Ostanimo u kontaktu

NOGOMETNA AKADEMIJA HNS-a

U Metkoviću ovog vikenda održan prvi modul tečaja za voditelje i voditeljice u nogometu C kategorije

Objavljeno prije

Nogometna akademija HNS-a (1)

U Metkoviću se, od 25. do 29. listopada, održao prvi modul tečaja za voditelje i voditeljice u nogometu C kategorije.

Predavanja su se u petak održala u Osnovnoj školi Stjepana Radića, a u subotu i nedjelju na igralištu ONK Metković.

Organizator tečaja je Nogometna akademija HNS-a, ustanova za obrazovanje odraslih u sportu, u suradnji sa Županijskim nogometnim savezom dubrovačko-neretvanskim.

Instruktr i profesor Jozo Bebić rekao je da se tečaj provodi zato što manje od trećine ukupnog broja trenera u Hrvatskoj ima dozvolu za rad.

– HNS je osnovao Nogometnu akademiju zato što je došlo do zaključka da nedostaje trenera. U Hrvatskoj je oko 1600 klubova koji prosječno imaju 4 trenera, što je oko 6400 trenera, a trenutno niti jedna trećina nije školovana i nema licencu za rad. Da bi netko radio u bilo kojem području mora imati licencu. Tako je i u nogometu i već dvije godine sportska inspekcija sužava taj prostor i natjerava klubove da rješavaju to pitanje i zato smo u našoj županiji, gdje se godinama nije stvarao trenerkski kadar, po prvi put organizirali akademiju koja je inače u nogometnim središtima, Splitu, Rijeci, Zagrebu i Osjeku. Ovo je početni tečaj. Uspio sam izboriti priliku da ljudi iz ove županije ne putuju u Zagreb ili Split nego da imaju priliku poslušati predavanja u svom okružju – kazao je profesor Bebić.

Polaznici tečaja su uglavnom amaterski nogometaši, igrači Županijske lige i Treće hrvatske nogometne lige i osobe koje već treniraju, ali tehnički nisu treneri dok ne završe tečaj.

Sastoji se od četiri modula od kojih svaki traje tri dana. U Metkoviću je održan prvi modul, dok će se krajem studenog u Dubrovniku održati drugi. U njima će polaznici steći uvodna znanja o psihologiji sporta, metodici kondicije,metodici tehnike i taktike nogometa te o medicini sporta. Treći modul će se održati u Stonu, a četvrti, najvjerojatnije, opet u Metkoviću.

Predavači su stručnjaci na području kineziologije, sporta, medicine i psihologije – profesor i pročelnik Katedre za uvod u metodiku, tehnike i taktike nogometne igre Nogometne akademije  Zdravko Marić, profesori Jozo Bebić i Edi Rupić, također predavači Uvoda u metodiku, tehnike i taktike nogometne igre i na UEFA B razini, kineziolog Damir Roso, doktor sportske medicine Ante Bandalović, profesorica psihologije Nataša Stefanovski te izbornik ženske nogometne A reprezentacije profesor Božo Miletić.

Profesor Jozo Bebić kazao je i da je cilj tečaja polaznike naučiti prenositi znanje o nogometu na suvremen način.

– Naglasak na ovom tečaju je da ih, ponajviše, osposobimo da svojim snagama mogu znanje i vještine prenjeti na djecu koju treniraju. Tek kad imate znanje, određenu vještinu i kritičko razmišljanje možete te vještine prenjeti na druge i to je svrha ovog predavanja, da mogu sutra raditi i biti suvremeni treneri – rekao je profesor Bebić.

Predavanja ukupno traju 120 sati, a dio prakse polaznici će trebati odraditi u nogometnim klubovima uz mentorstvo trenera koji imaju A ili pro licencu. Nakon odrađene prakse, polaznici bi trebali položiti ispit do kraja svibnja 2018.

Marija Jeramaz

Nastavi čitati

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije