Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PALJENJE KOROVA IZMAKLO KONTROLI

Po neslužbenim saznanjima, požar kod Vida izazvala ženska osoba – prijeti joj do pet godina zatvora

Objavljeno prije

Požar koji je u petak poslijepodne planuo u močvari nedaleko od naselja Vida izazvan je ljudskom nepažnjom.

Policija je dovršila kriminalističko istraživanje te se osnovano sumnja da je požar prouzročila ženska osoba grubom nepažnjom dok je spaljivala korov. Vatra joj je izmaknula kontroli te se nošena jakom burom najprije proširila po močvari da bi u petak predvečer prešla cestu na predjelu Gaj gdje je izgorjela borova šuma i makija – neslužbeno doznaje Dubrovački vjesnik.

Prema prvim procjenama izgorjelo je oko 140 hektara trstike i šaša te više od tri hektara borove šume.

Osumnjičena ženska osoba tereti se da je iz nehaja počinila dva kaznena dijela. Prvo kazneno djelo je iz članka 215. Kaznenog zakona RH, “Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom”, kojim je propisano da će se onaj tko požarom, poplavom, eksplozivom, otrovom ili otrovnim plinom, ionizirajućim zračenjem, motornom silom, električnom ili drugom energijom ili kakvom općeopasnom radnjom ili općeopasnim sredstvom izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili za imovinu većeg opsega, kaznit kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Drugo kazneno djelo je uništenje zaštićenih prirodnih vrijednosti, kojim je propisano da će se onaj tko protivno propisima uništi ili izazove znatno propadanje staništa zaštićene svojte životinja, biljaka ili gljiva, ili uništi ili izazove znatno propadanje stanišnog tipa, kaznit kaznom zatvora do tri godine.

Požari u močvari nisu nikakva neobična pojava u dolini Neretve. Čim zapuše bura neodgovorni pojedinci, piromani ili krivolovci pale trstiku i šaš pa se često zna dogoditi da močvara gori i po nekoliko dana.

Ekolozi i zaštitari prirode drže da je šteta nakon požara nemjerljiva za ptičji svijet delte Neretve, koji je ugrožen i bez požara, a vatra bi ga mogla potpuno uništiti, jer neodgovorni pojedinci zapale na stotine hektara trstike i šaša u dolini Neretve, koja je zaštićena Naturom 2000 i Ramsarskom konvencijom – piše Dubrovački vjesnik.

 

PP METKOVIĆ

Temeljem krivotvorene darovnice napravio put

U krivotvorenoj darovnici je naveo kako darovnica služi općem dobru naroda

Objavljeno prije

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Metković 79-godišnjak je osumnjičen za kazneno djelo krivotvorenja isprave.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičeni tijekom 2020./2021. g. izradio lažnu darovnicu u tuđe ime, kojom se njemu daruju parcele zemlje u svrhu probijanja puta prema Rujnici.

Potom je osumnjičeni probio i asfaltirao put, koji dijelom prelazi preko darovanih parcela zemlje, a dijelom preko zemlje koja je u vlasništvu Republike Hrvatske.

Temeljem tako izrađene lažne darovnice osumnjičeni je branio drugim osobama prolaz navedenim putem, polažući na njega apsolutno pravo.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Zbog počinjenog kazneno djela krivotvorenja isprave policija je protiv osumnjičenog 79-godišnjaka podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Metkoviću.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije