Ostanimo u kontaktu

MATURANT IZ METKOVIĆA UPAO NA HARVARD

Godinu pauzira zbog korone, ali zato pokreće zanimljiv projekt

Objavljeno prije

Ova, 2020. godina, ostat će zapamćena po mnogočemu, uglavnom i ne baš lijepom. No, maturant Gimnazije Metković, Nikola Jurković itekako ima razloga za veselje i slavlje. Godine rada, truda i učenja isplatile su mu se, a rezultat svega upis je na jedno od najprestižnijih svjetskih sveučilišta, Sveučilište Harvard. Akademsku godinu će pauzirati zbog epidemije, ali zato pokreće zanimljiv projekt kroz koji će nastojati pomoći budućim maturantima oko upisa na američka sveučilišta.

Vrlo mali broj hrvatskih učenika školovanje nakon srednje odlučuje nastaviti na nekom od inozemnih sveučilišta, a još manje njih uspije ‘upasti’ na neko od prestižnih svjetskih sveučilišta. Jedan od njih je Nikola Jurković, sada već bivši maturant Gimnazije Metković.

Upao na treće najbolje sveučilište na svijetu

Nikola će studirati na Harvardu, trećem najboljem svjetskom sveučilištu prema Times Higher Education ljestvici.

– Znao sam da će mi cijeli život biti žao ako barem ne pokušam. Neki fakulteti su bolji od drugih, i ne vidim zašto bi mi geografska lokacija trebala ograničavati izbor fakulteta. Osim toga, studij u Americi otvara puno više vrata od studija u Hrvatskoj. Odlučio sam ciljati na što bolje moguće, pa što bude, bude, započinje svoju priču Nikola.

Ovaj metkovski izvrsnik tijekom školovanja je sudjelovao na brojnim školskim i županijskim natjecanjima u znanju. Najozbiljnije se, kaže, natjecao na fizici, iz koje je sudjelovao na dva državna natjecanja i Europskoj olimpijadi. Sudjelovao je i na državnom iz logike te nekoliko hackathona.

A na državnoj maturi ostvario je izvrsne rezultate – pisao je više razine obveznih predmeta i Fiziku. Iz Hrvatskog je dobio vrlo dobar, a na ostalim ispitima imao je po svega tri ili četiri. No odličan rezultat na maturi nije bio odlučujuć za upis Harvarda – hrvatska državna matura se niti ne uzima u obzir prilikom rangiranja kandidata.

– Proces za Harvard je isti kao za većinu boljih američkih fakulteta. Početkom školske godine sam pisao standardizirane testove i ispit iz engleskog jezika. Od standardiziranih testova sam pisao ACT (opći test) i SAT Subject Test-ove (izborne predmete) iz fizike i više razine matematike. Do Nove godine sam poslao prijave za fakultete. U siječnju sam se prijavio za fakultetske stipendije, u veljači odradio intervjue i u ožujku dobio rezultate. Važan dio prijave činio je inženjerski portfolio, gdje sam dokumentirao razne projekte na kojima sam radio u gimnazijskoj STEM grupi Acervatio. Sve je bilo gotovo prije mature, tako da nije utjecala na upise. Samo sam ju trebao proći da bih službeno dovršio srednjoškolsko obrazovanje, pojašnjava nam Nikola.

Godinu pauzira zbog epidemije

Na prvoj godini još neće morati birati studijski smjer, to dolazi tek kasnije. Nikola veli da još nije siguran u kojem će smjeru poći, ali glavni su mu interesi fizika i strojarstvo, posebice u kontekstu svemirske industrije.

Iako je na Harvard upao prije više mjeseci, u SAD još uvijek ne seli. Odlučio je, zbog trenutnih epidemioloških okolnosti, pauzirati godinu, a prepričao nam je i kako će otprilike izgledati njegov studentski život ondje.

– Zbog koronavirusa sam imao izbor odraditi cijelu godinu online od kuće ili pauzirati jednu godinu. Odlučio sam pauzirati, tako da ću sljedeću jesen u Ameriku. Ove godine mi je bila ponuđena puna stipendija s džeparcem i pokrivenim avionskim kartama, što znači da bi mi troškovi bili manji na Harvardu nego da sam odlučio studirati u Hrvatskoj. Skoro svi studenti žive na kampusu, i ja ću, ako se pandemija smanji do tada, biti jedan od njih. U prvoj godini živi se u domu za brucoše i jede se u Annenbergu, menzi koju često uspoređuju s Great Hall-om iz Harry Pottera. Iznutra izgleda kao katedrala. Već oduvijek volim putovati, i puno najljepših sjećanja imam iz putovanja u kojima sam sretao ljude iz drugih krajeva svijeta. Nedostajat će mi dolina Neretve, ali ipak jedva čekam otići, ističe Nikola.

Pokreće zanimljiv projekt na YouTubeu

Čitav proces prijave na strana sveučilišta možda je upravo najveća ‘prepreka’ zbog koje se mnogi ni ne odvažuju na studiranje u inozemstvu. Zbog toga je Nikola odlučio pomoći budućim maturantima u razjašnjavanju nedoumica oko prijave na američke fakultete. Kako drugačije – nego putem video tutorijala na YouTubeu.

– Kada sam se prijavljivao, išao sam direktno u nepoznato. Nisam imao pojma kako izgledaju upisi, i tijekom većine procesa mi nije nitko pomagao. Imam osjećaj da je većini, kao i meni prije godinu dana, proces upisa na američke fakultete potpuno nepoznat, i da ne znaju gdje početi. Odlučio sam napraviti te videe da se to ne bi ponovilo, i da budući maturanti imaju mjesto gdje mogu lako dobiti odgovore na pitanja bez potrebe kontaktiranja savjetnika. Nisu tu da bi zamijenili savjetnike, nego da budu prvi korak u razumijevanju procesa. Planiram za sada napraviti pet videa o upisima, i trenutno radim na trećem, koji je o samim prijavama krajem prvog polugodišta. Za animaciju koristim Manim, koji je izradio Grant Sanderson. Imao sam krajem upisa lijepo iskustvo s EducationUSA (BiH jer mi je Mostar bliži od Zagreba), koji pružaju besplatno savjetovanje, i definitivno bih preporučio da im se javite ako razmišljate o upisima, savjetuje Nikola.

A za sve one koji požele upisati neko od ponajboljih svjetskih sveučilišta, ali ih je možda strah dalekog i nepoznatog, Nikola ima poruku:

– Ne bojte se, i ne ograničavajte se! Ako želite na što bolji fakultet, onda preporučujem da se pokušate prijaviti na američke. Na svjetskim ljestvicama poretka pogledajte koji su najbolji, otiđite na njihove web stranice i proučite sviđaju li vam se. Možda se sada čini čudno i nepoznato, ali prije godinu dana sam ja bio točno u istoj poziciji kao vi. Razmislite o šansama upadanja, dobitku i ulaganju procesa upisa, pa izračunajte sami jeli isplativo. Ako na upise gledate kao okladu, to može biti najbolja oklada koju ćete napraviti u životu. Ako imate pitanja, bacite pogled na moje videe, pošaljite mi e-mail ili se javite savjetniku. Sretno!, poručuje Nikola

Piše: Srednja.hr

SEZONA BERBE U VRIJEME PANDEMIJE

Služba za epidemiologiju ZZJZ DNŽ na zahtjev Povjerenstva za mandarine donijela preporuke za sprječavanje širenja koronavirusa

Objavljeno prije

Na zahtjev Povjerenstva za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije, Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uz konzultacije sa Službom za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo donijela je Epidemiološke preporuke u sprečavanju širenja COVID 19 infekcije u sezoni berbe mandarina kojima su propisane sve mjere zaštite za vrijeme rada kako na otvorenom tako i u zatvorenim prostorima.

Uzimajući sve specifičnosti rada u sezoni berbe mandarina osnovna podjela rada bila bi rad na otvorenom na plantažama i rad u zatvorenim prostorima u otkupnim centrima.

Zajedničke preporuke

Informirati sve djelatnike o svim mjerama koje se provode u cilju sprečavanja širenja COVID 19 infekcije i pravilnom ponašanju i mjerama zaštite.

Osobe sa simptomima, oboljele osobe i osobe u samoizolaciji ne mogu sudjelovati u nikakvim aktivnostima.

Ako se prije ili u trenutku obavljanja rada osoba razboli/razvije/primijeti simptome, osoba ne dolazi ili prekida rad i ostaje/odlazi doma i telefonski se javlja izabranom liječniku radi procjene daljnjeg postupka.

Voditi dnevnu evidenciju svih radnika (ime i prezime, datum rođenja  i broj mob, tel)

Rad na otvorenom (plantaže mandarina)

Pridržavati se osnovnih higijenskih navika prilikom berbe (pranje ruku, fizička distanca) i što je sve   navedeno u prilogu pod  nazivom „Opće mjere zaštite“

Rad u zatvorenom prostoru (sortirnice)

Budući da se radi o zatvorenom prostoru gdje boravi veći broj osoba  i gdje tijekom rada neminovno dolazi  do bliskoga kontakta rizik od mogućeg nastanka i širenja bolesti je teško izbjeći. Kako bi donekle smanjili taj rizik preporučamo:

 • Pri dolasku radnika mjerenje tjelesne temperature bezkontaktnim toplomjerom
 • Osobe sa temp.  37,2 °C  i više stupnjeva  taj dan se  ne uključuju u radni proces
 • Na vidljivom mjestu, nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima ili postaviti informacije sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite
 • Na ulazu i na više radnih mjesta u prostoru potrebno je osigurati dozatore s dezinfekcijskim sredstvima na bazi alkohola ne manjoj od 70 %  uz istaknutu obavijest obveze dezinfekcije ruku pri dolasku i tijekom rada
 • Osigurati radnu odjeću zaposlenicima – robu koja se lako pere i glača
 • Za rad u zatvorenom prostoru na svim radilištima obvezno je nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa. Maske mogu biti jednokratne ili višekratne (platnene koje se pravilno održavaju- peru)
 • Nošenje maske i na otvorenom ako se ne može održati razmak među ljudima/bliski kontakt zbog prirode aktivnosti
 • Nošenje rukavica (nije obvezno) ali se može  preporučiti s time da se redovito dezinficiraju ruke nakon skidanja
 • Izbjegavati kada je to moguće tijekom rada veća grupiranja osoba . Održavati  fizičku udaljenost  od najmanje 2 metra
 • Ako je moguće organizirati rad u više smjena s time da između smjena bude stanka u trajanju od najmanje od pola sata koja će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju prostora
 • Poštivati osnovne higijenske navike (prilikom higijene ruku, kašljanja/kihanja. Upute navedene u prilogu)
 • Čaše,  posuđe  i druge predmete prilikom pauze za objed ne treba dijeliti s drugim osobama
 • Pokušati stvoriti uvjete prozračivanja prostora  (korištenje klimatizacijskih uređaja i grijanja u zatvorenim prostorima potrebno je što više izbjegavati)
 • Potrebno je osigurati učestalije čišćenje, dezinficiranje i prozračivanje sanitarnih čvorova. Osoblju koje koristi toalet potrebno je omogućiti odgovarajuću higijenu i dezinfekciju ruku

Nastavi čitati
NEXTBIKE 300x250px
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije