Ostanimo u kontaktu

FCB ESCOLA

Mile Parmać nagrađen sedmodnevnim putovanjem u kamp Barcelone

Objavljeno prije

IMG-20140623-WA0003

U nedjelju je u Makarskoj završen nogometni kamp FC Barcelona koji se od 18. lipnja održavao na nogometnim terenima NK Zmaj u organizaciji tvrtke Culmena d.o.o. koja je nositelj regionalne licence za FB Barcelona kampove. Tijekom petodnevnih treninga više od stotinu nadarenih dječaka iz cijele Hrvatske u dobi od 6 do 17 godina imalo je priliku pokazati svoj talent. Među polaznicima je bio i osmogodišnji Metkovac Mile Parmać koji je prema ocjeni četvorice španjolskih trenera bio jedan od dvojice najboljih polaznika kampa pa će sedam dana biti gostom FC Barcelona. Svoj uspjeh na završnoj svečanosti Mile je jednostavno prokomentirao: „Ostvario mi se san, igrati za Metković, Hajduk i Barcelonu!

IMG-20140623-WA0002Mile je nogomet počeo trenirati s tri godine u ONK Metković, a zadnjih godinu dana igra za splitski Hajduk za koji nastupa na svim važnim utakmicama i turnirima dok većinu treninga i dalje odrađuje u ONK Metković. Veseo i simpatičan, Mile nam je objasnio da mu je odlazak na prvi trening u Hajduka bio rođendanski dar koji mu je za sedmi rođendan obećao i darovao tetak Strahimir, a nakon što je treneru Begi pokazao što zna i službeno je zaigrao za Bile, što mu je bila najveća želja u životu. Nakon kampa u Makarskoj ostvarit će mu se još jedna velika nogometna želja, zaigrati za Barcu na čuvenom stadion Camp Nou. Još uvijek se ne zna termin održavanja kampa u Barceloni, ali Mili od srca želimo puno uspjeha tijekom sedmodnevnog boravka u Španjolskoj.

Inače, Mile je upravo završio 1. razred OŠ don Mihovila Pavlinovića, a da nije samo talentirani nogometaš i da mu je škola ipak na prvom mjestu pokazao je postigavši na kraju školske godine odličan uspjeh.

Prenosi: metkovic.hr

Nastavi čitati

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije