Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

RAZGOVOR S MIJOM VOLAREVIĆEM

U Karate klubu ‘Knez Domagoj’ pregršt medalja, a rada još i više

Objavljeno prije

S hrvatskim braniteljem, uspješnim sportašem i trenerom karatea Mijom Volarevićem, razgovarali smo o radu i postignućima njegova kluba, KK Knez Domagoj.

Evo što je odgovorio na naša pitanja o radu i rezultatima, zadovoljstvu postignutim i broju članova kluba.

-U posljednje se vrijeme i u karateu sve gleda kroz sportske rezultate, a zaboravlja da je sportski karate samo jedan od segmenata karatea. Naime, karate je još uvijek i vještina, ali su neki treneri to zanemarili i rade samo sportski karate, što nikako nije dobro. Ne rade se razne tehnike koje se ne primjenjuju na natjecanjima pa tako djeca puno gube. Mi u KK Knez Domagoj se kod mlađih uzrasta više oslanjamo na vještinu jer je to temelj za svakog dobrog natjecatelja u višim kategorijama. Mi smo sa sportskim rezultatima zadovoljni, a još više s razvojem motoričkih sposobnosti kod djece.

Posebno smo zadovoljni kada dijete nakon godinu ili dvije treniranja postane drugo dijete u svim segmentima, kada je napredovalo u svojim psihofizičkim sposobnostima i kada vidite da su zadovoljni i njihovi roditelji. Zadovoljni smo i sportskim ostvarenjima jer je i tu učinjen veliki pomak. Istaknuo bih rodice Plećaš, Vasilj, Lazarević, Ilić, Kljusurić, Bebić, Knežić, Kraljević, sestre Čolović i druge naše članove.

Ove sezone sudjelovali smo na 13 natjecanja, turnirima, službenim prvenstvima te na domaćim i međunarodnim natjecanjima, a osvojili smo ukupno 23 zlatne medalje, 20 srebrnih i 47 brončanih.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Inače, u karateu ( i to nam je Mijo pojasnio) kod mlađih uzrasta u našem klubu ne postoji klasični pojam pozivanja u reprezentaciju. Državu na međunarodnim turnirima predstavljaju natjecatelji koji su na državnom prvenstvu osvojili medalju. U klubu ove godine nije bilo takvog slučaja, ali to ne znači da do kraja godine neće biti novih sportskih radosti. Ako bi se i dogodilo da netko i ostvari medalju na državnom prvenstvu, teško da bi mogao braniti boje reprezentacije jer klub nema sredstava. Stoga bi dobro došli sponzori i roditelji koji bi financijski mogli pomoći.

-Inače, naše članstvo varira tijekom godine, a najviše je članova u rujnu kada imamo prve upise i kada počinje nastava u školama. Trenutačno imamo oko 50 članova. Kod mladih interes za karate postoji, ali kad imaju 16 ili 17 godina i kada bi trebali pojačati rad, obično odustaju. Rijetki su oni koji idu do crnog pojasa, a i kad ga neki dobiju, također odustaju jer misle da su ostvarili cilj. Nisu, čini mi se svjesni da tek tada počinje pravo učenje, pa nije čudno što rijetki naprave pravi rezultat-otvoreno nam govori vrsni trener Volarević.

KK Knez Domagoj ima vrlo dobre uvjete za rad, posebno za rad s djecom. U tom smislu pomogli su brojni sponzori uz čiju pomoć je uređen i opremljen prostor za rad, pa im se Volarević i u  ovoj prigodi zahvalio. Ističe da mu nije teško raditi kada uz sebe ima takve ljude koji se trude i doprinose klubu.

Stoga su i klupski ciljevi  poboljšanje kognitivnih i drugih sposobnosti članstva, bez obzira bili rezultati vidljivi javnosti  jer su za trenera počesto važniji oni nevidljivi rezultati. Miji Volareviću u radu pomažu školovani treneri Kolovrat, Ivanković, licencirana trenerica Svjetlana Bebić, a trenerskom poslu blizu je nekoliko članova.

Nezaobilazno je bilo i pitanje o karateu u dolini Neretve.

-U Metkoviću i u Pločama do prije nekoliko godina bila su četiri kluba, po dva u ta dva grada, ali se jedan ugasio. Svi su imali ili imaju odlične rezultate, a neki natjecatelji i fenomenalne. Odlična su postignuća u radu s mladima, ali je problematičan nastavak rada kada mladi prelaze u seniore. Ne slažem se da za to postoje neki posebni razlozi osim činjenice da spoznaju kako mogu imati samo financijske troškove jer je vrhunski karate skup sport. Izdvojio bih Marija Pavlovića koji je ponikao u našem klubu a sada u Splitu vodi KK „Zanshin“ i ima učenicu Petru Nuić sa svjetskom medaljom. Stoga, medalje koje su osvojene prije 37 godina u seniorskoj konkurenciji na prvenstvu Hrvatske i na razini bivše države (1. Savezna liga), kao ne reprezentativni status još uvijek nisu dostižni za neretvanske karate. Kad me pitate jesu li to bili moji rezultati, odgovorit ću potvrdno. Ovdje moram reći da smo u klubu imali jednog člana koji je puno obećavao. Bio je to naš dobri, mali karataš Gabrijel Bebić koji je nažalost, preminuo. Zauvijek će biti u našim srcima-rekao je na kraju razgovora Mijo Volarević, čovjek zaljubljen u karate.

