Ostanimo u kontaktu

NATJECANJE U KUVANJU RAŠTIKE I SUVA MESA

‘Đal dike Gonaj’ pobjednik druge Raštikijade u Vidu

Objavljeno prije

II. Raštikijada

Pred više stotina posjetitelja, u organizaciji Udruge mladih Vid u suradnji s Ivicom Brnasom, na Naronitanskom trgu ispred Arheološkog muzeja Narona održana je II. Raštikijada, natjecanje u kuvanju raštike i suva mesa.

Ove godine je sudjelovalo 16 ekipa, a zbog gripe koja hara ovih dana 10 ih je otkazalo kao i dvije klape koje su trebale zagrijati atmosferu. Vrijedni natjecatelji pripremali su raštiku sa suvim mesom, najčešće sa pancetom, suvim svinjskim nogicama, rebrima, uz što se na meniju mogla naći gotovo sva domaća spiza, od kruva ispod sačure, kukuruznog kruha, divenica, domaćih kobasica, žmara, sira iz mišine, pancete i umbule, slanih srdela, suvih smokava i sve to uz vrhunska domaća vina.

Zbrajanjem ocjena žirija proglašeni su pobjednici, pa je tako prvo mjesto pripalo skupini Ðal dike Gonaj, drugo je, s detaljem zaostatka, osvojila skupina pod nazivom Dva debila i Šumska vila, koju su činili 85.-godišnja baka Slavka sa unucima kojima je pomagala i baka Mara (Slavkina sestra), dok je treće mjesto pripalo Udruzi Prijatelj iz Metkovića.

Pored natjecateljskog kuhanja kuvala se i posebna raštika, pripremale su je sestre Manda i Pera, a koja se prodavala po cijeni od 5 kuna po porciji, čiji prihod je išao u humanitarne svrhe. Prvotno je bilo planirano da prihod ide za teško stradalog Pava Hađija iz Dubrovnika, no u međuvremenu organizatori akcije “SVI ZA PAVA” pozvali su da se na Raštikijadi umjesto za Pava skuplja novac za liječenje Hrvoja Raguža, trinaestogodišnjaka iz Opuzena koji je imao srčani i moždani udar, čija posljedica je trajno oštećenje mozga. Iz Udruge mladih Vid su nam javili da je odaziv bio više nego odličan i da su prodajom kuvane raštike skupili 4.400 kuna.

Više fotografija pogledajte na stranici vid.hr.

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije