Ostanimo u kontaktu
LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
GAZ Benz 1200x400px

DOBRI DUH KB 'SVETOG DUHA'

Metkovac Mladen Bušić primio Nagradu Grada Zagreba

Objavljeno prije

Mladen Bušić, Nagrada Grada Zagreba

U povodu Dana Grada Zagreba, u Staroj gradskoj vijećnici na Gornjemu gradu održana je Svečana sjednica zagrebačke Gradske skupštine na kojoj je Istraživačkome timu Projekta Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba Klinike za očne bolesti Medicinskoga fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Kliničke bolnice Sveti Duh pod ravnanjem Mladena Bušića i Mirjane Bjeloš svečano uručena Nagrada Grada Zagreba.

Istraživački tim Klinike, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, te uz potporu Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, kroz tri je godine, od rujna 2011. do lipnja 2014. godine, u vrtićima Grada Zagreba proveo najveći svjetski projekt iz dječje oftalmologije, Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba, pod ravnanjem glavnog istraživača prof. dr. sc. Mladena Bušića, prim. dr. med. i izvršne voditeljice doc. dr. sc. Mirjane Bjeloš, dr. med. Projekt je obuhvatio oko 16.000 četverogodišnjaka u svih 60 vrtića u vlasništvu Grada Zagreba i 11 privatnih vrtića na preko 200 lokacija. Projekt ima na svjetskoj razini jedinstven protokol, registriran u najvećoj svjetskoj bazi kliničkih istraživanja, National Institute of Health, ClinicalTrials.gov Identifier NCT01430247. Time se Republika Hrvatska, tada samo svojom glavnim gradom, svrstala među tek desetak najrazvijenijih država svijeta koje imaju slične projekte pretežito na nacionalnoj razini.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Cilj Projekta bio je na znanstveno utemeljenim rezultatima ukazati na značajnost problema i uspješno rješavanje ambliopije u Zagrebu te predložiti univerzalni model koji bi bio u funkciji nacionalnoga skrininga. Bilo je to ujedno i prvo prospektivno istraživanje prevalencije ambliopije u Republici Hrvatskoj. Temeljem rezultata Projekta prevalencija ambliopije u Zagrebu je čak 8%, odnosno, prevedeno na cjelokupnu populaciju Republike Hrvatske, u njoj danas živi više od 300.000 slabovidnih osoba, koje to nisu trebale biti da su imale jednostavan skrining vidne oštrine u svome ranom djetinjstvu.

Vođeni idejom stvaranja zdravoga društva, te da se radi o pregledu s ciljem redukcije preventabilnog gubitka vida, Istraživački tim Klinike predložio je Ministarstvu zdravlja Republike Hrvatske univerzalni model koji bi bio u funkciji nacionalnogaskrininga. Temeljem navedenoga, Odlukom ministra zdravlja Republike Hrvatske od 1. lipnja 2015. godine probir na slabovidnost postao je obvezatan i dostupan svoj djeci Republike Hrvatske. Time je Projekt svojim rezultatima praktično svrstao Republiku Hrvatsku u sam svjetski vrh provođenja preventivne politike očuvanja zdravlja, ne samo djece već prospektivno i cjelokupne populacije.

Sveznalica 7400xXpx

Vijest donosi metkovic.hr

 

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Sveznalica 7400xXpx

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači -kutija 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije