Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ZAJEDNIŠTVOM DO BOLJIH TURISTIČKIH REZULTATA

Metković se ne može oslanjati samo na izletnički turizam

Objavljeno prije

Unatoč tomu što je broj dolazaka i noćenja gostiju u Metkoviću tijekom prošle godine bio veći nego prethodne godine, ne možemo se oteti dojmu da su u osmišljavanju turističkih sadržaja potrebni veliki zaokreti, a sve u cilju poboljšanja te gospodarske grane i bržeg zapošljavanja nezaposlenih radnika.

Metković je od davnih vremena uglavnom bio tranzitno turističko središte u kojemu su ugostitelji putnicima iz turističkih autobusa uvijek osiguravali osvježavajuće napitke, a nekima i objede.

Vremenom se i to promijenilo, pa su počela ugovaranja za dolazak izletničkih autobusa na foto-saffari izlete, na berbu mandarina i druge gradske i neretvanske manifestacije uključujući i konzumaciju neretvanskih delicija te obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U novije vrijeme pojačane su aktivnosti Turističke zajednice koja sudjeluje u promoviranju turističke ponude na europskom prostoru kako bi se uvećao broj dolazaka i noćenja na destinaciji Metković.

Najveći broj dolazaka i noćenja domaćih i inozmenih gostiju odnosi se na velike domaće i međunarodne manifestacije poput Maratona lađa, Smotre folklora i pripreme veslača uoči važnih sportskih natjecanja, te neke druge.

Temeljno je stoga pitanje kako privući turiste za dugotrajniji boravak u Metkoviću , kako bi domaći ugostitelji i agencije ostvarili kakav-takav prihod.

Možda su projekti ‘riječni kruzeri‘, ciklo-turizam, vinske staze, atletski maratoni, Maraton lađa, lov i ribolov, pripreme veslača i slični projekti, nukleusi svestranijeg i dohodovnijeg turističkog razvoja grada Metkovića s tim da se poveća broj smještajnih jedinica.

Stanovnici neretvanskih naselja godinama organiziraju ‘brudetijade‘, ‘raštikijade‘ i slična gastronomska okupljanja uviđajući da se turizam može razvijati i na tradicijskim načelima.

Nikako ne treba zaboraviti povijesnu i arheološku baštinu Metkovića i okolice čiji su nositelji već dali golem doprinos razvoju turizma.

Držimo da Metković ne smije posustati u kreiranju europske i svjetske turističke ponude u lokalnim okvirima, a ta želja može se ostvariti samo zajedništvom svih subjekata koji skrbe o ukupnom razvoju grada i mikroregije.

ISTINA O TURISTIČKIM REZULTATIMA?

Što se krije iza priča o propasti hrvatskog turizma

Objavljeno prije

Autor

Proljetos su svi turistički radnici u Hrvatskoj najavljivali novu uspješnu turističku sezonu, zatim su mediji prenosili izjave iznajmljivača pa i hotelijera o slabijem punjenju kapaciteta, a tijekom srpnja stižu nove informacije kako je u prvih sedam mjeseci Hrvatsku posjetilo 11,5 milijuna turista , što je za 3,7 posto više nego prošle godine, a u noćenjima 0,8 posto više.Iz toga su neki zaključili da su srpanjski rezultati na lanjskoj razini ili malenom minusu.

Međutim, novinarka SD Ružica Mikačić u svom tekstu ističe da da se „minusi“ u dolascima i noćenjima izražavaju u manje od jedan ili dva posto za prvih sedam mjeseci,pa je, kao, smiješno govoriti o podbačaju ! Ugledna novinarka dodaje da se od galame, žalopojki, kukanja nad lošom potrošnjom i još gorim gostima, praznim krevetima i podbačajima u planovima, već „svima diže kosa na glavi“!

Mikačić piše kako će se ova sezona pamtiti po razočarenju onih koji su se polakomili želeći od turizma samo brzu zaradu pa su u ovogodišnji posao ušli potpuno nespremni s čudnovatim kalkulacijama o profitu, a bez osnovnog predznanja o tome što ih čeka na osjetljivom i hirovitom međunardonom i domaćem tržištu .

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

I pita se, trebamo li zato svi u Hrvatskoj biti nesretni ?

Navodi se u tom članku i to da je ove godine u Hrvatskoj više kreveta nego lani , odnosno za 110 tisuća kreveta više u svim vrstama smještaja, ili ukupno 1.662.841 kreveta, navodi se i da neki apartmani imaju namještaj još od pokojne bake, i slično.

I da, novinarka se na kraju priče zalaže za prestanak kuknjave i plača nad lošom sezonom (koja to nije), smatra da nečija  manja zarada nije razlog da nacija ne spava, a na koncu zalaže se za određivanje smjera u turizmu kojim Hrvatska želi ići, jer stihija i rast (kapaciteta) koji je postao samo sebi svrhom, pravi je i siguran put u turističku propast.

Da je nešto slično napisao novinar iz neke druge zemlje ili novinar-početnik, možda mu se i ne bi trebalo zamjerati, ali kad iskusna i istraživačka novinarka napiše tekst kojim se obrušava samo na hrvatske i ine građane koji u svojim objektima žele ugostiti svjetske i domaće putnike isključivo s kalkulacijama o profitu i bez osnovnog predznanja o tomu što ih čeka, ne spada u kategoriju istinskih nastojanja za procvat svih oblika turističke djelatnosti u Hrvatskoj.

Pa zar nije normalno da vlasnici kuća, autokampova, manjih hotela, vikendica i drugih objekata obnavljaju starije i grade nove objekte kako bi doprinosili sebi i svojim obiteljima, državi i jedinicama lokalne samouprave kroz poreze  i druga davanja, zar nije normalno da u nedostaku radnih mjesta i u vrijeme odlazaka mladih u druge zemlje, pojedinci pokušavaju stabilizirati svoje prihode i rashode , zbog čega mnogi podižu kredite koje , ako se ne varamo, treba vratiti.

Na takve korake nije ih usmjerila samo lakomost, neznanje, starost objekata , nepoznavanje tržišta i ne znamo što sve, već želja za poboljšanjem vlastitih proračuna i egzistencije uopće. I to uopće nije razlog da nacija ne spava. Oni koji se ne snađu i ne popune svoje kapacitete sigurno će se bolje pripremati za sljedeće sezone.

Da u sezoni mnogi nude smještaj koji možda nije najbolje uređen , nije nikakv a tajna da neki drže visoke cijene, i to je točno, ali je točno i to da određeni gosti mogu i žele platiti iznose koji su naznačeni u oglasima.

Ova sezona pokazala je i neke nove trendove , primjerice daleko manji broj dolazaka iz nekih zemalja čiji su gosti tradicionalno dolazili na našu obalu, jasno je i da gosti iz ne tako udaljenih zemalja ostaju četiri do šest dana, a poznata je činjenica buđenja nekih destinacija na Mediteranu i osiguranje državnih poticaja kako bi nižim cijenama i kvalitetom privukle stare i nove turiste.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije