Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

POLICIJA IH PRATILA DULJE RAZDOBLJE

Sudac istrage odredio zatvor za švercere migranata, među njima otac i sin iz Metkovića

Objavljeno prije

Foto: Ilustracija

Na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Metkoviću, sudac istrage dubrovačkog Županijskog suda odredio je četvorici hrvatskih državljana iz Metkovića, Imotskog i Omiša istražni zatvor u trajanju do 30 dana zbog osnovane sumnje da su počinili produljeno kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici EU ili potpisnici Schengenskog sporazuma. Oni se sumnjiče da su sudjelovali u ilegalnom i organiziranom prebacivanju najmanje 50 stranih državljana iz susjedne države Bosne i Hercegovine u našu zemlju na područje Metkovića i Imotskog te dalje ka Splitu i Zadru, iako nema sumnje su znali kako te osobe uopće ne ispunjavaju stroge zakonske uvjete za ulazak i boravak u Republici Hrvatskoj.

Navedena četvorka je, kako smo doznali, dio od ukupno deset osoba koje su osumnjičene za počinjenje spomenutog kaznenog djela ”šverca migranata”, a zanimljivo je kako se među njima nalaze otac (57) i sin (24) iz Metkovića, piše Dubrovački vjesnik.

Sveznalica 7400xXpx

Sudac istrage je zbog navedenog kaznenog djela istražni zatvor prvotno odredio za oca, te još dvije, već osuđivane osobe: umirovljenika (54) iz Imotskog i autolimara (54) iz Omiša. Nakon par dana uhićen je i sin te je po istom osnovu sudac istrage i njemu odredio istražni zatvor.

Kako Dubrovački doznaje, opsežno kriminalističko istraživanje koje je trajalo tijekom višemjesečnog vremenskog razdoblja, obuhvaćalo je i uz ishođeni sudski nalog dozvoljeno, tajno praćenje telefonskih razgovora sudionika te organizirane grupe. Sudionici su stari od 19 do 57 godina, a policijski službenici te inspektori Kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske su, u suradnji s kolegama iz PU splitsko-dalmatinske, tijekom te istrage prikupili materijalne dokaze i utvrdili počinjenje većeg broja kaznenih djela protuzakonitog ulaska i boravka kineskih i turskih državljana na području naše zemlje.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Prikupljeni dokazi obuhvaćaju ne samo transkripte tijekom razdoblja od lipnja do studenog ove godine tajno snimljenih telefonskih razgovora, nego i geografske karte te fotografije prelaska granice kao i zapisnike o pretrazi obiteljskih domova i drugih prostorija te potvrde o tijekom istrage brojnim privremeno oduzetim predmetima u vlasništvu osumnjičenih i pritvorenih osoba. Zbog dugotrajnog počinjenja kaznenog djela, sudac istrage je zaključio da su ispoljili dodatnu kriminalnu volju i želju ka vršenju tih kaznenih djela i to isključivo radi stjecanja protupravne imovinske koristi. Istražni zatvor im je određen zbog mogućnosti bijega i ponavljanja istog kaznenog djela, ali i stoga što nisu ispunjeni uvjeti za zamjenu istražnog zatvora koji je, kako smo uspjeli doznati iz obrazloženja sudskog rješenja o istražnom zatvoru, ”jedina prikladna mjera otklonu mogućnosti ponavljanja tog i sličnih kaznenih djela”.

Istražni zatvor za osumnjičenog sina prvookrivljenog protiv kojeg se, inače, vodi kazneni postupak zbog upućene prijetnje drugoj osobi, nužan je i zbog nužnog ispitivanja svjedoka na koje bi osumnjičeni pomagači ilegalnog prelaska granice, u slučaju boravka na slobodi, mogli utjecati te ometati pravosudni istražni postupak. Također, sumnja se da je sin pri počinjenju beskrupulozno koristio kockarske dugove policijskog službenika kojem je posudio novac za njihov povrat. Za uzvrat je, osnovano se sumnja, tog policajca za povrat duga angažirao da za njega, u najmanje pet navrata, prevozi ilegalne migrante s teritorija Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, što dodatno ukazuje na njegovu izrazitu bezobzirnost i visok stupanj kriminalne volje.

Piše Ahmet Kalajdžić / Dubrovački vjesnik

 

UBOJSTVO U ROGOTINU

Lovri Šunjiću i Mariu Umičeviću po 17 godina zatvora!

Objavljeno prije

Presudom Vijeća Županijskog suda u Dubrovniku Mario Umičević (43) iz Metkovića i Lovre Šunjić (42) iz Rogotina, koje je dubrovačko Županijsko državno odvjetništvo teretilo za počinjeno ubojstvo Igora Talijančića (29), proglašeni su krivima i osuđeni na vremenske kazne, svaki na po 17 godina zatvora!

Vijeće je zaključilo kako je tijekom dokaznog postupka potvrđena optužnica ŽDO Dubrovnik i da je utvrđeno kako su 17. rujna 2020. godine u vrijeme između 15,45-17 sati, u stanu obiteljske kuće koja je vlasništvo Dunje Šunjić, Lovrine majke, dogovorno i zajednički, suoptuženici više puta Talijančića udarili tupotvrdim i oštrim predmetima u glavu i vrat.

Sveznalica 7400xXpx

Talijančić je na taj način zadobio teške i po život opasne ozljede: penetralnu ranu glave uz prijelom svoda lubanje, ozljedu mozga, prijelom šestog i sedmog vratnog kralješka i tri ubodne rane vrata uslijed kojih je Talijančić preminuo na mjestu događaja.

Za navedeno kazneno djelo predviđena je kazna zatvora u rasponu 5-20 godina, ali je uzevši u obzir brojne otegotne okolnosti: način počinjenja, agresivnost, ispoljeni visoki stupanj kriminalne volje sud i činjenicu da je ubijen mladi čovjek u naponu životne snage, sud pri odmjeravanju kazne odmjerio svaki od dokaza te kao olakotnu okolnost uzeo samo utvrđenu smanjenu ubrojivost, nakon čega je odredio svakom po 17 godina zatvora.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Sud je osuđenim ubojicama produljio istražni zatvor, a ubrzo će, kao i njihovi branitelji dobiti pismeni izrijek presude s obrazloženjem nakon čega će u roku 15 dana na izrečenu vremensku kaznu imati pravo žalbe Visokom kaznenom sudu RH. U presudu će im se, kao već odsluženi dio kazne, priznati vrijeme koje su proveli u istražnom zatvoru: Umičeviću od 18. rujna 2020. do 20. svibnja 2022. godine te od 28. srpnja nadalje, a Šunjiću od 17. svibnja 2020. do 20. svibnja 2022. godine te od 3. kolovoza ove godine nadalje.

Umičeviću je, prema nalazu psihijatrijskog vještačenja, izrečena i sigurnosna mjera obaveznog liječenja od ovisnosti o drogama, koja mjera može trajati maksimalno tri godine, a obojica su djelimice oslobođena naknade troška kaznenog postupka. Ipak, po pravomoćnosti presude obvezni su u roku 15 dana platiti sudski paušal od po 2.000 kuna.

Početkom pravosudnog kaznenog postupka Umičević i Šunjić su se prvo branili šutnjom, a potom i aktivno te su tijekom obrane relativno vješto pokušali za ubojstvo optužiti nepoznatu, tajanstvenu ”treću osobu”, ali im sudsko vijeće nije povjerovalo zaključivši da su im tvrdnje u mnogim detaljima nelogične, proturječne i usmjerene isključivo ka otklanjanju kaznene odgovornosti.

Po izricanju presude predsjednik vijeća, sudac Pero Miloglav je u kratkim crtama obrazložio presudu i ukazao na utvrđene nelogičnosti te ono što je nedvojbeno utvrđeno. Posebno je naglasio činjenicu da je tijelo ubijenog Talijančića više sati bilo u kući u kojoj su bili i oni, ali nitko od njih nije pozvao policiju ni Hitnu pomoć, niti su bilo koga obavijestili.

Također, Šunjić je u obrani detaljno govorio o nebitnim stvarima, a o bitnima samo ovlaš. Ukazao je i na pronađena tekstilna vlakna na okrivljenima, na nelogičnosti u tvrdnjama kako s ubijenim nisu ni kavu popili, a drugi put ističu da su se više puta nalazili u Šunjićevom apartmanu. Tijekom obrazlaganja je čak opomenuo okrivljenike da se ne okreću nego da ga pozorno prate dok argumentira izrečenu presudu o kojoj će se, uskoro, očitovati njihovi branitelji.

Umičevića su branili poznati dubrovački odvjetnici Gašpar Lujak i Dragan Pištalo, a Šunjića njighov dubrovački kolega odvjetnik Ivan Ljubičić. Izricanju presude nazočio je i županijski državni odvjetnik Damir Jasprica te opunomoćenica oštećene Dunje Babić, odvjetnica Vedrana Belin.

Izvor: Dubrovački vjesnik
Foto: Božo Radić/Cropix

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije