavar, Goluža, Dominiković, Obrvan, Kaleb, Jurković, Čupić… i mnogi drugi, bit će još svjetlijih odličja, zasluženog ponosa i radosnog slavlja svih krajeva Lijepe naše“.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Sveznalica 7400xXpx

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije