Ostanimo u kontaktu

VINOGRADARI ZADOVOLJNI

U Pojezerju očekuju berićetnu berbu grožđa

Objavljeno prije

Na području krškog polja Jezera na području općine Pojezerje, te gradova Vrgorca i Ploča, ove jeseni na oko 11 milijuna čokota vinove loze raznih sorti, ubrat će se između 40 i 45 milijuna kilograma grožđa. Riječ je o najvećem cjelovitom vinogorju u Dalmaciji i stanovništvu koje najveći dio svojih prihoda ostvaruje prodajom grožđa, ali  i preradom za vlastite potrebe i tržište.

U razgovoru s proizvođačima i načelnikom općine Pojezerje Borislavom Dominikovićem doznajemo da je ovogodišnja kvaliteta zrna iznimne kakvoće, uključujući i količinu sladora. Unatoč visokim temperaturama urod nije značajnije smanjen, a raduje i činjenica da se nisu pojavile nikakve bolesti vinove loze.

Obrađuju se i vinogradi na području Crnog vira, koji su nekada bili u vlasništvu PODUH-a, a kasnije „Vrgorke“ i drugih, iako ne u cijelosti.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Važno je također pitanje gdje će i kako proizvođači prodavati tržišne viškove.

Kako sada stvari stoje, oni će prevoziti grožđe na tržnice u Dalmaciji i šire ili poznatim kupcima do njihovih kuća, a brojni kupci najavljuju dolazak u Pojezerje gdje će kupovati grožđe na licu mjesta.

Što se cijena tiče, očekuje se početna otkupna cijena od najmanje pet kuna po kilogramu, ovisno o sortimentu. Naravno, za određene sortimente cijene će rasti.

I ove godine proizvođače grožđa u Pojezerju zabrinjava potencijalna mogućnost uvoza grožđa iz zemalja u okruženju, što je godinama stalna pojava i to upravo za vrijeme berbe u našim krajevima.

CENTAR ZA KARIJERE MLADIH

Savjetnica župana Žaklina Marević na otvorenju EXPO smotre visokoobrazovnih institucija

Objavljeno prije

Savjetnica župana Žaklina Marević nazočila je u ponedjeljak u Dubrovniku EXPO smotri visokoobrazovnih institucija u sklopu koje će srednjoškolci iz Dubrovačko- neretvanske županije kao i njihovi vršnjaci iz Splitsko – dalmatinske županije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine dobiti priliku upoznati se s brojnim visokoobrazovnim institucijama, tvrtkama i drugim sudionicima, a sve kako bi se što bolje pripremili za tržište rada.

Savjetnica Marević ovom je prilikom istaknula kako je raduje što su, uz dubrovačke, na događaj stigli i učenici iz drugih županija, ali i zemalja.

”Ova suradnja znači puno svima nama, posebno mladima za razvijanje što bolje i kvalitetnije budućnosti”, napomenula je ona.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Više od 1500 maturanata kroz dva dana imat će priliku upoznati se s programima Visokog učilišta Algebra, RIT Croatia, Zagrebačke škole ekonomije i managementa, Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Dubrovniku, University Collegea Aspira, Sveučilišta VERN’, Hrvatskog katoličkog sveučilište, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagreb, Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Učilišta Profokus.

Srednjoškolcima će se u formi izlagača i panelista predstaviti i Predstavništvo Europske komisije u RH, a naglasak će staviti na Konferenciju o budućnosti Europe i programe za mlade.

Smotra se održava u organizaciji Centra za karijere mladih Dubrovnik.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije