Ostanimo u kontaktu
Taslak d.o.o. LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl3
GAZ Benz 1200x400px

POREZ NA ŠTEDNJU

Koliko novca morate imati na banci da vam Linić naplati porez

Objavljeno prije

stednja

Građani koji godišnje “uberu” do 12 tisuća kuna od štednje koju drže u bankama nejvjerojatnije neće državi plaćati porez na štednju. Istaknuo je to pomoćnik ministra financija Boris Lalovac gostujući u emisiji Hrvatskog radija ‘Poslovni tjedan’.

Lalovac je pojasnio da će se kod izrade zakona o porezu na štednju voditi računa kolike su porezne olakšice kod ostalih oblika dohotka, primjerice, dividendu gdje se porez ne plaća na godišnji iznos od 12 tisuća kuna. Uz kamatu na štednju od tri posto to bi, potvrdio je Lalovac, značilo da građani koji imaju štednju od najmanje 400 tisuća kuna neće plaćati porez na zaradu od kamata.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Porez niži nego u većini europskih zemalja

Ukoliko bi to doista bilo tako to znači, pojašnjava Novi list, da se porez na zaradu od kamata na štednju ne bi plaćao na štednju u iznosu od 71 prosječne neto plaće u Hrvatskoj, odnosno na štednju koja je gotovo jednaka šestogodišnjoj prosječnoj zaradi u Hrvatskoj.

Za godišnji prihod od kamata veći od 12 tisuća kuna plaćat će se porez od 12 posto, što je zapravo niže nego u većini europskih zemalja gdje se taj porez plaća po kamati od 15 pa čak do 30 posto. Tako bi primjerice građani koji imaju milijun kuna štednje, uz kamatu od 2,5 posto, godišnje imali prihod od kamata od 25 tisuća kuna, ali bi porez, kad se odbije neoporezivi dio od 12 posto, plaćali na 13 tisuća kuna.

Sveznalica 7400xXpx

Na milijun kuna 1.560 kuna poreza na zaradu od kamata

Uz stopu od 12 posto to znači da bi se na štednju od milijun kuna, uz kamatu od 2,5 posto godišnje državi platilo 1.560 kuna poreza na zaradu od kamata na štednju. Građani koji imaju štednju od primjerice pet milijuna kuna, državi bi platili nešto više od 13 i pol tisuća kuna poreza. Iako se na prvi pogled te brojke ne čine impresivne, naši sugovornici napominju da je naplata ovog poreza jednostavna, da banka državi samo transferira obračunati porez, te da praktički nema troška porezne administracije.

Piše: Moj-posao.net

POTPORE VRIJEDNE 490,6 MILIJUNA EURA

Započelo ovogodišnje podnošenje Jedinstvenog zahtjeva za izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjere ruralnog razvoja

Objavljeno prije

Od ponedjeljka, 6. ožujka 2023. godine do 15. svibnja 2023. godine u podružnicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju može se podnijeti Jedinstveni zahtjev za izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjere ruralnog razvoja za 2023. godinu.

Svoj zahtjev korisnici mogu samostalno popuniti u AGRONET-u, nakon čega isti moraju isprintati, vlastoručno potpisati te poštom ili osobno dostaviti u podružnicu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (dalje u tekstu Agencija za plaćanja). Jedinstveni zahtjev je moguće podnijeti i elektronički, uz elektronički potpis. Poljoprivrednicima će u 2023. godini za provedbu mjera i intervencija iz ovoga Pravilnika biti na raspolaganju ukupno 490,6 milijuna eura.

Pravilnikom o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023. godinu propisuje se provedba intervencija proizvodno nevezanih izravnih plaćanja i proizvodno vezanih izravnih plaćanja iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027., IAKS mjera ruralnog razvoja i mjera državne potpore za iznimno osjetljive sektore iz Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za 2023. godinu.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Svim poljoprivrednicima kod ispunjavanja Jedinstvenog zahtjeva pomoć će pružati djelatnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede (bivša Savjetodavna služba), Agencije za plaćanja i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Popis savjetnika Ministarstva poljoprivrede za pomoć pri ispunjavanja Jedinstvenog zahtjeva po županijama nalazi se na poveznici, kao i kontakti svih podružnica Agencije za plaćanja.

Sveznalica 7400xXpx

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači -kutija 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px
BK RELAKS 300px

Najčitanije