 

PRVA, MOŽDA I PRESUDNA UTAKMICA

U nedjelju nogometaše Metkovića čeka novi izazov na putu prema 3.HNL

Objavljeno prije

Autor

Tko može zaboraviti slavlje nakon osvajanja naslova prvaka u Prvoj županijskoj ligi, tko može zaboraviti slavlje igrača ONK Metković prošle srijede nakon eliminacije Omladinca iz Vranjica u kvalifikacijskoj utakmici za ulazak u 3.HNL jug?

Nitko, naravno, to ne može zaboraviti, kao ni „milijun problema“ u očekivanju početka kvalifikacija.

Srijeda je bila sretan dan za Metkovce, igrače, članove uprave, navijače i prijatelje nogometa u Metkoviću. Omladinac je pao u drugom dijelu utakmice, postigli su Ereš i Šutalo ukupno dva pogotka za poravnanje rezultata iz Vranjica (2:0), a onda su uslijedili udarci sa 11 metara i dvije čudesne obrane Bože Medića nakon kojih je nastao urnebes.

No, kako slavlje ne traje vječno, tako ni igrači Metkovića nisu došli u priliku za opuštanje. U nedjelju na svom terenu u prvoj utakmici finalnog okršaja s momčadi GOŠK-a iz Kaštela pokušat će svojim navijačima prirediti dobru igru, pobjedu i slavlje, uoči uzvrata u srijedu u Kaštelima.

Prema nekim mišljenjima Kaštelani bi mogli biti ozbiljni favoriti u srazu s Metkovcima. U njihovim redovima igraju nekadašnji igrači Hajduka Jozinović i Bušić, lani su (kao i Metković) igrali kvalifikacije ali je Zadar koji je eliminirao Metkovce, u konačnici bio bolji. O materijalnom statusu da se i ne govori.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ipak, igrači i stručno vodstvo Metkovića se neće unaprijed predati.

O svemu nešto više rekao nam je trener Tomislav Plećaš:

– Prvo, izražavam zadovoljstvo zbog naše pobjede u susretu s Omladincem i zahvaljujem se svim našim igračima i našim brojnim navijačima. Od njihova broja i podrške uvelike ovisi i konačan ishod utakmice s GOŠK-om iz Kaštela u nedjelju. Opet nećemo imati kompletnu momčad, ali ne ističemo „bijelu zastavu“. U redovima gostiju previše je igrača koji su igrali u prvoj ili drugoj HNL, iskusna su i snažna momčad i već godinama rastu. Međutim, i mi smo dvaput županijski prvaci te ćemo se truditi da unatoč svim već naglašenim problemima, dođemo do pobjede.-

Neumorni predsjednik kluba Ivica Kaleb dometnuo je:

– Nadam se da ćemo u nedjelju odigrati dosta bolje nego u prvom dijelu utakmice u srijedu. Ne bojimo se ničega, igramo doma, ali znamo da su gosti blagi favoriti. Na našem terenu dvije godine ne znamo za poraz pa ne znam zašto bi ga doživjeli u nedjelju. Nitko nam ne može zabraniti da se nadamo, imamo srce, znanje i energiju i sinergiju, o karakteru da ne govorim. Zahvalan sam našim prijateljima na potpori u srijedu i pozivam ih da u još većem broju dođu na naše igralište. Uvijek su bili naš 12-ti igrač pa će tako biti i u nedjelju. Ovaj finalni okršaj je tek sada pošteni sportski događaj, jer se natječu dva prvaka u županijskim ligama, ide prvak na prvaka…

Znamo se od prošlogodišnjih kvalifikacija, cijenimo naše goste, ali sportski motivi i znanje u našim redovima mogli bi nam donijeti još jedno veliko slavlje, – rekao je Kaleb.

I da, još je zahvalio (i pohvalio) RK Metković Mehanici, novom članu Premijer lige za podršku prije i tijekom utakmice s Omladincem. Predstavnici novog premijer ligaša spojili su prije početka utakmice znakovlje rukometnog kluba i ONK Metković, a na transparentima u blizini pisalo je :“Desna strana mi smo s vama, dva smo lista ista grana .“

Bravo za jedne i druge, bravo za sportsku podršku i suradnju dva sportska kluba iz našega grada.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije