Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

POLICIJA IH PRATILA DULJE RAZDOBLJE

Sudac istrage odredio zatvor za švercere migranata, među njima otac i sin iz Metkovića

Objavljeno prije

Foto: Ilustracija

Na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Metkoviću, sudac istrage dubrovačkog Županijskog suda odredio je četvorici hrvatskih državljana iz Metkovića, Imotskog i Omiša istražni zatvor u trajanju do 30 dana zbog osnovane sumnje da su počinili produljeno kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici EU ili potpisnici Schengenskog sporazuma. Oni se sumnjiče da su sudjelovali u ilegalnom i organiziranom prebacivanju najmanje 50 stranih državljana iz susjedne države Bosne i Hercegovine u našu zemlju na područje Metkovića i Imotskog te dalje ka Splitu i Zadru, iako nema sumnje su znali kako te osobe uopće ne ispunjavaju stroge zakonske uvjete za ulazak i boravak u Republici Hrvatskoj.

Navedena četvorka je, kako smo doznali, dio od ukupno deset osoba koje su osumnjičene za počinjenje spomenutog kaznenog djela ”šverca migranata”, a zanimljivo je kako se među njima nalaze otac (57) i sin (24) iz Metkovića, piše Dubrovački vjesnik.

Sudac istrage je zbog navedenog kaznenog djela istražni zatvor prvotno odredio za oca, te još dvije, već osuđivane osobe: umirovljenika (54) iz Imotskog i autolimara (54) iz Omiša. Nakon par dana uhićen je i sin te je po istom osnovu sudac istrage i njemu odredio istražni zatvor.

Sveznalica 7400xXpx

Kako Dubrovački doznaje, opsežno kriminalističko istraživanje koje je trajalo tijekom višemjesečnog vremenskog razdoblja, obuhvaćalo je i uz ishođeni sudski nalog dozvoljeno, tajno praćenje telefonskih razgovora sudionika te organizirane grupe. Sudionici su stari od 19 do 57 godina, a policijski službenici te inspektori Kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske su, u suradnji s kolegama iz PU splitsko-dalmatinske, tijekom te istrage prikupili materijalne dokaze i utvrdili počinjenje većeg broja kaznenih djela protuzakonitog ulaska i boravka kineskih i turskih državljana na području naše zemlje.

Prikupljeni dokazi obuhvaćaju ne samo transkripte tijekom razdoblja od lipnja do studenog ove godine tajno snimljenih telefonskih razgovora, nego i geografske karte te fotografije prelaska granice kao i zapisnike o pretrazi obiteljskih domova i drugih prostorija te potvrde o tijekom istrage brojnim privremeno oduzetim predmetima u vlasništvu osumnjičenih i pritvorenih osoba. Zbog dugotrajnog počinjenja kaznenog djela, sudac istrage je zaključio da su ispoljili dodatnu kriminalnu volju i želju ka vršenju tih kaznenih djela i to isključivo radi stjecanja protupravne imovinske koristi. Istražni zatvor im je određen zbog mogućnosti bijega i ponavljanja istog kaznenog djela, ali i stoga što nisu ispunjeni uvjeti za zamjenu istražnog zatvora koji je, kako smo uspjeli doznati iz obrazloženja sudskog rješenja o istražnom zatvoru, ”jedina prikladna mjera otklonu mogućnosti ponavljanja tog i sličnih kaznenih djela”.

Istražni zatvor za osumnjičenog sina prvookrivljenog protiv kojeg se, inače, vodi kazneni postupak zbog upućene prijetnje drugoj osobi, nužan je i zbog nužnog ispitivanja svjedoka na koje bi osumnjičeni pomagači ilegalnog prelaska granice, u slučaju boravka na slobodi, mogli utjecati te ometati pravosudni istražni postupak. Također, sumnja se da je sin pri počinjenju beskrupulozno koristio kockarske dugove policijskog službenika kojem je posudio novac za njihov povrat. Za uzvrat je, osnovano se sumnja, tog policajca za povrat duga angažirao da za njega, u najmanje pet navrata, prevozi ilegalne migrante s teritorija Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, što dodatno ukazuje na njegovu izrazitu bezobzirnost i visok stupanj kriminalne volje.

Piše Ahmet Kalajdžić / Dubrovački vjesnik

 

PU DUBROVAČKO-NERETVANSKA

Obavljajući posao blagajnika pronevjerio novac

Novac koji mu je povjeren zadržao je za sebe, umjesto da ga položi na žiro račun trgovačkog društva u kojem je bio zaposlen

Objavljeno prije

Foto: Ilustracija

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske 56-godišnjak je osumnjičen za kazneno djelo pronevjere.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičeni, kao zaposlenik trgovačkog društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, tijekom 2021. godine prisvojio 2.485,20 eura.

Obavljajući poslove blagajnika, odgovoran za preuzimanje i evidentiranje gotovinskih uplata i isplata društva, te polaganja novca na žiro račun, za sebe je zadržao dio novca koji mu je povjeren u radu od strane poslodavca.

Sveznalica 7400xXpx

Protiv osumnjičenog slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije