Ostanimo u kontaktu

DVOSTRUKO FINANCIRANJE

Kreditiranje projekata od strane HBOR-a, a koji se financiraju iz EU fondova

Objavljeno prije

hbor

Pitanje je dali je moguća kumulacija potpora, odnosno dvostruko financiranje projekata koji se financiraju iz različitih programa EU fondova, a kreditiraju djelom kreditima HBOR-a koji imaju elemente potpore? Evo u nastavaku pitanja, ali i odgovora HBOR-a:

Da li poduzetnik za sufinanciranje projekta može tražiti kredit HBOR-a sa subvencioniranom kamatnom stopom?

Kako prema Programu potpora i Uputama za prijavitelje, kumulacija nije dozvoljena, projekt nije moguće sufinancirati kreditom HBOR-a sa subvencioniranom kamatnom stopom.

Programi kreditiranja za investicije Nova proizvodnja, Gospodarstvo i Turizam:

 • ulaganje u nove tehnologije i certificiranje proizvoda i usluga;
 • ulaganje u modernizaciju proizvodnje, nove tehnologije, pokretanje novih proizvodnja, širenje postojećeg poslovanja i izgradnju novih proizvođačkih kapaciteta
 • unapređenje smještajne ponude (hoteli, aparthoteli, pansioni, hosteli, turistička naselja, kampovi i sl.) te povećanje prepoznatljive hrvatske flote malih obiteljskih „plovećih hotela“

– Rok otplate od 12 do 17 godina, ovisno o programu kreditiranja
– Vlastito učešće investitora u pravilu do 25%, kredit HBOR-a 75%
– Moguće je odobrenje kredita uz opću kamatnu stopu temeljena na referentnoj koja ne sadrži potporu

Financiranje bez dodjele državne potpore na osnovi opće kamatne stope je moguće ali je kamata viša.

Primjer – Mali poduzetnik ulaže u izgradnju hotela ukupne vrijednosti 20 mil kuna. Cjelokupni projekt je apliciran prema darovnici EU (svi opravdani troškovi planirani su kao temelj za odobrenje darovnice u iznosu 60% – najviši iznos regionalne potpore)

 • Poslovna banka je ocijenila klijenta s kreditnim rangom jak i kolateralizacijom (ocjenom instrumenta osiguranja) normalna (primjerena i kvalitetna)
 • Rok otplate kredita: 14 godina + 3 godine počeka
 • Kamatna stopa HBOR-a:
  – sukladno trenutnim uvjetima programa kreditiranja iznosi 3% godišnje – sadrži potporu
  – opća kamatna stopa temeljena na referentnoj kamatnoj stopi iznosi 3,24% – ne sadrži potporu
 • Ukoliko bi poslovna banka ocijenila klijenta s kreditnim rangom
 • Zadovoljavajudi i kolateralizacija normalna opda kamatna stopa iznosila bi 4,69%
 • Slab i kolateralizacija normalna opda kamatna stopa iznosila bi 6,49%

Financiranje projekta s dvije faze

Primjer – Mali poduzetnik ulaže u izgradnju hotela ukupne vrijednosti 40 mil kuna. Dio projekta (npr 20 mil kuna) aplicira prema darovnici EU ( 20 mil kuna opravdanih troškova planirani su kao temelj za odobrenje darovnice u iznosu 60% – najviši iznos regionalne potpore) dok dio projekta nede biti temelj za darovnicu:

Opcija 1. – dva izvora financiranja/dva ugovora o kreditu

 • 20 mil kuna planiranih kao opravdani troškovi financirati uz komercaijalne uvjete poslovne banke
 • Preostalih 20 mil kuna aplicirati prema HBOR-u (dakle postoje različiti opravdani troškovi) te HBOR može dodijeliti kamatnu stopu koja u sebi sadrži elemente potpore

Opcija 2. – jedan izvor financiranja/jedan ugovor o kreditu

 • HBOR odobrava jedan kredit ali uz dvije kreditne partije
 • Prva kreditna partija uz kamatnu stopu temeljenu na opdoj kamatnoj stopi
 • Druga kreditna partija uz kamatnu stopu s elementima državne potpore
 • HBOR kreditira i preuzima rizik do 50% iznosa ukupnog kredita
 • Poslovna banka kreditira i preuzima rizik najmanje 50% iznosa ukupnog kredita
 • Osiguranje povrata kredita uobičajenim instrumentima osiguranja i u istom redu namirenja HBOR-a i poslovne banke
 • Najniži iznos izravnog kredita HBOR-a je 9 milijuna kuna
 • Kamatna stopa ukupnog kredita je ponderirani prosjek kamatnih stopa izravnog kredita HBOR-a i kredita poslovne banke
 • Kreditiranje se provodi putem postojedih kreditnih programa

Dokumentacija: Javni poziv HBOR-a, izvor: Adria bonus.

HRVATSKA AGENCIJA ZA MALO GOSPODARSTVO, INOVACIJE I INVESTICIJE

HAMAG-BICRO kroz BOND lokalnim poduzetnicima olakšava poslovanje

Objavljeno prije

ZAGREB, 17. rujna 2019. – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavila je na završnoj konferenciji rezultate pilot-projekta BOND – Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) koji je pokrenut 2017. godine s ciljem okupljanja različitih vrsta poduzetničkih potpornih institucija na jednom mjestu, kako bi se malim i srednjim poduzetnicima olakšao pristup informacijama. Konačni cilj projekta bio je razviti standardizirane visokokvalitetne usluge poduzetničkih potpornih institucija koje će biti regionalno ravnomjerno rasprostranjene. Kroz projekt BOND nastoje se smanjiti razlike u regijama i svim poduzetnicima u Hrvatskoj pod jednakim uvjetima olakšati pristup poslovnim znanjima, vještinama i informacijama ključnim za rast i razvoj poslovanja.

Konferenciju je pozdravnim obraćanjem svečano otvorila Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta izjavivši: „Na području cijele zemlje trenutno djeluje 177 verificiranih poduzetničkih potpornih institucija koje je Vlada Republike Hrvatske iz državnog proračuna do sada sufinancirala s više od 60 milijuna kuna. Dodatnih gotovo milijun kuna Ministarstvo je kroz projekte i programe Europske unije dodijelilo jedinicama lokalne uprave i samouprave za razvoj istih. Njihova je uloga da mikro, malim i srednjim poduzetnicima pruže svu potrebnu savjetničku pomoć i potporu pri osnivanju novih poduzeća, ali i olakšavanju poslovanja postojećih poduzeća.“.

Potom se prisutnima obratio Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a: „Kako bismo svim poduzetnicima omogućili jednostavniji i brži pristup informacijama, HAMAG-BICRO je kroz projekt BOND odlučio decentralizirati svoje usluge, odnosno osigurati personalizirani pristup svakom malom poduzetniku dolaskom u njihove lokalne sredine te upoznavanjem s njihovim izazovima i prilikama. Nedavno smo otvorili prve dvije ispostave HAMAG-BICRO-a u Čakovcu i Antunovcu. Na ovaj način, HAMAG-BICRO će moći izbliza osjetiti poduzetnički puls lokalne sredine, njihove svakodnevne nedoumice, ali i prilike.“

Uspostavljene pilot-usluge kroz Mrežu BOND uključuju standardizaciju usluge savjetovanja poduzetnika početnika, decentralizaciju usluga HAMAG-BICRO-a, mrežu mentora za poduzetnike, dijagnostičke alate za procjenu inovativnosti poduzetnika i podrški PPI-ima u savjetovanju na području društvenog poduzetništva. U rad Mreže BOND trenutno je uključeno 58 poduzetničkih potpornih institucija, čijih je 300 zaposlenika sudjelovalo na besplatnim specijalističkim edukacijama.

„Osim uspostavljenih pet pilot-usluga za poduzetnike, značajan rezultat ovog projekta su i specijalističke edukacije koje je BOND tim unutar HAMAG-BICRO-a organizirao tijekom protekla tri mjeseca za predstavnike poduzetničkih potpornih institucija iz cijele Hrvatske. Kroz edukacije su obuhvaćena znanja potrebna svakom poduzetniku – od organizacije rada nabave, proizvodnje, digitalnog marketinga, istraživanja tržišta i analize potrošača pa sve do naprednog financijskog izvještavanja, upravljanja rastućom tvrtkom, strateškog poslovnog planiranja i unaprjeđenja poslovnih procesa.“, nadodao je Ante-Janko Bobetko, član Uprave HAMAG-BICRO-a.

Rezultate projekta, uspostavljenih pet pilot-usluga prezentirala je Tamara Sarvaš, ravnateljica Sektora za za razvoj i podršku korisnicima. Potom se ispred poduzetničkih potpornih institucija prisutnima obratio Ivan Plačko, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Tijekom projekta BOND sudjelovali smo na nizu specijalističkih edukacija na kojima su naši djelatnici dobili mogućnost stjecanja novih znanja i vještina koje će moći iskoristiti prilikom savjetovanja poduzetnika oko niza ključnih pitanja važnih za pozicioniranje i rast na tržištu. Kroz ovaj projekt poduzetničke potporne institucije dobile su mogućnost da, osim novih znanja i usavršavanja konzultantskih vještina u dijelu posla koji je usmjeren direktno na rad s poduzetnicima, standardiziraju sve svoje usluge, a nekoliko njih i specijaliziraju te na taj način unaprijede i ekonomiziraju operativne procese unutar samog PPI-a“, istaknula je Marijana Puljas iz Dubrovačke razvojne agencije DURA.

U okviru projekta BOND oformljena je i službena internetska stranica projekta https://bond-hrvatska.hr/. Nastavak projekta očekuje se krajem ove godine. Od osnutka Mreže, mnoge poduzetničke potporne institucije izrazile su želju za učlanjenjem. Ukupna vrijednost projekta je 7.012.151,60 kuna i u cijelosti je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Za više informacija, molimo Vas da nam se obratite na mail helena.madunic@hamagbicro.hr

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije